INTERVIU. Dragoș Pui, un viceprimar devotat reghinenilor Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1119 Vizualizări

INTERVIU. Dragoș Pui, un viceprimar devotat reghinenilor

Reghinul are din toamna lui 2020 un nou viceprimar în persoana lui Dragoș Pui. Treptat, fără să grăbească mersul firesc al lucrurilor, Dragoș a parcurs etapele necesare formării sale în ce privește politica și administrația publică. Despre toate acestea precum și despre atribuțiile ce-i revin în noua postură de viceprimar în interviul care urmează.

Reporter: Când ai început să cochetezi cu ideea de politică?

Dragoș Pui: De foarte multe ori în familie se discutau subiecte politice, se făcea o analiză a vieții politice, fie de către părinți, fie de către invitații tatălui meu. Copil fiind mai trăgeam cu urechea, astfel am început să fiu din ce în ce mai atent la acest fenomen. Apoi, în perioada facultății am avut un cerc de prieteni implicați și interesați de acest fenomen al politici și de modul în care se pot schimba lucrurile în bine prin implicarea fiecăruia dintre noi. Cu adeziune sunt implicat în politică din anul 2009 de când am devenit membru PSD, la Filiala Reghin. Am avut câțiva ani în care m-am implicat în activitățile filialei Reghin ca și voluntar. Ulterior, dându-mi seama că voi face pasul spre un partid politic, m-am îndreptat în direcția cu care oarecum rezonam prin modul în care am considerat eu că ar trebui să se schimbe lucrurile. Am intrat în partid ca și simplu membru, dar după o perioadă destul de scurtă de timp am fost propus și ulterior ales în funcția de președinte al organizației de tineret a PSD Reghin, poziție care o dețin și în momentul de față. Urmează să organizăm alegeri pentru desemnarea unui nou președinte. E nevoie de o predare a ștafetei, am trecut deja de vârsta de 35 de ani. Tinerii au nevoie să fie reprezentați de oameni apropiați de vârsta lor astfel ca împreună să poată să vină cu sugestii pe care noi, cei mai cu experiență să le preluăm și apoi să le implementăm împreună cu ei. O reîmprospătare și o responsabilizare a persoanelor cu mai puțină experiență, respectiv a celor tineri, este foarte importantă. Dacă noi nu îi pregătim în acest mod, nu avem cum să le cerem ulterior să aibă rezultate sau experință în luarea anumitor decizii.

Rep.: Cât de mult a contat această perioadă de practică?

D.P.: Pentru mine a contat foarte mult. Consider că este extrem de importantă în această activitate din domeniul politici. Contează în primul rând cunoștințele practice, dar în egală măsură contează și modul în care înțelegi oamenii. Ca și om politic trebuie să ții cont de principiile tale dar trebuie sa pui pe primul loc ceea ce vor alții de la tine. Atunci, mai mult decât ceea ce îți dorești să faci este să acorzi o importanță cuvenită acestora. Având o perioadă de stagiatură, ai răgazul să vezi că marea majoritate a colegilor își doresc să schimbe lucrurile în aproape aceiași direcție dar nunanțate diferit. Procesul e unul greoi dar și benefic din punctul meu de vedere, astfel încât, în momentul în care se produce o anumită schimbare, să fie cât mai ușor de asimilat, cât mai potrivită pentru majoritatea supra cărora se resfrânge decizia respectivă. Este extrem de importantă și utilă această perioadă, este o pregătire în interiorul partidului unde toată lumea trage oarecum în aceiași direcție, cu oameni cu o viziune comună. În momentul în care ieși din zona de confort și intri într-o competiție cu reprezentanții altor partide, oameni cu alte viziuni, te ajută în ce privește modul în care vrei să argumentezi, să pui problema, și totodată să înțelegi că oamenii politici ai celorlalte formațiuni de foarte multe ori nu au o problemă personal cu tine, ci pur și simpu e vorba de o diferență de viziune. E normal să existe, de aceea trebuie discutat cu argumente și găsită o formulă care să fie reprezentativă și agreată de majoritatea cetățenilor asupra cărora se resfrânge.

Rep.: Ești viceprimarul Reghinului. Care sunt atribuțiile ce-ți revin ca urmare a acestei funcții?

D. P.: În subordinea mea sunt mai multe departamente, zone ceva mai afectate de aceste restricții sanitare impuse de criza COVID-19. Aici mă refer în primul rând la instituțiile de cultură. De asemenea, ca și atribuțiuni, infrastructura sportivă, colegii din cadrul Poliției Locale. Alături de aceștia încercăm să controlăm cât mai bine anumite situații din oraș, printre care și aruncarea deșeurilor pe domeniul public, în zona lizierei pădurilor, malul Mureșului unde am insistat aplicarea unor sancțiuni cât se poate de serioase astfel încât să-i putem constrânge pe cei care nu înțeleg de bună voie că trebuie păstrată curățenia în aceste locuri. Poate ar trebui strânsă cureaua, să fim cât se poate de stricți în ce privește aplicarea unor reguli de bun simț până la urmă.

Rep.: Lipsa activităților culturale ar implica teoretic cheltuieli mai puține, bani ce pot fi folosiți în cu totul altă parte, la investiții de exemplu.

