Home / Cultură / Muzeu Gheorghe Șincai în pregătire la Râciu

Muzeu Gheorghe Șincai în pregătire la Râciu

Distribuie

Primul muzeu dedicat unei personalități care a definit Școala Ardeleană, respectiv Gheorghe Șincai, va fi înființat în comuna Râciu din județul Mureș.

Gheorghe Șincai a fost un istoric, filolog, traducător și scriitor roman, reprezentant al Școlii Ardelene, originar din comuna mureșeană Râciu.

În memoria acestuia, reprezentanții Primăriei comunei Râciu, împreună cu profesorul universitar Cornel Sigmirean au luat inițiativa construirii unui muzeu în centrul comunei, vizavi de Școala Profesională ,,Gheorghe Șincai”.

,,Având în vedere că Gheorghe Șincai s-a născut în comuna noastră, în comuna Râciu din județul Mureș, mi se pare oarecum justificată acțiunea noastră de a începe demersurile de creare a unui muzeu dedicat lui Gheorghe Șincai. Am și început, oarecum procedurile. Umblăm în momentul de față să obținem și finanțări. Am avut chiar o întâlnire cu ministrul Culturii și vom vedea și la nivel de județ cum vom aborda problema, dar ideea este că ne dorim acest lucru. Avem ambiție, ne luptăm pentru acest muzeu și sunt sigur că o să-l și realizăm pentru că Gheroghe Șincai este o personalitate foarte mare, o personalitate marcantă a Transilvaniei, a Ardealului și a României, bineînțeles”, a precizat Ciprian Belean, primarul comunei Râciu.

,,Dacă nu aveam această perioadă de pandemie, clar că lucrurile stăteau altfel. Ne mișcam și noi un pic mai bine, mai repede, dar asta este, va trece și această pandemie și o să putem să revenim la normal, dar între timp, așa cum spuneam, noi ne zbatem și ne dorim ca acest muzeu să prindă formă și să fie acolo unde îi este locul, pentru că ne-am gândit inclusiv și pe plan turistic, pentru că de ce nu, acest muzeu poate să atragă turiști, copii, elevi, practic de la liceele sau școlile care poartă numele lui Gheorghe Șincai din toată țară”, a mai menționat Ciprian Belean.

Alexandra HAJA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.