VIDEO-INTERVIU. Postul Mare, perioadă de pregătire sufletească pentru marea sărbătoare a Învierii Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 721 Vizualizări

VIDEO-INTERVIU. Postul Mare, perioadă de pregătire sufletească pentru marea sărbătoare a Învierii

„Postul nu este numai despre oprirea de la mâncare și băutură, este un complex de fapte duhovnicești, de apropiere a sufletului de Dumnezeu” – Pr. Nicolae Fiț

Creștinii ortodocși intră de luni, 15 martie în Postul Mare, prilej de pregătire pentru Sfintele Paști, o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor și Înviere. Despre semnificația acestui moment important din viața creștinilor ne-a vorbit părintele Nicolae Fiț, parohul Bisericii Ortodoxe din Hodac. Ne-a primit cu drag în biserica pe care cu drag o păstorește de 17 ani, lăcaș de cult a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1881, prilej cu care ne-a făcut o introducere în semnificația Postului Mare, moment de pregătire sufletească pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Biserica Sfântul Nicolae din Hodac

Reporter: De cât timp slujiți în cadrul Parohiei Ortodoxe Hodac?

Pr. Nicolae Fiț: Sunt preot în această parohie de 17 ani. Am venit aici la Hodac în anul 2004, perioadă în care am încercat să îndeplinesc ceea ce spune fiecare preot la momentul când suntem hirotoniți, de a fi buni iconomi ai tainelor lui Dumnezeu și a bisericii noastre strămoșești, pentru a îndruma pe credincioși spre mântuire, spre întâlnirea cu Dumnezeu. Cum ne spune atât de frumos Sfânta Evanghelie că viața cea adevărată este aceea în care trebuie să-L cunoști pe Dumnezeu și Iisus Hristos pe care l-a trimis în lume. Noi ca și creștini ortodocși nădăjduim că la sfârșitul vieții noastre ne vom întâlni cu Iisus Hristos, dar pentru acest lucru trebuie să ne întâlnim din această lume. Întâlnirea noastră cu Hristos este în primul rând în cadrul Sfintei Liturghii. Binențeles, într-un mod și mai pregnant prin împărtășirea cu Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Mîntuitorului Iisus Hristos, cu Sfânta Euharistie, tot în cadrul Sfintei Liturghii.

Rep.: Mai vin tinerii la biserică?

N. F.: Putem spune din păcate sau cu durere faptul că tinerii vin tot mai puțini la biserică. O parte din ei mai vin, aceia pe care familiile i-au adus de când erau copii. De mici i-au luat de mânuță bunicii sau părinții, i-au adus la biserică, s-au spovedit începând de la 7 ani. Aici aș aminti de această perioadă premergătoare Paștelui, perioada Triodului în care lumea este oarecum mai aproape de Dumnezeu. De aceea, tinerii, dacă au fost îndrumați de mici de către părinți sau bunici să vină la biserică, vin și acum. Vorbim din păcate de un procent destul de mic. Noi încercăm ca să îi aducem la biserică când mai mergem în vizite pastorale, la Bobotează sau când mai mergem la câte o feștanie. Cel mai important este că faptul că trebuie să ne rugăm pentru ei, să ne rugăm lui Dumnezeu să-i aducă El pe tineri la biserică, pentru că noi cu puterile noastre nu putem face acest lucru. Dumnezeu cu sfinții, Maica Domnului pot să facă minuni în viața noastră și să vedem iarăși biserica noastră plină de credincioși, plină de tineri așa cum era acum 30-40 de ani.

Rep.: Cât de importantă este perioada premergătoare Postului Sfintelor Paști?

