VIDEO-INTERVIU. ”Ambasadorul” elevilor mureșeni, lobby pentru acordarea burselor școlare, conform legii Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 441 Vizualizări

VIDEO-INTERVIU. ”Ambasadorul” elevilor mureșeni, lobby pentru acordarea burselor școlare, conform legii

Președintele Asociației Elevilor din Mureș, Miclea Partenie, a oferit marți, 9 martie, cu prilejul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi, detalii despre organizația pe care o reprezintă. În viziunea lui Miclea Partenie, principalul obiectiv al Asociației Elevilor din Mureș este să convingă/ să determine autorităților publice locale să finanțeze în mod echitabil Educația, respectiv să aloce fonduri pentru plata burselor școlare, conform legii.

Reporter: Spune-mi mai multe detalii despre tine. La ce liceu ești elev, la ce profil, dar și în ce clasă ești.

Miclea Partenie: Sunt elev la Liceul Tehnologic ”Electromureș”, în clasa a XII-a, la turism și alimentație. Cât despre planurile mele de viitor, pe termen scurt, vă pot spune că în câteva luni voi susține examenul de admitere la Medicină, aici, în Târgu Mureș, și sper ca din toamnă să fiu student.

Rep.: Când și ce anume v-a determinat să creați această asociație și mai ales, alături de cine?

M.P.: Pentru că orice are un început, o să o iau în ordine cronologică și o să ajung în februarie, 2020, când pentru prima dată în județul Mureș, debutează proiectul “Școli curate” demarat de Societatea Academică din România. Voi dezvolta puțin proiectul. Proiectul este alcătuit din mai multe etape, o prima etapă fiind ideea de a trimite unităților administrativ teritoriale o cerere pe 544 (Legea 544 – n.r.), în care ei să ne furnizeze anumite detalii referitoare la bursele școlare sau la sistemul de finanțare a educației pe plan local. După ce am primit aceste cereri de la toate primăriile din județ, am centralizat toate acestea, urmând să ajungem la concluzia că situația nu este una îmbucurătoare în județ, aceasta fiind o primă etapă. În a doua etapă, noi, ambasadorii, a trebuit să ne întâlnim online din păcate, cu primarii din fiecare județ unde am discutat despre educația la nivel local, convingându-i de altfel să finanțeze mai bine educația, să respecte drepturile elevilor. De exemplu, în alte localități, nu li se acordau bursele elevilor, ceea ce nu este tocmai legal. Acum că ne apropiem de finalul proiectului, am observat că proiectul și-a îndeplinit scopul. Ajungem acum la Asociația Elevilor din Mureș care este o continuitate a proiectului de fapt. Biroul de conducere a asociației este de fapt alcătuit tot din membrii “Școli curate”, deci este o continuitate a proiectului.

”Prin noi, elevii își pot face cunoscută vocea”

Rep.: Care sunt obiectivele concrete ale asociației voastre și ce vizează ele?

M.P.: După cum spune și Statutul, noi avem mai multe obiective, toate fiind la fel de importante, deci, nu există o ordine a importanței lor, Statutul fiind legea noastră practic. Un prim obiectiv este să facem cunoscută vocea elevilor din județ. De foarte multe ori am observat că elevii sunt plasați într-un cadru secund, în sensul că opinia lor este considerată irelevantă sau de foarte multe ori, este ignorată complet. În acest caz, prin noi, elevii își pot face cunoscută vocea atât la nivel județean, cât și la nivel național, pentru că noi acționăm și la nivel național.”

Rep.: Ați avut vreo întâlnire cu cineva de la Inspectoratul Școlar Județean Mureș? Aveți susținere din partea lor?

M.P.: Am avut întâlnire cu inspectorul școlar din Mureș, însă în cadrul proiectului “Școli curate”, deci practic, da, am avut. Avem susținere și din partea prefecturii județului Mureș, dar și din partea Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Rep.: Câți membri are asociația și cine se mai poate înscrie alături de voi? Există anumite criterii?

M.P.: Momentan suntem doar noi, biroul de conducere, adică 5 persoane, fiind noi în peisaj, nu avem membrii, însă, după cum îi spune și numele, este o structură destinată tuturor elevilor din județ, așadar aceștia sunt invitați să se înscrie. Mai multe detalii pot găsi pe pagina de Facebook a asociației: Asociația Elevilor din Mureș.

“Luptăm pentru binele elevilor”

Rep.: Cum vă prezentați în fața elevilor având în vedere că mai există o organizație, Consiliul Județean al Elevilor Mureș, care spun că sunt singura asociație pentru elevi din județul Mureș?

M.P.: Noi suntem deschiși la orice colaborare, pentru că până la urmă, luptăm pentru binele elevilor. Unde sunt mulți, puterea crește, bineînțeles.

Rep.: Care este diferența dintre asociația voastră și această organizație?

M.P.: Diferența este că noi avem personalitate juridică, fiing un ONG.

Rep.: Ce feedback ați primit din partea profesorilor și mai ales din partea elevilor la nivel preuniversitar legat de această asociație?

M.P.: Ei au o părere foarte bună, de altfel, era nevoie de o astfel de asociație. Bineînțeles, asociația s-a înființat tocmai din nevoia ei pe plan local, adică există nevoia de o reprezentare mai bună a elevilor pe plan local. Vrem susținere nu doar din partea profesorilor, ci și din partea altor organizații naționale care au ca scop nu doar reprezentarea elevilor, ci și drepturile omului în general.

Rep.: Care sunt următoarele voastre demersuri?

M.P.: După cum spuneam, viitoarele noastre demersuri o să se focuseze în continuare pe a face cunoscută vocea elevilor. Noi o să asigurăm elevilor care o să se înscrie în asociație un climat favorabil pentru dezvoltarea lor, astfel încât să observe că se pot dezvolta, lucru pe care îl pot confirma, în sensul că… în general, voluntariatul te dezvoltă foarte mult. Pot confirma asta și prin faptul că atunci când am decis să fac voluntariat, poate abordam într-un anumit fel anumite lucruri și după un an am observant că totul s-a schimbat. De exemplu, văd anumite situații și le abordez într-un alt fel, în sensul bun, bineînțeles.

Rep.: Știm că mai sunt încă trei vicepreședinți. Cum ați ajuns să formați o echipă?

M.P.: Noi formăm o echipă de foarte mult timp, fiind ambasadori ai proiectului “Școli curate” și am decis ca tot noi să fim reprezentanții asociației, biroul de conducere.

A consemnat Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE