INTERVIU cu președintele USR Mureș. Subprefectul Ana Lucia Hang, susținătoare a cauzelor pentru femei Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 853 Vizualizări

INTERVIU cu președintele USR Mureș. Subprefectul Ana Lucia Hang, susținătoare a cauzelor pentru femei

Dacă au înțelegere și susținere, femeile nu trebuie să renunțe la nicio latură a ”triunghiului” alcătuit din carieră, familie și activitate politică, crede Ana Lucia Hang, președintele Uniunii Salvați România (USR) Mureș și subprefect al județului Mureș începând cu data de 4 martie 2021.

Totodată, Ana Lucia Hang a mai transmis doamnelor și domnișoarelor mesajul că vor găsi întotdeauna în persoana sa un aliat de nădejde și o susținătoare ”a tuturor cauzelor care implică femeile.”

Reporter: La alegerile locale din 2020, USR-PLUS Mureș a fost fruntaș județean la capitolul ”femei aflate pe listele de candidați”. Care este explicația pentru care femeile din USR Mureș au avut mai multă vizibilitate pe listele de candidați comparativ cu femeile din alte partide politice?
Ana Lucia Hang, președintele USR Mureș și subprefect al județului Mureș: Cred că femeile au stat prea mult timp în umbră, așteptând și sperând la o corectă reprezentare politică. Cât de bine le-au fost respectate aceste speranțe, știm cu toții, din păcate. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ce privește numărul de locuri în creșe, știrile despre violența împotriva femeii au intrat în banalul cotidian, agresorii primesc de multe ori pedepse doar simbolice. Româncele trebuie să depună eforturi considerabile dacă vor să se afirme profesional, sau în afaceri. Asta când nu sunt trimise de-a dreptul la cratiță. Față de aceste aspecte, USR-PLUS a venit cu acest mesaj de oameni noi, cu dorința de a face un alt fel de politică, onestă și în interesul cetățenilor. Cred că tocmai acest mesaj a dat femeilor curajul de a se afirma, de a face ceva concret în interesul propriilor familii dar și în interesul societății, iar în USR-PLUS au găsit toată susținerea, și nu doar la modul declarativ.
Rep.: Conduceți din anul 2019 organizația din Mureș a USR. Ați simțit că ați fost privită vreodată altfel din cauza acestei funcții politice?
A.L.H.: Da, am fost și sunt privită altfel. Recunosc, nu mi-a fost ușor să mă obișnuiesc cu ”luminile reflectoarelor”, mai ales într-un partid atât de vocal ca al nostru. Am învățat însă că, în politică, nu poți mulțumi pe toată lumea. Și am învățat să-mi păstrez viziunea de a fi în slujba cetățenilor, chiar dacă, pe plan personal, de multe ori aș fi fost tentată să renunț.
Rep.: USR a avut de-a lungul anilor câteva sloganuri importante, unul dintre acestea fiind ”Oameni noi în politică”. Pe lângă acest motto, care este oferta social-politică a USR pentru femei? Ce ar dori să schimbe USR în viitor din acest punct de vedere?
A.L.H.: Programul politic al USR-PLUS este gândit pentru toți cetățenii acestei țări. Există totuși câteva aspecte care ar putea fi mai atractive pentru femei, și aici mă gândesc la programul nostru pe Educație, la cel pe Sănătate, precum și la cel pe Mediu. Cât despre schimbări, mă aștept la măsuri de natură să scadă violența împotriva femeii, și pentru reducerea traficului de persoane, al cărui victime sunt cu precădere femeile.
Rep.: Aveți vreun model feminin în politică sau în general din spațiul public românesc sau mondial?
A.L.H.: Da, chiar mai multe. Regina Maria, prezență constantă în toate acțiunile caritabile, în spitale și în tranșee, dar și în viața publică, este un astfel de model. Admir și personalitatea Anei Aslan, cea care a făcut greva foamei pentru a înfrânge împotrivirea familiei față de dorința ei de a se înscrie la Facultatea de Medicină, devenind una dintre cei mai cunoscuți și apreciați gerontologi pe plan mondial. Am admirat mult personalitatea Prințesei Diana, care a reușit să fie figură marcantă a Casei Regale, păstrându-și în același timp feminitatea, sensibilitatea și simțul matern. Cât despre figurile feminine contemporane, poate cel mai mult mă inspiră munca și implicarea doamnelor de la ”Dăruiește Viață”, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu. Cred că numele lor nu necesită explicații suplimentare.
Rep.: Carieră versus familie, o dilemă pentru majoritatea femeilor moderne. În cazul dumneavoastră, ce a fost și este mai important din ”triunghiul” familie – cariera – activitate politică?
A.L.H.: Toate sunt la fel de importante. Cred că femeile le pot face pe toate. Dacă au înțelegere și susținere, femeile nu trebuie să renunțe la nicio latură din acest triunghi. Recunosc totuși că, în ultima vreme, activitatea politică mi-a ocupat cea mai mare parte din timp, dar să nu uităm că am trecut prin patru campanii succesive. Va urma o perioadă mai liniștită, în care voi putea să le fac pe toate, fără să am remușcări că nu mi-aș face datoria în toate aspectele vieții publice și private.
Rep.: La final, transmiteți vă rog un mesaj femeilor cu ocazia zilei de 8 Martie.
A.L.H.: Sunt una dintre reprezentantele noului val de femei în politică, și una care am primit cu reținere mesajele politicianiste adresate până acum femeilor cu ocazia zilei de 8 Martie, mesaje care erau numai lapte și miere, dar nu erau urmate de nimic concret. Femeile erau în continuare agresate, agresorii erau în continuare nepedepsiți, iar munca lor suplimentară de mame și gospodine era tratată în continuare ca ceva de la sine înțeles, ceva care nici măcar nu merită să fie menționat. De aceea mă mărginesc la a le transmite femeilor mesajul că sunt perfect conștientă de provocările și greutățile cu care se confruntă, și că vor avea întotdeauna în mine un aliat de nădejde, și o susținătoare a tuturor cauzelor care implică femeile. La mulți ani, dragele mele!

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE