Home / Reghin / Biserica, punte de legătură între Iernuțeni (România) și Veneția (Italia)

Biserica, punte de legătură între Iernuțeni (România) și Veneția (Italia)

Distribuie

Anul 2021 a fost declarat Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României, context în care Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării organizează Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” . Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 22 februarie – 11 martie 2021, în cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, au fost pregătite activități cu tinerii din grupul de cateheză al Parohiei Ortodoxe Române Reghin – Iernuțeni, Protopopiatul Ortodox Român Reghin, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Lucia” – Veneția I.

„În cadrul concursului, tema aleasă de tinerii noștri, generoasă și profundă deopotrivă, reprezintă o parte din sufletul fiecăruia dintre noi: „O frântură de Românie în fiecare familie creștină”. Cele două parohii înfrățite și-au propus realizarea unui proiect de prezentare și cunoaștere a realităților din cele două comunități, precum și de creare a unei legături de prietenie între copiii din cele două parohii. Parteneri în derularea activităților propuse în proiect sunt Școala Gimnazială „Augustin Maior”, Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu”, Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin și Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș”, a precizat a precizat părintele prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean.

Printre activitățile desfășurate de tinerii credincioși reghineni s-a numărat și atelierul de scriere de scrisori pentru prietenii din Veneția și familiile de români de dincolo de graniță.

„Chiar și în aceste momente de cumpănă în care dezvoltăm în pas grăbit competențe digitale, scrisoarea rămâne o punte de legătură între grupuri, familii și comunități unite prin credință. Astfel, tinerii din Grupul de cateheză al Parohiei Ortodoxe Reghin-Iernuțeni, împreună cu tinerii de la Școala Gimnazială ”Augustin Maior”- Reghin, școală parteneră în acest proiect, coordonați de dna profesoară Chiorean Ana – Maria, au pregătit scrisori de suflet și cărți (Biblia pentru copii) cumpărate din donația credincioșilor. Acestea au fost trimise și însoțite de cele mai alese gânduri, prietenilor din Veneția”, a precizat părintele prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean.

De asemenea, tinerii din grupurile de cateheză ale parohiilor ortodoxe române Reghin-Iernuțeni și „Sf. Lucia” – Veneția I au luat parte la pregătirea prescurii și s-au unit într-un glas, cântând pricesne închinate Maicii Domnului.

„Criza familiei este o criză spirituală cauzată de pierderea sensului real al vieţii umane”

Susținerea și apărarea familiei creștine în societatea contemporană în fața provocărilor actuale, respectiv rănile ei și combaterea lor, au făcut obiectulul unei alte activități desfășurate în cursul săptămânii trecute la care au participat, alături de tinerii din grupurile de cateheză ale parohiilor ortodoxe Reghin – Iernuțeni și “Sf. Lucia” – Veneția, împreună cu familiile lor, părintele prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean, asistent medical Veronica Chețan (Spitalul Județean Mureș) și profesorul de religie Aurelian Friciu (Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” – Reghin).

“Criza familiei este generată de insuficienta deschidere spre dimensiunea ei sacră și de o inconsecventă cultivare a valorii sfinţeniei la care este chemată familia. În momentul diminuării conștiinţei eclesiale, există riscul de a reduce familia la o realitate în sine, care nu mai este orientată spre Împărăţia lui Dumnezeu. În societatea contemporană secularizată, criza familiei este o criză spirituală cauzată de pierderea sensului real al vieţii umane”, a precizat părintele prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean.

Alin ZAHARIE


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ștefania Botoi și Andrei Costan, ”Miss” și ”Mister” Colegiul ”Petru Maior” 2022

Distribuie Colegiul ”Petru Maior” din Reghin și-a respectat și în acest an tradiția, organizând vineri, …