VIDEO: Învățământ european la Școala Gimnazială „Teleki Domokos” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1164 Vizualizări

VIDEO: Învățământ european la Școala Gimnazială „Teleki Domokos”

Periplul campaniei umanitare “Eine Welt – Oberösterreichische Landlerhilfe” din Austria organizată cu sprijinul Bisericii Evanghelice din Reghin a cuprins și comuna Gornești, mai exact la Școala Gimnazială „Teleki Domokos”. Oaspeții din Austria au găsit aici o școală pusă la punct, dovadă că titluri precum ”Școală europeană” și ”Școala eTwinning” nu au fost deloc întîmplătoare.

„Școala Gimnazială „Teleki Domokos” Gornești este preocupată din totdeauna pentru educație, cu dascăli și profesori extrem de valoroși preocupați în permanență de tot ce este nou, modern, de a face în primul rând o educație de calitate. Astfel, pe lângă activitățile de bază, tradiționalele ore de curs, sunt permanenți preocupați de a face activități extracuriculare fie în școală, fie extrașcolar. De câțiva ani buni, cu precădere de când România este membră a Uniunii Europene s-au deschis oportunități de a face parteneriate cu alte școli din Uniunea Europeană. Astfel, școala noastră, în ultimii cinci ani a avut foarte multe proiecte derulare cu parteneri externi din Turcia, Italia, Polonia, Ungaria. Aceste activități coraborate cu concursurile internaționale la care am participat ne-au îndreptățit să aplică spre această distincție a Ministerului Educației Naționale cum era titulatura la acel moment. În anul 2019, după doi ani de aplicații nefinalizate cu o astfel de distincție, rămânând în continuare perseverenți, am reușit să obținem această distincție de „Școală Europeană”, pe baza meritelor ultimilor trei ani acordări acestei distincții. Cu acest prilej am primit o plachetă foarte frumoasă, o Diplomă de Excelență înmânată de doamna ministru Ecaterina Andronescu, la Palatul Parlamentului, și o sumă de 5.000 de lei. Cu acești bani am achiziționat un sistem de amplificare și sonorizare, respectiv radioul școlii. Un lucru foarte rar întâlnit la școlile de la noi, în special cele din mediul rural. Cu acest sistem am făcut anul trecut deschiderea festivă a anului școlar, în condițiile în care pandemia ne-a îngrădit activitățile”, a declarat prof. Antal Levente, directorul Școlii Gimnaziale „Teleki Domokos” din Gornești.

Adaptare la condițiile de pandemie

Deschiderea spre exterior prin programele Erasmus a avut beneficii în ce privește adaptarea la condițiile de pandemie, după cum afirmă directorul Antal Levente.

 „Școala online nu ne-a găsit totalmente nepregătiți. Spun acest lucru deoarece noi aveam deja făcute clasele virtuale. Le utilizam încă de acum patru ani. În anul 2017 am fost la un curs de formare în Roma pentru un proiect Erasmus câștigat de școala noastră. La acel moment eram singura școală din județ cu proiect Erasmus câștigat pe mobilitatea cadrelor didactice. Șase colegi am fost la Roma și doi la Soverato, comună în provincia Catanzaro, în regiunea Calabria. Acolo practic am învățat noi să utilizăm clasele virtuale pe o platformă numită Edmodo. O parte din colegii mei utilizaseră aceste clase virtuale, dar de la utilizarea lor ca și activitate complementară orelor de curs normale până la a te limita doar la aceste clase virtuale e totuși o mare distanță”, a precizat prof. Antal Levente.

Începerea noului an școlar a fost marcată de către cei din Gornești cu lecția învățată, respectiv punerea la punct a tot ce înseamnă organizare, de la dotare și până la asigurarea condițiilor de igienă.

„În momentul în care copiii au revenit în data de 14 septembrie fizic la școală, Școla Gimnazială din Gornești a fost foarte bine pregătită din toate punctele de vedere. S-a trecut la începere diferențiată a orelor, la respectarea circuitelor și traseelor separate astfel încât clasele să nu se intersecteze. La intrarea în școală, la intrarea în clase avem dispensoare cu material dezinfectant, băile au fost dotate cu toate cele necesare. Pot dpune că toate unitățile de pe raza comunei Gornești au apă caldă la baie, săpun, prosoape de hârtie, dezinfectanți, tot ce presupune o școală a secolului XXI. Am fost în școală până în data de 9 noiembrie, am avut și câteva perioade cu scenariu galben, după care totul s-a remutat în online. Atunci deja aveam asigurate tablete și conexiune la internet pentru toți elevii. Asta nu înseamnă că toate grijile noastre au dispărut peste noapte, pentru că o parte din tablete nu funcționau la parametrii corespunzători sau erau zone în care nu exista semnal Orange cum a fost cazul satului Petrilaca, fapt pentru care a trebuit să le procurăm cartele Digi. Am avut din păcate și cazuri în care elevi, cu toate că au avut tablete, nu s-au conectat la activitățile didactice, o rea intenție din punctul meu de vedere și o nesupraveghere corespunzătoare din partea familiei”, a precizat directorul Școlii Gimnaziale „Teleki Domokos”.

Preocupare pentru un învățământ eficient

Revenirea fizică la școală începând cu data de 8 februarie a fost primită cu bucurie de elevi, dar mai ales de cadrele didactice, preocupate în permanență ca aceste activități online să atingă un anumit grad de eficiență, nu doar să ai o activitatea didactică ci să ai și un randament cât mai mare. Printre aceste preocupări se numără și activitățile extracuriculare.

„Deși unii ar spune că aceastea au dispărut, trebuie să-i contrazic și să le spun că sunt astfel de activități extracuriculare. În acest sens la noi la școală am marcat „Ziua cititului cu voce tare” sau alte zile pe care le-am marcat prin tot felul de acțiuni. Aceste activități au avut loc atât la școală cât și în mediul virtual, în online pe platforma Google Classroom. De asemenea, copiii au participat inclusiv la concursuri sau întâlniri cu alți elevi, tot în mediul online. Au fost și astfel de activități, doar că nu au același farmec ca și cum prezența ar fi fizică la astfel de activități”, a menționat prof. Antal Levente.

Bucuria de a primi, bucuria de a dărui

Beneficiarii campania Asociației “Eine Welt – Oberösterreichische Landlerhilfe” din Austria, au fost cei 626 de elevi de elevi de la Școala Gimnazială din Gornești, Școala Gimnazială din Periș, Școala Gimnazială din Pădureni, Școala Primară din Petrilaca de Mureș, respectiv Grădinița cu Program Normal și Prelungit din Gornești și Grădinița cu Program Normal și Prelungit din Periș.

„Întotdeauna un copil se bucură cînd primește un cadou. La fel și pentru copiii din comuna Gornești, pentru elevii școlii noastre. Acțiunea celor din Austria a fost un cadou neașteptat, cu toții am fost luați prin surprindere. Am aflat de sosirea acestor pachete cadou exact în ziua în care ele au fost distribuite, ceea ce a reprezentat într-adevăr o surpriză pentru elevi. Ei nu sunt străini de astfel de acțiuni. Și ei la rândul lor dăruiesc astfel de cadouri an de an în cadrul grupei de elevi la clasă, în special de Sfântul Nicolae. Au fost și cazuri în care, exact în același mod, respectiv în cutii de pantofi, au făcut câte un cadou care au fost dăruit colegilor din școală sau copiilor de la grădiniță. De asemenea, am avut organizat în anii trecuți un târg de Crăciun la școlile din Periș, Gornești și Pădureni. Acest obicei de a oferi cadouri, de a marca spiritul Crăciunului este aprofundat din plin la școlile din comuna Gornești, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a subliniat prof. Antal Levente.

 Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE