Home / Administratie / Reabilitare energetică la Luduș

Reabilitare energetică la Luduș

Distribuie

Având în vedere obiectivul de investiții „Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale”, Primăria orașului Luduș a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru în luna martie 2019, documentele finale privind indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții amintit. „Documentația se referea la impactul bugetar adus de aplicarea dispozițiilor articolului 71 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018, privind instituirea unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene”, a precizat primarul Cristian Moldovan.

S-a aprobat documentația

Pentru implementarea unui proiect de investiție de mare anvergură cum este „Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale din orașul Luduș – Componenta 1 Decembrie 1918 nr. 19”, documentația de avizare a lucrărilor și a indicatorilor tehnico-economici este una laborioasă și deosebit de complexă. Valoarea estimativă care a rezultat din devizul general este de 1.640.958 de lei (cu TVA), din care construcții pluj montaj este de 1.187.434 de lei, iar durata estimată a execuției lucrărilor este de nouă luni. Este important de știut că sursa de finanțare a investiției va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile și fonduri de la bugetul de stat și local.

În ședința Consiliului Local Luduș din 8 februarie s-au probat documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru proiectul amintit, precum și cererea de finanțare în cadrul Programul Operațional Regional a proiectului „Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale din orașul Luduș – Componenta 1 Decembrie 1918 nr. 19”. S-a aprobat valoarea totală a proiectului în sumă de 1.640.958 de lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă este de 1.322.828 de lei, iar valoarea totală neeligibilă de 318.130 de lei. Contribuția proprie a Primăriei orașului Luduș, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 40% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 847.261 de lei, reprezentând cofinanțarea proiectului, precum și contribuția Asociației de proprietari nr. 132 la cheltuielile eligibile în sumă de 296.371 de lei, reprezentând 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, corespunzătoare apartamentelor cu destinație de locuință, aflate în proprietatea persoanelor fizice. S-a aprobat și contribuția Asociației de proprietari nr. 132 la cheltuielile neeligibile în sumă de 29.879 de lei. Recuperarea acestor sume sunt reglementate de Hotărârea Consiliului Local nr. 27/2018 și revin Asociației de proprietari.

Lucrări de intervenții

„Blocul de locuințe este construit în anul 1988 și fie dispune de sisteme de izolație necorespunzătoare, fie nu dispune de îmbunătățiri care să ducă la eficientizarea energetică a acestuia, situație care se reflectă în valorile ridicate ale cheltuielilor cu întreținerea. Pentru atingerea obiectivului principal, acela de creștere a eficienței energetice, este necesară realizarea unor lucrări de intervenții dintre care amintim: Se schimbă învelitorile din țiglă, streașinile, sistemul de colectare a apei pluviale și se reface trotuarul de protecție, unde este cazul; Se termoizolează clădirea la exterior și soclul clădirii, se închid toate balcoanele, la exterior cu OSB pe structură metalică zincată, la interior cu plăci de rigips montate pe profile metalice; Se zugrăvesc pereții, tavanele din holuri și case de scară; Se înlocuiesc corpurile de iluminat din spațiile comune și se execută și alte multe lucrări, după necesități”, se precizează în documentația tehnică.

Cele două proiecte de hotărâre cu privire la aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții și a indicatorilor tehnico-economici, precum și aprobarea cererii de finanțare și a cheltuielilor aferente proiectului „Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale din orașul Luduș – componenta 1 Decembrie 1918 nr. 19” au fost aprobate în ședința ordinară a Consiliului Local din ziua de 8 februarie după ce consilierul Sorin Olimpiu Hățăgan a întrebat : „Toate aceste izolații se fac ca să reducem emisiile de carbon în atmosferă?”, la care Anca Năsăudean, șefa Serviciului „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” din cadrul Primăriei orașului Luduș a răspuns: „Este un proiect care vizează eficiența energetică, printre altele și reducerea nivelului emisiilor de carbon în atmosferă. Sunt mai multe componente”.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Prohibiția pescuitului în 2024

Distribuie Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.