N. F.: Perioada premergătoare Postului este foarte importantă care începe cu Duminica Vameșului și a Fariseului, a 33-a dupa Rusalii, când suntem în perioada Triodului. Este denumită astfel deoarece cântările care se fac la sfintele slujbe sunt formate din câte trei ode poetice închinate Sfintei Treimi. Este importantă pentru că ea pregătește treptat pe om pentru a intra în post. În această perioadă există o săptămână cu dezlegare în care se mănâncă de dulce în zilele de miercuri și vineri. Apoi este săptămâna de dinaintea începerii Postului Mare, Săptămîna Albă, sau a Brânzei, săptămână în care se mănâncă brânză, lapte, ouă, în afară de carne. Este luat treptat, la început nu se postește, apoi se ține post la anumite mâncăruri după care se intră în post. De luni, 15 martie nu se va mai mânca de dulce, brânză, lapte, carne, ouă, așa cum este Postul ce se ține în Biserica Noastră Ortodoxă. Este importantă această perioadă și pentru faptul că omul este chemat să conștientizeze că Postul nu este numai despre oprirea de la mâncare și băutură, este un complex de fapte duhovnicești, de apropiere a sufletului de Dumnezeu. În Duminica Vameșului și a Fariseului se spune că, postul nostru să fie într-adevăr primit de către Dumnezeu este nevoie de rugăciune. Apoi în următoarea duminică, Duminica Fiului risipitor, ni se arată nouă că nu ne putem întoarce la Dumnezeu fără pocăință, fără a ne smeri, fără a ne cere iertare de la Dumnezeu prin Taina Spovedaniei sau a Pocăinței. Revenind la perioada premergătoare Postului Mare, am avut Duminica Înfricoșatei Judecăţi, în care ni se aduce aminte că va trebui cândva să dăm socoteală lui Dumnezeui la sfârșitul veacurilor dar și la sfârșitul vieților noastre. La 40 de zile după despărțirea sufletului de trup, ceea ce noi numim moarte, de fapt în concepția creștin ortodoxă este o adormire. Moartea de fapt este o trecere de la viața aceasta trupească, de la viața biologică la o viață duhovnicească în împărăția lui Dumnezeu, în Rai care nu este neapărat un loc ci o stare, o stare de fericire în apropierea lui Dumnezeu. Toate aceste lucruri, toate aceste îndemnuri, învățături ale bisericii noastre desprinse din Sfânta Liturghie, din Sfânta Evanghelie îl pregătesc pe creștinul nostru ca să se întâlnească cu Dumnezeu, cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu Sfânta Treime cu Maica Domnului și cu sfinții.

Rep.: Este al doilea an la rând când această perioadă a Postului este marcată de pandemie. Cum vedeți dumneavoastră toată această situație?

N. F.: Din păcate această pandemie, prin aceste restricții, a făcut ca unii dintre credincioși să fie mai reticienți în a participa la sfintele slujbe. Cu toate astea, ne bucurăm că biserica noastră nu este goală. Ne rugăm bunului Dumnezeu ca anul acesta să ne ajute să nu mai fim numai noi singuri, preotul și cântărețul de Paști în biserică, iar mai marii noștri să-și dea seama că avem nevoie de Dumnezeu și să-i lase pe creștini, cu aceste măsuri, cu această distanțare să vină la biserică de Paști. Noi dorim să respectăm aceste reguli impuse de stat, de societate, dar să ne lase să ne putem ruga împreună. Din punctul nostru de vedere al bisericii, cea mai importantă pentru om este libertatea religioasă, libertatea de gândire, libertatea de exprimare și în același timp libertatea credinței. Fără Dumnezeu nu putem face nimic. Mântuitorul Iisus Hristos ne și spune: „Fără de Mine nu puteți face nimic”. Atunci trebuie să înțelegem că, dacă noi ne rugăm lui Dumnezeu facem un lucru bun, nu facem un lucru rău dacă venim la biserică. Desigur, cu respectarea acestor norme care se impun, încercând astfel să fim un exemplu dar în același timp să nu ne lăsăm nici tradiția, credința noastră, nici faptul că suntem datori să-L slujim pe Dumnezeu și pe oameni.

Rep.: Un gând pentru credincioși la intrarea în Postul Sfintelor Paști

N.F.: Pentru credincioșii din Hodac și pentru toți cei la care va ajunge acest mesaj, am un gând de binecuvântare care, prin rugăciune îl cer de la Dumnezeu pentru toți, un gând de îmbărbătare. Trebuie să ne punem nădejdea în Dumnezeu, chiar în aceste vremuri în care trăim, dacă avem nădejde în Dumnezeu, dacă ne rugăm lui Dumnezeu, și dacă, fiecare după putință vom încerca să și postim, deoarece postul este rânduit de Dumnezeu cu un scop. Lipsa postului, încălcarea acestuia l-a scos pe om din rai. Adam și Eva, datorită neascultări și a faptului că au mâncat din acel pom din care Dumnezeu Le-a spus să nu o facă, existând atâția alți pomi din care puteau mânca, au fost scoși din Rai. Nu i-a scos Dumnezeu, ci neascultarea și lipsa postului. Noi prin post de fapt ce vrem să facem? Să fim ascultători voii lui Dumnezeu prin rugăciune, prin milostenie, să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Astfel, Dumnezeu este cel care se milostivește de noi.Avem nădejdea că prin ajutorul Lui vom birui păcatul, vom birui bolile și toate aceste ispite care sunt în lumea de astăzi. În încheiere le doresc tuturor un post binecuvântat și sărbători cu pace și lumină, cu sănătate și cu mântuirea sufletelor și trupurilor.

A consemnat  Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE