Home / Administratie / INTERVIU. Mara Togănel, prefect de Mureș: ”Femeia trebuie să rămână femeie și să-și stabilească singură statutul în societate”

INTERVIU. Mara Togănel, prefect de Mureș: ”Femeia trebuie să rămână femeie și să-și stabilească singură statutul în societate”

Distribuie

”Femeia nu este egalul bărbatului și nici mai puțin sau mai mult decât bărbatul, femeia trebuie să rămână femeie și să-și stabilească singură statutul în societate”, este de părere prefectul județului Mureș, Mara Togănel, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi cu ocazia zilei de 8 Martie.

În cadrul aceluiași interviu, prefectul județului Mureș și-a reamintit susținerea pentru inițiativele menite să protejeze femeile aflate la risc și a transmis femeilor îndemnul ”să gândească mereu deschis, mereu pozitiv”, dar și să aibă întotdeauna curaj, încredere și să rămână autentice.

Reporter: Sunteți al patrulea prefect femeie din istoria post-decembristă a județului Mureș. Ați simțit vreodată, în cele 14 luni de mandat, că ați fost sau că sunteți privită altfel deoarece sunteți prefect-femeie?

Mara Togănel, prefectul județului Mureș:Vă mulțumesc pentru invitația de a aborda acest subiect. Anul trecut a fost unul mai deosebit, un an plin de provocări pentru fiecare dintre noi. Dacă au existat astfel de “priviri diferite” pentru că sunt femeie în funcția de prefect al județului Mureș cred că le-am depășit foarte repede. Sunt momente în care colaborarea și necesitatea luării unor decizii ferme nu mai lăsa loc pentru anumite prejudecăți învechite. Cu toate acestea, situațiile menționate de dumneavoastră în întrebare cred că devin tot mai rare, iar acest lucru se întâmplă, cred, din două motive. Primul este cel care ține de atitudinea mea, atât ca femeie, cât și ca lider. Îmi place să cred că nu am lăsat niciodată loc pentru interpretări și am luat decizii echilibrate de fiecare dată. Al doilea motiv ține de cei din jur, de percepția acestora. Și, mă refer la faptul că prejudecățile față de o femeie într-o funcție de conducere încep să fie de domeniul trecutului, iar acesta este un lucru bun. Femeia nu este egalul bărbatului și nici mai puțin sau mai mult decât bărbatul, femeia trebuie să rămână femeie și să-și stabilească singură statutul în societate. Cred că suntem suficient de puternice și capabile pentru a ne emancipa si a ne conduce destinele cu demnitate, fără complexe și fără prejudecăți.

Rep.: De-a lungul anilor, pe scena politică au apărut, ciclic, propuneri privind ”paritatea de gen” în politică, de exemplu, în întocmirea listelor de candidați. Sunteți de acord cu acest tip de ”paritate”?

M.T.: Cred că acest principiu se regăsește în toate domeniile, nu doar în politică. Există chiar și reglementări oficiale care stabilesc un anumit procent al femeilor în componența structurilor de conducere din domeniul public, dar și cel privat. Sunt de acord cu o paritate de gen susținută prin reglementări legale, însă consider că mai important este să ajungem la acest echilibru în mod natural. Ce înseamnă acest lucru? Că trebuie să oferim șanse egale femeilor și bărbaților în funcțiile de conducere fără a mai avea în spate presiunea unor reglementări juridice de acest fel.

Rep.: Ați fost și sunteți un partener al ONG-urilor și în general al inițiativelor care au ca scop diferite forme de protejare a femeilor. Considerați că ar trebui făcute mai multe lucruri concrete înspre această direcție?

M.T.: Preocuparea mea pentru inițiativele menite să protejeze femeile este mai amplă ca întindere în timp. M-am implicat într-o serie de proiecte cu impact la nivelul județului Mureș, iar în calitate de prefect am continuat să fiu un partener al ONG-urilor și instituțiilor care au această menire, de a proteja femeile aflate la risc. Din păcate, contextul anului trecut nu mi-a permis să fiu atât de apropiată prin participarea în noi proiecte sau la anumite evenimente. Cu siguranță unul dintre obiectivele pentru anii următori este acela de a face mai mult și de a îmbunătății traiul femeilor aflate în situații delicate.

Rep.: Aveți vreun model de femeie pe care îl apreciați?

M.T.: În viața personală și în carieră nu m-am ghidat după un anumit model. Mi-a plăcut întotdeauna să adopt principii sănătoase și să observ anumite comportamente pe care să le filtrez și din care să învăț. Practic, orice am “împrumutat” de la oamenii pe care i-am întâlnit a fost trecut printr-un filtru personal și a căpătat o notă proprie de gândire și abordare.

Rep.: În ziua depunerii jurământului de prefect i-ați mulțumit public mamei dumneavoastră, gest criticat de o anume parte a opiniei publice. Dacă ar fi să se repete momentul jurământului, ați repeta gestul dumneavoastră de atunci?

M.T.: Nu cred că a fost vorba de “o parte” a opiniei publice. Am văzut doar o singură astfel de opinie pe care prefer să nu o comentez. Cu siguranță aș repeta acest gest deoarece, pe lângă implicațiile personale, este și un îndemn către fiecare dintre noi: acela de a ne respecta părinții. Așa am simțit atunci să fac, așa am făcut.

Rep.: Ce mesaj aveți pentru femeile din județul Mureș – și nu numai?

M.T.: Le îndemn să gândească mereu deschis, mereu pozitiv și să fie conștiente că pentru noi, femeile, nu există limite atunci când dorim să ducem la îndeplinire un proiect. Așadar, dragi doamne, cade în sarcina noastră să definim care este rolul nostru și ce trebuie schimbat. Nu cred că avem nevoie de tratament preferențial, avem nevoie doar de puțin curaj, încredere și să rămânem autentice.

A consemnat Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.