VIDEO: Elevii din Mureș, șah la primari: acordarea burselor școlare, obligație și nu privilegiu! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1070 Vizualizări

VIDEO: Elevii din Mureș, șah la primari: acordarea burselor școlare, obligație și nu privilegiu!

Armin Muga, vicepreședinte al Asociației Elevilor din Mureș, a oferit miercuri, 10 martie, detalii despre activitatea organizației din care face parte, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Cu acest prilej, Armin Muga a subliniat că principalul obiectiv al Asociației Elevilor din Mureș vizează să determine autoritățile locale din județ să cuprindă în bugetul din acest an sumele necesare acordării burselor școlare, conform legii.

Reporter: Pentru început aș vrea să știu la ce liceu ești elev, la ce profil, și în ce clasă ești.

Armin Muga: Bună ziua și bine v-am găsit! Mă numesc Armin Muga și sunt elev în clasa a XI-a, la Liceul Teoretic “Gheorghe Marinescu”, profil științe sociale.

Rep.: Ce anume te-a determinat să te alături acestei asociații? Ai fost invitat să faci parte din ea sau te-ai implicat și oferit tu personal?

A.M.: Ideea de Asociație a Elevilor Mureș a pornit în urma proiectului „Școli curate”, care a început acum un an, chiar în martie și în urma acestui proiect am considerat că este nevoie de înființarea unei asociații în județul Mureș. Proiectul „Școli curate” se aproprie de final, astfel că această asociație va fi și continuarea acestui proiect, care reprezintă vocea elevilor din județul Mureș. Nu am fost invitat, am fost de acord cu toții încă din momentul în care ne-am cunoscut, că este nevoie de această asociație, mai ales după sfârșitul proiectului și ne-am propus ca toți să facem parte din ea.

Rep.: Care sunt atribuțiile tale concrete în această asociație? Aveți fiecare dintre voi atribuții?

A.M.: În momentul de față niciunul dintre noi nu are atribuții. Poate va urma să le discutăm, dar în momentul de față încă nu am discutat despre atribuții. În primul rând, ne interesează principalele subiecte, și anume: bursele elevilor, transportul elevilor și respectarea drepturilor elevilor.

“În curând o să urmeze o perioadă de recrutare”

Rep.: Cine se mai poate alătura asociației voastre în cazul în care sunt elevi doritori? Și spune-mi dacă există anumite criterii, precum vârsta de exemplu.

A.M.: În curând o să urmeze o perioadă de recrutare pentru membrii asociației. Da, cel mai probabil vor exista și condiții. O să poată participa orice elev, dar cu vârsta de peste 14 ani.

Rep.: Ce demersuri aveți pentru elevii care nu și-au primit bursele de la școli?

A.M.: Demeresurile noastre, ca și în proiectul „Școli curate”, discutăm cu primarii, aflăm care școli nu oferă burse, întrebăm dacă au sau nu bani la buget și le spunem că există o lege care trebuie respectată. Ei au obligația să respecte legea, trebuie să acorde burse. Există și un criteriu, minim media 8,50 și media 10 la purtare. De exemplu, ieri, Prefectura județului Mureș, a atacat în instanță o hotărâre a Consiliului Local Mureș, cu privire la burse, pentru că criteriile erau să ai minim media 9 și media 10 la purtare, și se acordau numai burse de merit, pe când există 4 tipuri de burse, care încep de la media minim 8,50 și 10 la purtare, nu doar media 9 și un singur tip de bursă.

”Cât timp am discutat cu primarii, le-am spus clar că ei dacă nu respectă legea, pot fi dați în judecată”

Rep.: Câte școli din cele 102 localități din Mureș au oferit burse elevilor?

A.M.: Foarte puține. La începutul proiectului “Școli curate”, când am început să facem raporturile au ieșit un număr de 4 localități, atât rural, cât și urban care se încadrau corect în lege, Târgu Mureș nu face parte din aceste 4 localități.

Rep.: Cunoști cazuri concrete de localități unde totuși s-au votat banii, însă nu au fost dați elevilor?

A.M.: Nu pot spune acum exact, însă pot să vă spun că au existat. Nu pot da exact numele acelor localități pentru că nu le știu exact, însă au fost.

Rep.: Mai există o organizație numită Consiliul Județean al Elevilor din Mureș, care spun că sunt singura organizație pentru elevi din Mureș. Aș vrea să știu care este diferența dintre asociația voastră și această organizație. Ce oferiți voi în plus mai exact elevilor, comparativ cu această organizație?

A.M.: Diferența dintre noi și ei este că noi avem personalitate juridică, iar ei nu au. Noi nu suntem rivali cu ei, nu am înființat această asociație ca să ne certăm cu ei sau să fim rivali. Nu! Intenția noastră este să ajutăm toți elevii. Chiar nu văd de ce ar fi asta o problemă și să ajungem să ne certăm între noi. De ce nu ne-am pune la o masă ca să lucrăm pentru elevi. Noi suntem aici pentru elevi, dar și ei au aceleași obiective ca și noi.

Rep.: Deci nu aveți obiective în plus, sau nu oferiți nimic în plus elevilor comparativ cu acea asociație?

A.M.: Nu. Scopul nostru, cât și al Consiliului Județean al Elevilor, este să li se respecte drepturile elevilor, să se acorde bursele, să se respecte regimul transporturilor și decontarea transportului. Diferența dintre noi ar fi că noi putem da primăriile în judecată, având personalitate juridică, și astfel am putea obliga primăriile să acorde burse sau să deconteze transportul.

Rep.:  Ați reușit să obțineți un rezultat până acum, sau toate aceste demersuri vor urma să se întâmple?

A.M.: Vor urma. În campania “Școli curate”, cât timp am discutat cu primarii, le-am spus clar că ei dacă nu respectă legea, pot fi dați în judecată. Nu știu dacă chiar s-au speriat sau dacă și-au dat seama că trebuie să respecte legea, dar au început primăriile, atât din zona urbană, cât și din zona rurală, să adopte hotărâri de Consiliu Local și să acorde burse.

“Mă interesează să fim mai puternici”

Rep.: Ce alte idei sau planuri ai tu personal pentru a stimula dezvoltarea asociației voastre?

A.M.: Păi, în primul rând, mă interesează să fim mai puternici, adică să aducem membrii noi. Suntem momentan doar 4 oameni care suntem și în proiectul “Școli curate”. Doi vor pleca la sfârșit de an școlar pentru că vor pleca la facultate și atunci voi rămâne eu cu o colegă care suntem în clasa a XI-a. Vom căuta oameni curând și sperăm să întărim asociația, astfel, vom putea lucra cât mai mult.

Rep.: Ce feedback ați primit voi, ca și grup, sau tu personal, din partea Inspectoratului Școlar, din partea profesorilor sau a elevilor?

A.M.: Vă pot spune că din partea Inspectoratului Școlar avem susținere, chiar și în cadrul proiectului “Școli curate” am fost ajutați. Inspectoratul Școlar Județean Mureș a trimis o circulară către toate școlile care spunea că legea e lege și că legea burselor trebuie respectată. Circulara a fost trimisă către toate școlile, unde li s-a spus să se trimită cereri către primarii, iar primăriile vor trebui să acorde bursele. În cazul acesta, și Prefectura a trimis o circulară către primării în care li s-a spus să acorde burse conform legii.

A consemnat Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE