INTERVIU cu președintele PLUS Mureș. Irina Sorescu-Vasile, încrezătoare în competența femeilor-lider Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 921 Vizualizări

INTERVIU cu președintele PLUS Mureș. Irina Sorescu-Vasile, încrezătoare în competența femeilor-lider

”Rolul femeii în societatea și în politica modernă poate fi explicat cel mai bine prin puterea exemplelor. Cancelarul Germaniei, Președintele Comisiei Europene sau Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii au un capital de încredere deosebit, dobândit prin leadership demonstrat”, susține Irina Sorescu-Vasile, președintele Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) PLUS Mureș.

Intrată relativ de curând pe eșichierul politicii mureșene, Irina Sorescu-Vasile este optimistă ce ceea ce privește prezența în viitor a femeilor în viața publică și mai ales în capacitatea acestora de a schimba lucrurile în bine prin puterea exemplului și datorită rezultatelor activității lor.

Reporter: Când ați decis să intrați în politică și ce v-a determinat să faceți acest pas, către politică în general, și înspre PLUS în special?

Irina Sorescu-Vasile, președintele PLUS Mureș: Fac parte dintre aceia care cred că dacă stai deoparte și departe de viața publică este extrem de dificil să reușești să schimbi ceva. În plus, cred că putem critica abia după ce cel puțin am încercat să ne aducem contribuția personală. Așa că dorindu-mi să trăim într-o țară în care anormalul să nu ni se pară firesc, am decis să fiu parte din schimbarea pe care ne-o dorim cu toții, de 31 de ani. M-am alăturat Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate pentru că aici există principii, competență, transparență, fiecare loc pe o listă de candidați la o funcție publică este oferit de votul membrilor. Implicit oferă tuturor oamenilor determinați și competenți, indiferent de clasa socială din care provin, posibilitatea să se afirme și să ajungă într-o funcție publică.

Rep.: Care considerați că trebuie să fie rolul femeii în societatea și politică modernă? Sunteți de acord cu sintagma ”egalitate de gen”?

I.S.V.: Egalitatea de gen este un principiu pe care noi toți, femei și bărbați, deopotrivă, trebuie să îl susținem, tocmai pentru a preveni situații discriminatorii care nu mai trebuie să existe. Sunt și astăzi partide în care femeile au o prezență foarte scăzută în funcțiile de decizie, iar numele doamnelor se folosesc doar pentru confirmarea conceptului “politically correct”. PLUS nu este un astfel de partid. Politicile naționale, dar și cele de la nivel european, implementate de echipa lui Dacian Cioloș în grupul Renew Europe, stau mărturie în acest sens.

Rolul femeii în societatea și în politica modernă poate fi explicat cel mai bine prin puterea exemplelor. Cancelarul Germaniei, Președintele Comisiei Europene sau Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii au un capital de încredere deosebit, dobândit prin leadership demonstrat.

Femeile pot fi lideri, în aceeași măsură în care reușesc să o facă bărbații. Am toată convingerea că, în foarte scurt timp, atunci când vom vorbi despre un profesionist, o vom face prin traducerea rezultatelor muncii sale și nu prin faptul că este bărbat sau femeie.

Am toată convingerea că evaluarea rezultatele unui profesionat prin prisma rezultatelor muncii sale și nu prin faptul că este bărbat sau femeie va fi unul din vectorii de dezvoltare care va marca acest secol.

Rep.: Ce ați schimba, dacă ați avea pârghiile necesare, în politică românească?

I.S.V.: Aș schimba din orice funcție de decizie politică oamenii oportuniști, corupți, precum și pe cei care au condamnări penale. Aș introduce criterii de performanță și de integritate la toate nivelurile, de la cea mai mică unitate administrativ teritorială, în care există organizații ale partidelor politice, până la nivelul Parlamentului României.

Rep.: Cum găsiți echilibru între activitatea politică, familie și carieră?

I.S.V.: Până nu de mult am fost economist într-o companie din Târgu Mureș, dar am decis să merg pe drumul politicii, de care mă voi ocupa nu doar din pasiune, ci și din punct de vedere profesional. Deci în acest moment pentru mine cariera înseamnă politică. Familia este locul în care mă regăsesc după o zi de muncă și unde îmi găsesc resursele pentru a două zi. Pot să spun că sunt norocoasă din acest punct de vedere deoarece mă bucur de un sprijin total din partea acesteia. Atunci când cei dragi îți sunt alături și te susțin, nu este dificil să îți găsești echilibrul, cel puțin asta simt eu.

Rep.: Aveți vreun gând pentru femeile din județul Mureș, și nu numai, cu ocazia zilei de 8 Martie?

I.S.V.: Le doresc să fie sănătoase și aibă curaj să viseze. Să fie implicate și deschise către tot ceea ce este nou. Să fie empatice cu cei care le înconjoară, dar, în același timp, să încerce să schimbe lucrurile care nu le fac fericite. Îmi doresc să întâlnesc cât mai multe femei din județul Mureș în viața publică și, de ce nu, să formăm o echipă pentru a schimba în bine lucrurile care pe noi, sau pe cei din jurul nostru ne afectează într-un fel sau altul.

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE