VIDEO: Locuitorii din Cuci disperați de ”raidurile” turmelor de mistreți Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5372 Vizualizări

VIDEO: Locuitorii din Cuci disperați de ”raidurile” turmelor de mistreți

Natura face pagube. Natura a făcut mereu pagube pentru că de multe ori nu ne putem opune ei. Totuși, există situații pe care le-am putea prevedea și chiar înlătura, cel puțin în parte. Ne referim aici, desigur, la animalele sălbatice. Ursul care bântuie prin Târgu Mureș de multă vreme nu a făcut mai mult, până acum, decât să sperie cetățenii, cu toate că situația se poate schimba într-o fracțiune de secundă. Vorbim, totuși, de un animal sălbatic.

Luna trecută, eurodeputatul mureșean Loránt Vincze susținea în fața Parlamentului European trei petiții prin care se cerea rezolvarea problemei urșilor bruni din România, chestiune despre care cotidianul Zi de Zi a scris anterior.

Iată că nu doar ursul face prăpăd. Mistreții sunt la fel de dăunători culturilor la fel cum ursul din Târgu Mureș este dăunător pungilor de gunoi lăsate în fața porților. Nu spunem nicidecum că toți porcii mistreți ar trebui să dispară sau să fie măcelăriți. Deloc! Spunem doar că ar trebui luate niște măsuri prin care populațiile de porci mistreți să fie ținute sub control.

Într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi, primarul comunei Cuci, Ilie Șuta, a declarat că în zona comunei, turmele de porci mistreți fac pagube materiale imense, iar Organele Statului Român nu par să ia măsuri. Idee: ce ar fi să mutăm urșii bruni în Cuci? Ca să mai scăpăm de porci. Dintr-o belea în alta, că așa e în România…

„Anul trecut am avut niște viituri prin Petrilaca, care au distrus drumuri, culturi. Dar asta este natura. Și în ultimii ani văd că apar fenomene din acestea. În 2016 am avut tornada. Dar inundația nu a prins tot satul. A prins două sole mai mari. Probleme mari, în schimb, sunt cu animalele sălbatice. Cu mistreții în special. Fac foarte multe pagube oamenilor. Este un cetățean care îmi spunea că a semănat de trei ori porumbul. A văzut turme de 30 de porci (mistreți – n.r.). Când intră pe ogor, turma recoltează tot. Toamna este la fel. Fac oamenii foc și stau noaptea în perioada recoltării pentru că dacă intră o turmă de 30-40 de porci vă dați seama ce fac. Hectare întregi fac pagubă. Din păcate, nimeni nu poate face nimic. Mai protejate sunt animalele decât oamenii. S-au făcut și sesizări, am venit la fața locului cu Garda de Mediu, cu Fondul de Vânătoare. S-au făcut hârtii și cu hârtiile am rămas. Despăgubiri nu le-a dat nimeni oamenilor”, a declarat edilul șef din Cuci.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE