Home / Iernut / VIDEO: Cea mai longevivă femeie din Mureș, sărbătorită la început de primăvară

VIDEO: Cea mai longevivă femeie din Mureș, sărbătorită la început de primăvară

Distribuie

Tradiția spune că începutul primăverii se sărbătorește cu mărțișoare. Dar mai există un motiv de bucurie la venirea anotimpului reînvierii, care sperăm să devină tradiție pentru mulți ani de acum înainte. În data de 2 martie celebrăm ziua de naștere a celei mai longevive persoane din județul Mureș.

Satul Dătășeni, din comuna Cuci este locul de baștină al Iovuței Mărginean, care în 2021 a împlinit onorabila vârstă de 102 ani. Nu am reușit să aflăm secretul longevității ca să îl putem împărtăși cu cititorii noștri pentru că este un secret bine păzit, dar pare să aibă legătură cu credința. Edilul șef al comunei, Ilie Șuta, a făcut o vizită sărbătoritei, pentru a o felicita și pentru a-i oferi o Diplomă de Onoare. Primarul a oferit o declarație echipei cotidianului Zi de Zi care a fost prezentă la eveniment.

„Ne mândrim și ne bucurăm că ați venit pentru a doua oară. Ați mai venit când a împlinit 100 de ani, acum la 102 și sperăm să veniți cât mai des la noi. Am înțeles că dânsa este cea mai în vârstă persoană din județ. Ne mândrim cu dumneaei. Mai sunt câțiva peste 90 de ani, dar mai puțini. Vă așteptăm să veniți în fiecare an să sărbătorim luna martie alături de dânsa”, a spus Ilie Șuta.

O nouă tinerețe

Probabil cei mai mulți dintre noi nu se gândesc la vârsta la care vom ajunge. Mai mult, pe la 30 de ani deja începem să ne plângem de șale și de cât de greu e să te scoli dimineața din pat. Vorba aceea, dacă după 30 de ani te trezești dimineața și nu te doare nimic, înseamnă că ești mort. Dar în ciuda tuturor vicisitudinilor vieții, Iovuța Mărginean a reușit să lupte mereu pentru familia ei. Acum, la această vârstă onorabilă, familia ei îi poartă de grijă.

„Și eu împlinesc 77 de ani în mai. Sunt bătrână și eu. Nu m-am gândit niciodată că voi avea în familie o centenară, că o să trăiască atâta. De când a murit socrul, sunt peste 20 de ani. Dumneaei a fost mai tânără cu 9 ani decât el”, a afirmat Maria Mărginean, nora sărbătoritei.

În vreme de război…

Trebuie să ne gândim că la 102 ani, Iovuța Mărginean a trecut prin vremuri tulburi ale istoriei. Cu toate că ei îi este greu să relateze, fiul cel mare, Pamfil Mărginean relatează foarte succint un episod din acea perioadă, când el avea 8 ani.

„Mi-a venit să plâng când am realizat că mama mea are 102 ani. Țin minte din perioada de război. Mergeam călare pe berbeci pe baltă. Și mama când a aflat m-a bătut pentru că știa că se trăgea de pe deal. Pe doi de lângă mine i-au împușcat, dar eu am scăpat. Apoi ne-au băgat într-o groapă. Veneau și ne omorau acolo în groapă. Ne-a fost frică. Tata a prins 8 ani de război, în Crimeea. Când a venit eu eram de 8 ani. Am suferit mult”, a povestit Pamfil Mărginean.

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.