Home / Invatamant / VIDEO-INTERVIU. Gratuitatea transportului elevilor, ”omisă” din nou de autorități?!

VIDEO-INTERVIU. Gratuitatea transportului elevilor, ”omisă” din nou de autorități?!

Distribuie

Unul dintre vicepreședinții Asociației Elevilor din Mureș, Cosmina Mărginean, a oferit joi, 11 martie, mai multe informații cu privire la organizația din care face parte, cu prilejul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi. Potrivit detaliilor furnizate de Cosmina Mărginean, un obiectiv foarte important al elevilor din județul Mureș este să determine autoritățile publice locale să ofere gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

Reporter: Pentru început, te rog să îmi spui mai multe detalii despre tine. Fiind elevă, spune-mi la ce liceu esti, la ce profil și în ce clasă.

Cosmina Mărginean: Sunt elevă la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, în clasa a XI-a, la profilul tehnician în activități economice.

Rep.: Știm că asociația voastră este continuarea proiectului Școli curate”. Astfel, aș vrea să știu ce te-a determinat să continui aceste proiecte și să faci parte din această asociație mai departe.

C.M.: În momentul în care proiectul „Școli curate” ne-a prezentat problemele și la nivel local, dar și la nivel național, mi-am dat seama că trebuie să fie acolo niște elevi care să lupte în continuare pentru cât mai multe schimbări în bine. Atunci am fost determinată, iar atunci când am auzit prima dată că în urma proiectului este posibilă crearea unei asociații, nici nu am stat pe gânduri. Eram sigură că asta vreau să fac.

„S-a dovedit de-a lungul anilor că transportul este o principală problemă în abandonul școlar

Rep.: Colegii tăi ne-au vorbit despre obiectivele voastre principale și ne-au dezvoltat subiectul burselor de la nivelul școlilor. Acum aș vrea să știu de la tine mai multe detalii legate de transportul elevilor și mai exact care sunt prevederile legale în ceea ce privește transportul.

C.M.: În toamna anului trecut, s-a dat Legea 226 din 2020, prin care Guvernul oferă gratuitate elevilor în transportul atât județean, cât și interjudețean, dar în ultimul timp Guvernul vrea să propună o ordonanță de urgență prin care să taie această gratuitate. Ceea ce aduce la abandonul școlar, mai ales în mediile nefavorizate. S-a dovedit de-a lungul anilor că transportul este o principală problemă în abandonul școlar.

Rep.: Care sunt problemele identificate de voi la nivelul transportului? Poți să-mi dai si câteva exemple de localități?

C.M.: Este de apreciat faptul că în municipiul Târgu Mureș elevii beneficiză de gratuitate 100%, iar în interurban sunt foarte multe primării care nu acordă conform prevederilor legale.

Rep.: La ce mijloace de transport faceți voi referire mai exact? La tren, autobuz, la mijloace de transport urbane sau interurbane?

C.M.: În primul rând, legea prevede gratuitate în toate mijloacele de transport, dar din cauza incompetențelor autorităților, până acum s-au oferit doar la autobuze și pe căile feroviare. Deși ar fi trebuit la toate căile de transport.

Rep.: Ce veți face în cazul primăriilor care nu respectă această lege?

C.M.: Momentan, la nivel național se fac foarte multe demersuri și proteste a tuturor asociațiilor de elevi existente din țară și mai departe sperăm să reușim să amânăm sau să reducem la tăcere această ordonanță de urgență, ca mai apoi să fie acordată acestă gratuitate pentru toate căile de transport pentru elevi.

Rep.: Pe lângă transportul local, mai există și transportul extraurban pentru elevii care vin zi de zi din medii urbane, respectiv rurale și care au abonamente pe mijloacele de transport. Aș vrea să știu ce decizie s-a luat în privința abonamentelor lor. Se va oferi gratuitate sau se va înjumătăți suma abonamentelor?

C.M.:  În momentul actual, elevii beneficiază de o înjumătățire a abonamentului, iar pe viitor vrem să ducem această gratuitate la 100%.

„Întotdeauna, la absolut orice, primăriile se scuză că nu au fonduri, deși chiar există fonduri”

Rep.: Ce răspuns ați primit din partea primăriilor la nivelul județului Mureș atunci când ați mediatizat acest obiectiv?

C.M.: Întotdeauna, la absolut orice, primăriile se scuză că nu au fonduri, deși chiar există fonduri și cred că… chiar merită, mai ales la nivel național, să acordăm fonduri pentru educația elevilor, în ceea ce privește atât bursele, cât și transportul local pentru că, investind în educație, investești în educația elevilor, adică în viitorul țării. Cred cu tărie că dacă s-ar investi atât la nivel național, cât și la nivel local mai mult în educație, abandonul șscolar cu siguranță ar scădea, iar elevii care își termină studiile aici, nu ar mai fi atât de tentați să plece în străinătate, să se dezvolte în străinătate, văzând că și aici există oportunități.

Rep.: Există până acum cazuri concrete de abandon școlar din această cauză?

C.M.: Da, da! Foarte multe.

Rep.: Ști să îmi spui un număr exact sau aproximativ?

C.M.: Sincer, chiar nu știu un număr exact, tocmai împreună cu asociația vom face demersuri în acest sens. Chiar următoarele cele mai apropiate demersuri vor fi pentru abandonul școlar și cauzele din județul Mureș.

Rep.: De cât timp ați început să puneți în practică acest obiectiv?

C.M.: Asociația Elevilor din Mureș există de foarte puțin timp. Încă suntem în proces de creare și sperăm că odată ce vom fi în regulă cu toate actele și toate demersurile, vom pune în practică cât mai multe obiective.

Rep.: Ce atribuții ți-ai dori să ai pe viitor în această asociație pentru a stimula dezvoltarea ei?

C.M.: Atribuțiile și numele de președinte, sau vicepreședinte, eu nu le consider foarte importante, și nici atribuțiile. Contează să luptăm și să facem cât mai multe pentru a aduce cât mai multe obiective reușite.

Diana CĂRBUREAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.