Home / Administratie / Târgu Mureș: Angajații de la Sere transformați în gunoieri și hingheri!

Târgu Mureș: Angajații de la Sere transformați în gunoieri și hingheri!

Reprezentanții Primăriei municipiului Târgu Mureș au anunțat joi, 11 martie, printr-un comunicat de presă, faptul că primarul Soós Zoltán a făcut cunoscută decizia de reorganizare a Serviciului Public Administrația Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi prin preluarea unor servicii din structura Serviciului public Administrația Domeniului Public, cu prilejul unei conferințe de presă care a avut loc în aceeași zi.

Conform documentului, structura publică nou înființată va purta denumirea de Direcția Ecologie și Salubrizare Urbană și va fi în subordinea Consiliului Local Târgu Mureș. Mai mult, funcțiile acesteia sunt, printre altele, de administrare, amenajare și întreținere a spațiilor verzi, de salubrizare stradală, gestiune de câini fără stăpân și de ecologizare urbană. 

Potrivit aceluiași comunicat, reorganizarea instituției în acest fel va „va produce o economie la buget de estimativ 600.000 lei/ lună, față de anul precedent”.

„Direcția Ecologie și Salubrizare Urbană va avea patru compartimente mari: Administrarea, amenajarea și întreținerea serelor, parcurilor și zonelor verzi; Salubrizarea stradală și deszăpezire, ecarisaj, dezinfecție, deratizare și dezinsecție; Gestiune câini fără stăpân și ecarisaj; Ecologizare urbană și protecția mediului. De asemenea, noua structură, ce va prelua salubrizarea stradală în totalitate de la operatorul de salubritate, va produce o economie la buget de estimativ 600.000 lei/lună, față de anul precedent. Va fi necesar ca noul serviciu de salubrizare stradală să fie autorizat – atât pentru colectare cât și pentru transport în vederea depunerii deșeurilor la societățile avizate/ conforme”, se mai specifică în comunicat.

Program nou de curățenie săptămânală

Spre finalul conferinței, primarul a anunțat calendarul desfășurării programului de curățenie săptămânală, de interes pentru public: Astfel, în prezent, se desfășoară activitățile de curățare în zonele: liziera Pădurii Mureșeni, Rovineri, Malul Mureșului, parcul de joacă Julie Curie, strada Insulei, strada Barajului. În perioada următoare vor intra în programul de curățenie, în funcție de vreme, următoarele zone: Parcul municipal, zona Sălii Polivalente, Piața de vechituri, liziera pădurilor – în zonele unde este necesară  intervenția echipelor. Săptămânal sunt și acțiunile de curățare a malurilor pârâului Poklos, Aleea Carpați, Pandurilor, Transilvaniei, Sârguinței – curățenie în jurul boxelor de depozitare a gunoaielor.”

„Control asupra curățeniei orașului”

În cadrul conferinței de presă, primarul municipiului Târgu Mureș a afirmat că nu regretă decizia de a păstra curățenia urbană în subordinea Primăriei, întrucât în acest fel va exista un control asupra acesteia. Mai mult, edilul a afirmat că parte din planul pentru Târgu Mureș este de a-l transforma într-un loc plăcut și nepoluat.

„Faptul că am decis ca să păstram curățenia stradală în administrarea Primăriei este o decizie pe care nu o regret. Vom avea astfel un control asupra curățeniei orașului. Reorganizarea Serviciului de Administrare a Serelor și Spațiilor Verzi prin transformarea acestuia într-o noua direcție suplă și eficientă ce va prelua curățenia stradală, estimăm că va aduce o economie de 600.000 lei/ lunar la bugetul local, față de anul anterior. Ne propunem să devenim un oraș verde, viu, nepoluat, unde zonele verzi să devină o parte importantă din oraș, din viața noastră”, a conchis Soós Zoltán.

Alex PĂTRAȘCU

UPDATE – DREPT LA REPLICĂ

Drept la replică la articolul ”Angajații de la Sere, viitori gunoieri și hingheri?”

Serviciul de Relații Interne și Internaționale din cadrul Primăriei municipiului a remis vineri, 12 martie, un drept la replică la articolul ”Angajații de la Sere, viitori gunoieri și hingheri?”, publicat vineri, 12 martie, în cotidianul Zi de Zi.

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al dreptului la replică semnat de ”Serviciul de Relații Interne și Internaționale”.

”Ca urmare a articolului cu titlul ”Angajații de la Sere, viitori gunoieri și hingheri?”, publicat în data de 12 martie 2021, în ediția print a cotidianului Zi de Zi, respectiv în data de 11 martie 2021 pe site-ul www.zi-de-zi.ro, articol semnat de domnul Alex Pătrașcu, Primăria municipiului Târgu Mureș, prin Serviciul de Relații Interne și Internaționale solicită publicarea prezentului Drept la replică:

Stimate domnule Alex Toth, cu toate că Primăria municipiului Târgu Mureș a transmis către redacția cotidianului Zi de Zi o invitație la conferința de presă, iar ulterior s-a remis și comunicatul de presă oficial al instituției, redacția pe care o conduceți a decis publicarea unui articol, cu un titlu tendențios și care nu reflectă realitatea.

Așa cum s-a precizat și în cadrul conferinței de presă, rolul noii structuri ce se va înființa, va fi unul complex și se va desfășura pe 4 segmente de activitate: Administrarea, amenajarea și întreținerea serelor, parcurilor și zonelor verzi; Salubrizarea stradală și deszăpezire, ecarisaj, dezinfecție, deratizare și dezinsecție; Gestiune câini fără stăpân și ecarisaj; Ecologizare urbană și protecția mediului.

Municipalitatea și-a arătat deschiderea față de identificarea specialiștilor și a personalului potrivit pentru fiecare tip de activitate, iar în ceea ce privește curățenia stradală, de îndată ce noua structură va fi aprobată, conform legislației în vigoare se vor organiza concursuri de angajare.

În prezent, activitatea de întreținere a spațiilor verzi dar și curățarea gunoiului clandestin se efectuează de personalul zilier al Serviciului Public Administrația Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi, cu un număr de 20 de persoane.

Subliniem că, indiferent de fișa postului vreunei persoane și de sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească, nicio persoană nu merită să fie umilită și catalogată, deoarece datorită muncii zilnice pe care aceste persoane o depun ca noi toți să ne putem bucura de ordine și curățenie în oraș.

În concluzie, considerăm că titlul materialului de presă la adresa căruia solicităm publicarea dreptului la replică, este tendențios și nu face cinste reputației cotidianului Zi de Zi, fiind un titlu ce scoate din context informațiile pe care municipalitatea a dorit să le transmită într-un mod transparent târgumureșenilor. 

Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al instituției noastre, potrivit regulilor/ cutumelor deontologice, tocmai pentru a fi evitate denaturări ale realității.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Centru de vaccinare Johnson & Johnson

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat vineri 26 …