D.P.: Ne dăm toată silința în momentul de față să alocăm cât mai multe fonduri pentru investiții. E adevărat că avem în prezent mai multe proiecte aflate în faza finală de implementare ce necesită o cofinanțare cât se poate de serioasă din partea administrației locale Reghin. Încercăm să strângem cureaua cât de mult se poate în ce privește cheltuielile, să facem economii oriunde se poate astfel încât să reușim să strângem cât mai mulți dintre banii necesari pentru cofinanțări sau chiar pentru proiecte astfel încât proiectele să poată fi implementate în cele mai bune condiții fără întreruperi sau întârzieri.

Rep.: Cum decurg lucrurile în Consiliul Local? Au început lucrurile să meargă într-o direcție normală sau mai există mici frecușuri?

D.P.: Eu zic că lucrurile au început să meargă, desi aproape la fiecare ședință de plen remarc anumite mici derapaje. Pot fi puse poate pe seama lipsei de experiență, poate din alte motive, nu vreau eu acum să analizez acest aspect, sper doar ca odată cu trecerea timpului modul de lucru să fie cât mai eficient, să încercăm să venim cu propuneri concrete, realizabile, nu doar să stabilim niște direcții generale. Foarte bine ar fi să putem să prezentăm ce presupune exact ca și efort financiar sau logistic o astfel de propunere, altfel cu toții putem să ne propunem aeroport sau alte investiții mărețe. Dacă suntem corecți față de noi în primul rând și față de cetățeni, nu este sustenabilă o investiție de acest gen din nici un punct de vedere. Atunci poate venim cu sugestii concrete, realiste și în primul rând sustenabile, care să fie discutate vizavi de necesitatea acestora și totodată a prioritizărilor, să vedem exact care sunt prioritățile municipiului, unde ar trebui poziționate astfel de investiții, ulterior să fie și implementate dacă resursele ne permit acest lucru.

Rep.: Sunt cazuri în care luările de cuvânt sunt mai mult de dragul sonorului decât idei menite a rezolva anumite probleme. Sunt astfel de cazuri în Consiliul Local Reghin?

D.P.: Din experiența ultimilor ani de când sunt consilier local, astfel de luări de poziție sunt inevitabile. Unii dintre colegi în permanență au considerat că orice luare de cuvânt în plen în cadrul ședințelor Consiliului Local le aduce un plus de imagine sau de capital. Eu nu am luat în considerare acest lucru, motiv pentru care în ultimii ani, de fiecare dată când am intervenit pe un anumit subiect am încercat să fiu cât mai precis, să arăt faptul că am o diferență de viziune asupra problemei respective, iar dacă ceilalți sunt de acord cu argumentația prezentată de mine, vor proceda în consecință. Nu dețin adevărul absolut, reprezint o parte din cetățenii Reghinului și încerc să fac acest lucru cât mai argumentat, fără să încerc să am vreo problemă cu vreunul din colegii consilieri. Sper ca cetățenii să-și îndrepte atenția asupra celor care sunt oarecum consecvenți în ceea ce susțin, celor care sunt imparțiali, lipsiți de interese ascunse și care nu încearcă să puncteze doar la capitolul imagine.

Rep.: E greu unui consilier să recunoască că a greșit, mai mult, să-l felicite pe un altul care a venit cu o idee mai bună?

 D.P.: Nu cred că ar trebui să fie greu acest lucru. Din păcate, unora încă le este destul de greu să aibă o astfel de atitudine corectă și normală din punctul meu de vedere. Fiecare dintre noi suntem diferiți, fiecare dorește să-și creeze o anumită imagine și procedează în consecință. Cred că ar trebui să recunoaștem deoarece nu cred că are cineva pretenția că le știe pe toate. Nu e, sau nu ar trebui să fie o problemă ca atunci când greșești să recunoști acest lucru, să încerci să corectezi respectiva eroare într-un mod cât mai rapid și mai eficient.

Rep.: Pentru acest mandat, care ar fi cele trei proiecte pe care le-ai dori realizate la nivelul municipiului Reghin?

D. P.: În primul rând mi-aș dori clarificarea juridică a Clubului Copiilor, să reușim să primim clădirea în administrare iar ulterior să fie renovată. Probabil ar trebui regândită puțin și activitatea clubului, astfel încât să o diversificăm, să reușim să-l transformăm într-un centru comunitar pentru tineri unde aceștia să-și pună în practică ceea ce le place. De asemenea, o revigorare a parcurilor și a zonelor de joacă pentru copii ar fi unul din obiectivele pe care aș dori să-l gestionez împreună cu domnul primar, astfel ca aceste spații să fie ceva mai pline de viață, dotate cu aparate noi. În același timp să încercăm să și creștem numărul acestor locuri de joacă, nu doar să le modernizăm pe cele deja existente. Al treilea aspect ar fi legat de un sprijin mai activ din partea noastră, cel puțin pe partea de infrastructură, pentru asociațiile ce vizează copiii cu diferite probleme, cu diferite graduri de handicap. Cred că aici ar trebui puțin să fim ceva mai atenți, să reușim să-i sprijinim în acest sens. Din câte știu, anumite asociații ar avea nevoie de anumit spații unde să-și poată desfășura activitatea cu copii. Să identificăm clădirile în care pot să-și desfășoare activitatea cu frecvența pe care ei o solicită și unde persoane specializate să poată derula diferite activități care să ducă la o ameliorarea a problemelor pe care acești copii le au. În parteneriat cu asociațiile ce vizează astfel de probleme am putea să găsim soluții dintre cele mai potrivite.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE