Senatorul PSD Leonard Azamfirei, amendament pentru dublarea bugetului la Educație Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 395 Vizualizări

Senatorul PSD Leonard Azamfirei, amendament pentru dublarea bugetului la Educație

Senatorul social-democrat Leonard Azamfirei a propus marți, 2 martie, în plenul Senatului, în numele Grupului parlamentar al PSD, un amendament care vizează modificarea articolului 44 din Legea bugetului de stat pentru anul 2021.

Propunerea PSD, 5% din PIB pentru Educație

Amendamentul rectorului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș propune inserarea în articolul menționat anterior a următoarelor trei puncte:

(1) În temeiul articolului 8 din Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, începând cu data de 1 ianuarie 2021 pentru finanțarea educaţiei naţionale se alocă din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale 5% din produsul intern brut. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii.

(2) Pentru activitatea de cercetare ştiinţifică se alocă de la bugetul de stat 1% din produsul intern brut.

(3) În perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021 se suspendă toate prorogările operate prin alte acte normative de la articolul 8, articolul 27 alineatul (6), articolul 361 alineatul (3) litera e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

”Motivația acestui amendament, prezentată în plen din partea grupului parlamentar PSD, este faptul că bugetul alocat Educației în acest an este, ca pondere, cel mai mic din istorie, de doar 2,5% din PIB, departe de cei 6% prevăzuți de lege. Dacă ar fi să-l credem pe domnul prim ministru Câțu, am accepta ad literam declarația domniei sale conform căreia nu vede în educație o prioritate. Îmi permit să nu îi dau crezare, din convingerea că, pentru formarea sa profesională – și nu cred că din alte rațiuni, a ales să investească și domnia sa, nu doar material, dar și un prețios timp în educație. Va fi aflat, cu siguranță, că aceasta i-a adus mai apoi un meritoriu și să sperăm, meritat loc în rândul celor cu carte”, a scris, pe pagina sa de Facebook, senatorul Leonard Azamfirei, care deține și funcția de vicepreședinte al Senatului.

Educația, șansă ”de dezvoltare pentru România

Totodată, senatorul PSD de Mureș a adus argumente suplimentare la amendamentul propus, arătând că investiția în Educație înseamnă, printre altele, și ”calea cea mai sigură, mai firească și lipsită de compromisuri, de a ieși din sărăcie.”

”Educația copiilor nostri este placa turnantă a viitorului României – cultural, moral, tehnic, intelectual. Investiția de azi în educație ne apropie cel mai fidel de imaginea României de mâine. Și este evident vorba de mult mai mult decât de alocații. Pandemia a fost ca o hârtie de turnesol în a arăta vulnerabilitatea și handicapurile sistemului de educație din România. Prioritizarea investițiilor pentru dezvoltarea unui sistem de învățământ modern reprezintă o urgență egalată doar de cea a investiției reale în cercetare. Așteptăm să avem universități puternice, să nu plece tinerii să studieze în afara țării și alocăm la nivel național, pentru cercetare, mai puțin decât bugetul unei universități din topul mondial? Este nevoie de decizii pertinente, bune pentru prezent, dar foarte bune pentru viitor. Investiția în sistemul de educație reprezintă pentru individ, dar și pentru societate în ansamblul ei, calea cea mai sigură, mai firească și lipsită de compromisuri, de a ieși din sărăcie. Nu întâmplător statele cu cel mai ridicat nivel de trai au cele mai performante sisteme de educație.

Educația nu este ca sănătatea, unde consecințele tragice ale lipsei de investiții se pot vedea repede. Educația la un nivel mai bun va înseamna șanse mai mari de dezvoltare pentru România”, a subliniat senatorul Leonard Azamfirei.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE