Home / Administratie / Premieră la Târgu Mureș: Incubator de afaceri… în Casa de Cultură

Premieră la Târgu Mureș: Incubator de afaceri… în Casa de Cultură

Distribuie

Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș au aprobat joi, 25 februarie, într-o ședință ordinară de lucru, înființarea de către Primăria din ”Orașul Trandafirilor” a unui incubator de afaceri. Proiectul a fost inițiat de către consilierii UDMR Szabó Péter, Frunda Csenge și Iszlai Tamás și prevede realizarea unui incubator de afaceri care ”se va concentra pe susținerea afacerilor în domeniile de specializare inteligentă.”

Consilierii locali au mai decis că incubatorul de afaceri proaspăt înființat va funcționa, momentan (vom vedea în timp ce înseamnă acest lucru) în incinta Casei de Cultură ”Mihai Eminescu”, însă conducerea Primăriei municipiului Târgu Mureș a anunțat, a doua zi, că va demara formalitățile pentru transferul din proprietatea Guvernului în cea a Municipiului a fostului Liceu de Chimie de pe strada Gheorghe Doja, unde ar urma să fie amenajat incubatorul de afaceri. Procedură care din cauza regulilor birocratice ar putea dura și câțiva ani…

Opinii pro și contra în plen

Înainte de vot, în plenul Consiliului Local Târgu Mureș discuțiile pe marginea proiectului de hotărâre au fost variate, cu argumente atât pro, cât și contra ideii de incubator de afaceri ”de Stat”.

Redăm, în rândurile de mai jos, cele mai interesante și mai relevante opinii exprimate în plen.

Szabó Péter (UDMR): ”Trebuie să stabilim un lucru: incubatoarele de afaceri sunt concepute pentru a sprijini și a ajuta antreprenorii începători. Asta înseamnă o comunitate în care antreprenorii pot să solicite sfaturi de la profesioniști și pot să aibă relații între afaceri, dar cel mai important este bineînțeles pe lângă sprijinul intelectual mai există și spațiul, dar cel mai important este un ajutor spre inovare. Deci noi vrem ca inovativitatea să crească în municipiul nostru și pentru asta avem nevoie de un incubator de afaceri (…) Nu este o concurență neloială pentru că bazat pe Legea 102 din 2016, legea care va fi baza înființării, nu există niciun incubator de afaceri în Târgu Mureș și în orașe mult mai mici cum e Odorheiul Secuiesc sau Miercurea Ciuc există.”

Horea Șarlea (PNL): Era loc să avem acest proiect pe ordinea de zi de 10 ani încoace de când existăfonduri europene pentru astfel de proiecte (…) Incubatoarele de afaceri au rolul de a sprijini micile afaceri care doresc să aducă plusvaloare și să creeze inovare și să meargă pe câteva domenii inovative cum e IT-ul, vorbim și de tehnologii inovative, invenții și așa mai departe. Există în România deja clustere de business cum funcționează foarte bine și în Cluj, unde companiile mari sprijină tinerii care nu-și permit să închirieze acel spațiu în centru să pornească o afacere.”

Radu Pescar (PMP): ”În decursul timpului, în calitatea mea de viepreședinte al Camerei de Comerț (Mureș – n.r.) și de membru în Consiliul Director al Asociației Producătorilor de Mobilă din România am participat la multe proiecte de genul ăsta. La nivel național, le-am discutat la nivel guvernamental, la toate nivelele. Cea mai mare problemă a acestor probleme este că ajutorul de stat este interzis. Clar. Foarte multe proiecte ne-au picat din cauza asta, deci va trebui să ținem foarte serios cont de această interdicție.”

Sebastian Pui (PSD): ”Mie îmi place și susțin ideea și principiile incubatoarelor de afaceri, dar cred că în acest moment hotărârea de față încă nu are consistența necesară. Din documentația prezentată nu am reușit să observ care este impactul ca resursă umană pentru acest incubator, ca resursă financiară, ca și spații, de ce spații avem nevoie, cât de mari să fie. Putem folosi specialiști existenți din cadrul Primăriei, trebuie să angajăm alte persoane? Dacă da, de câte persoane avem nevoie pentru acest incubator? O informație foarte importantă și necesară este pentru câți rezidenți se adresează acest incubator?”

Radu Bălaș (POL): ”Cred că Primăria nu e instituție de învățământ. Noi nu trebuie să ne ocupăm și să creem cadrul ca cineva din oraș, probabil cândva, să inoveze ceva. Acolo se vor face patente. Din patentele alea de care zicea domnul Szabó cât la sută va lua Primăria pentru că a oferit infrastructură? Poate inventează cineva un patent de un miliard de dolari sau de euro, cât câștigă Primăria după patentul ăsta? Ce vreau să zic că de fapt Primăria nu trebuie să se implice în asta, asta e apanajul universităților, cercetarea și inovarea.”

Pápai László (POL): ”Același act normativ stabilește etapele înființării unui incubator de afaceri care succint sunt: 1 – Efectuarea unui studiu de oportunitate sau elaborarea strategiei de incubare. După aia, identificarea spațiului, selectarea managementului și așa mai departe. La sfârșit mai reia o dată și pentru fondurile europene: 1 – Elaborarea studiului de oportunitate, a studiului de fezabilitate după caz, 2 – Înființarea incubatorului, 3 – Elaborarea cererii de finanțare. Iar proiectul nostru de hotărâre spune așa: articolul 1 – Se aprobă înființarea, articolul 2 – Se aprobă realizarea înființării. Unde este studiul de oportunitate? Sunt perfect de acord cu domnul Sebastian Pui că nu putem să ne aruncăm așa, hai că facem și după aia vedem dacă e oportun, dacă e cazul, dacă avem cui să ne adresăm, dacă e legal… Mi se pare așa, pe repede înainte.”

Sergiu Papuc (PSD): ”Cred că nu s-a înțeles proiectul de hotărâre, de fapt ce se dorește prin acest proiect de hotărâre. E practic o hotărâre în principiu prin care Consiliul Local votează astăzi o inițiativă ca Municipiul, ulterior, să facă tot ce are de făcut conform Legii 102.”

Frunda Csenge (UDMR): ”Într-adevăr, acesta este un prim pas și cred că ar fi de bun augur ca toți colegii din sală să fie pentru o astfel de inițiativă, pentru că este un pas imens din punctul nostru de vedere.”

17 voturi pentru, din 21

Voturile celor 21 de consilieri locali prezenți la ședință s-au împărțit după cum urmează: 17 pentru, 2 abțineri (Sebastian Pui – PSD și Călin Moldovan – Pro România) și 2 împotrivă (Radu Bălaș – POL și Pápai László – POL).

Sprijin pentru antreprenorii începători

Vineri, 26 februarie, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a oferit, cu prilejul unei conferințe de presă, detalii despre proiectul incubatorului de afaceri.

”Acum avem toată baza legală să pornim și să punem în funcțiune incubatorul de afaceri. Ne dorim ca afacerile din Târgu Mureș să prindă avânt, iar scopul nostru este să revigorăm antreprenoriatul la nivel de oraș.

Aceste hub-uri sunt concepute pentru a-i ajuta în primul rând pe antreprenorii începători și sunt concepute ca o comunitate în care antreprenorii aflați la începutul dezvoltării unui business pot solicita sfaturi de la profesioniști și își pot îmbogăți relațiile de afaceri. Pe lângă sprijinul intelectual, incubatoarele de afaceri oferă și spații de birouri. Pentru antreprenori putem oferi susținere juridică, contabilă”, a afirmat Soós Zoltán.

În perioada următoare, autoritățile locale din Târgu Mureș vor monitoriza cu atenție posibilele surse de finanțare nerambursabilă care au ca obiectiv susținerea proiectelor de cercetare – dezvoltare – inovare.

”Atât la nivel european, cât și la nivel național vor fi lansate o serie de programe cu finanțare nerambursabilă unde scopul principal este stimularea domeniului de cercetare – dezvoltare – inovare. Obiectivele programului sunt de a ajuta relațiile între afaceri și centrele de cercetare-dezvoltare, a dezvolta structurile de cercetare-dezvoltare-inovare și a sprijini antreprenoriatul prin înființarea și funcționarea acestor incubatoare de afaceri”, a menționat Soós Zoltán.

Cu ochii pe fostul Liceu de Chimie

Clădirea vizată pentru funcționarea incubatorului de afaceri este cea a fostului Liceu de Chimie de pe strada Gheorghe Doja din Târgu Mureș.

”Investiția se va realiza în clădirea vechiului Liceu de Chimie, care urmează să fie, cu acordul Inspectoratului Școlar, scos din rețeaua școlară. Pentru asta vom solicita Hotărâre de Guvern și atunci putem porni investițiile, putem depune, și anul acesta vrem să finalizăm și un proiect pe fonduri europene pentru a moderniza și extinde clădirea, dar, paralel, clădirea poate să fie deja funcțională. După ce se preia de la Inspectoratul Școlar clădirea Liceului de Chimie se va face un studiu de fezabilitate. Noi, în prima etapă, o să punem la dispoziția tinerilor afaceriști, start-up-urilor birourile actuale, modernizate, vopsite, dar nu o să fie încă renovate la standardele dorite, dar să începem activitatea și să susținem tinerii antreprenori. Deja o parte a incubatorului de afaceri va fi pornit, iar după finalizarea studiului de fezabilitate care prevede și extinderea acelui imobil, o să vă pot da date exacte despre valoarea investiției și despre valoarea adăugată, ce facilități în plus o să ofere față de ceea ce s-a discutat până acum. O să solicităm fonduri europene, asemenea investiții sunt finanțate din fonduri europene și merită să profităm de această ocazie”, a afirmat Soós Zoltán.

Alex TOTH

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.