Târgu Mureș: Vouchere pentru persoane cu handicap Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4063 Vizualizări

Târgu Mureș: Vouchere pentru persoane cu handicap

Reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Târgu Mureș au anunțat, în rmă cu câteva zile, printr-o postare pe Facebook pe pagina oficială a Primăriei municipiului Târgu Mureș, că persoanele cu dizabilități pot fi beneficiarii unor vouchere de până la 5.000 de euro și care pot fi folosite doar pentru a achiziționa produse asistive.

Printre persoanele cu handicap care pot intra în posesia unui astfel de tichet se află și cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sau care se află între vârsta de 18 și 65 de ani.

„Persoanele cu dizabilități pot beneficia de vouchere pentru tehnologie asistivă. Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș aduce în atenția persoanelor cu dizabilități, aflate în căutarea unui loc de muncă, faptul că pot beneficia de vouchere în valoare de până la 5.000 de euro pentru achiziționarea de produse asistive: aparate auditive wireless, mobility scootere, scaune cu roți electrice sau orice alte dispozitive care ajută această categorie socială să ducă o viață independentă. Totodată, se permite achiziția a două dispozitive, în cazul unor deficiențe bilaterale. Beneficiari: persoane care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap, persoane în căutarea unui loc de muncă și care nu au un loc de muncă în prezent, persoane în vârsta de muncă (18-65 ani), inclusiv elevi și studenți”, au transmis reprezentanții Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș.

Cum se poate intra în posesia voucherelor

Persoanele cu dizabilități care doresc și se încadrează în criteriile de eligibilitate pentru a intra în posesia voucherelor menționat anterior trebuie să se prezinte la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Mureș și trebuie să urmeze pașii necesari pentru a se înscrie și pentru a fi în evidența Agenției cum că persoana în cauză este în căutarea unui loc de muncă. Odată ce criteriile sunt întâlnite, persoana cu dizabilități se prezintă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș pentru a depune actele necesare obținerii voucherului.

„Pentru a intra în posesia acestor vouchere, persoana cu dizabilități se prezintă la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă cu cartea de identitate, o adeverință medicală și ultimul document de studii. AJOFM înregistrează persoana ca fiind în căutarea unui loc de muncă și semnează Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, participând la minimum două activități asigurate de AJOFM (informare, consiliere, mediere).

Apoi, persoana cu dizabilități se prezintă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, unde depune următoarele: cerere pentru acordarea voucherului, certificat de încadrare în grad de handicap și Anexa acestuia (copii), recomandare din partea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, acord semnat la AJOFM, însoțit de Planul individual (copie), angajament că nu înstrăinează produsul asistiv. DGASPC transmite Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) centralizatorul cu cererile depuse, iar Autoritatea transmite DGASPC voucherele nominale tipărite”, au specificat reprezentanții DAS Târgu Mureș.

Cum pot fi folosite

După ridicarea voucherului de la DGASPC, persoana cu dizabilități poate intra în contact cu furnizorul de tehnologie asistivă și, în funcție de necesități, își poate alege produsul dorit. Dispozitivul ales trebuie să fie prioritar pentru ajutarea persoanei cu handicap în angajare și trebuie să fie recomandat de medicul specialist.

„Persoana cu dizabilități ridică voucherul de la DGASPC, îl prezintă furnizorului de tehnologie asistivă și primește produsul din Lista cu produse. Produsele asistive auditive și de mers pot fi însoțite, după caz, de accesoriile acestora, așa cum sunt prevăzute în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu condiția ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist. Voucherul are o valabilitate de 6 luni, este nominal și netransmisibil și va fi utilizat exclusiv pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces. Mai multe informații găsiți accesând link-ul: http://andpdca.gov.ro/w/tehnologia-asistiva/ sau la telefon: 0751-015.063 de luni până vineri, între orele 12.00 – 14.00”, au expus reprezentanții DAS Târgu Mureș.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE