Home / Cultură / FOTO: Descoperire arheologică de excepție într-o comună mureșeană!

FOTO: Descoperire arheologică de excepție într-o comună mureșeană!

Distribuie

Arheologii Muzeului Județean Mureș au efectuat săpături arheologice la biserica reformată din comuna Fântânele, județul Mureș, în urma cărora au avut parte de o serie de descoperiri arheologice.

Potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Mureș, ,,cercetarea a fost solicitată de Parohia reformată și se desfășoară în cadrul proiectului de reabilitare a bisericii susținut de Guvernul Ungariei”.

Astfel, în interiorul bisericii s-au găsit urmele unei biserici timpurii, de dimensiuni mai reduse, care s-a construit în secolele XII–XIII. În același registru cronologic pot fi încadrate unele morminte timpurii din cadrul cimitirului, în care s-au descoperit inele cu capete în forma literei S.

,,Dezvelirea criptei s-a dovedit a fi una dintre cele mai interesante părți ale săpăturii arheologice. Au fost descoperite mai multe înmormântări, cu precădere din secolul al XVII-lea, ale membrilor familiilor nobiliare, care au jucat un rol important în istoria bisericii și a localității”, au precizat reprezentanții Muzeului Județean Mureș.

,,Din inventarul funerar al defuncților, alături de piesele de podoabă și a ornamentelor sicriului, cele mai reprezentative descoperiri sunt inelele de aur purtate probabil de János Gáspár de Szövérd, jude regal al Scaunului Mureș, ulterior prefectul curții princiare, apoi diplomatul permanent al lui Gabriel Bethlen la Înalta Poartă, și a soției lui, Zsófia Bethlen, ambii fiind imortalizați și prin stemele lor pictate pe tavanul casetat al corului bisericii”, au mai precizat reprezentanții Muzeului Județean Mureș.

Alexandra HAJA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.