VIDEO: Reprezentanții ”Școli curate”, mesaj pentru primari: Bursele școlare, obligație și nu privilegiu! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 603 Vizualizări

VIDEO: Reprezentanții ”Școli curate”, mesaj pentru primari: Bursele școlare, obligație și nu privilegiu!

Coordonatorul local al proiectului „Școli curate” din județul Mureș, Anda Mețac, împreună cu managerul național al proiectului „Școli curate”, Alexandru Manda, au oferit vineri, 12 martie, cu prilejul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi, mai multe informații cu privire la proiectul „Școli curate”, dar și la următoarele demersuri pentru apărarea drepturilor elevilor din județul Mureș.

Reporter: Bună seara! Bine ați venit în redacția cotidianului Zi de Zi. Pentru început am să vă rog să faceți o scurtă prezentare a voastră.

Anda Mețac: Mă numesc Mețac Anda, sunt coordonator local al proiectului „Școli curate” din județul Mureș.

Alexandru Manda: Mă numesc Alexandru Manda, manager național al proiectului „Școli curate”, organizat de Societatea Academică din România, cel mai vechi team tank din România.

Reporter: Domnule Manda, suntem onorați de prezența dumneavoastră în redacția Zi de Zi și în județul Mureș. Vă rog să ne spuneți în ce a constat vizita dumneavoastră în județul Mureș.

Alexandru Manda: În primul rând, vă mulțumesc pentru invitație și mă bucur să fiu în județul Mureș, este un județ drag mie și este un județ de intervenție al proiectului „Școli curate”, unul dintre cele cinci județe din țară de intervenție alături de Bacău, Vâlcea, Timiș și Cluj. Sunt prezent zilele acestea în județul Mureș, pentru a vedea ”la firul ierbii” cum se prezintă starea educației în județul Mureș, fiind și un județ de intervenție. În toate județele din proiectul „Școli curate” mergem ”la firul ierbii” pentru a vedea cum este derulată activitatea echipelor noastre locale și pentru a lua și noi pulsul relației cu autoritățile publice locale, precum și cu deconcentratele, precum Inspectoratul Școlar Județean, respectiv Instituția Prefectului, instituții alături de care lucrăm în fiecare dintre cele cinci județe din țară de intervenție din cadrul proiectului.

95% dintre autoritățile publice locale din întreaga țară încălcă legea în materia burselor școlare”

Reporter: Ați avut o inițiativă mai mult decât binevenită, respectiv „Școli curate” care a ajuns la cea de-a doua ediție. Rugămintea mea este să ne spuneți sau să ne faceți un scurt rezumat al rezulatelor de pe plan național al acestui binevenit proiect.

Alexandru Manda: „Școli curate”, în primul rând, nu este doar un proiect în care noi, cei de la București, să rezolvăm din birou niște probleme locale, pentru că de la bun început, din momentul în care am gândit proiectul „Școli curate”, el a venit cu o filosofie diferită. Eu la bază sunt reprezentant al elevilor. În liceu am fost reprezentantul elevilor, am fost președintele primei asociații de elevi din România, Asociația Elevilor din Constanța. Acest proiect, „Școli curate”, nu vrea doar să rezolve niște probleme locale, ci ceea ce propune în primul rând este să formeze comunități locale active de elevi implicați, care ”la firul ierbii” să rămână activi și să rezolve probleme pe care comunitatea întreagă le are în sfera serviciului public de educație. Și mă bucur că și în județul Mureș, la fel ca și în toate celelalte județe din proiect, avem o echipă de ambasadori foarte implicați, foarte activi și care vor rămâne închegați și la finalul proiectului și vor duce mai departe lupta aceasta pentru buna guvernare în educație și pentru o finanțare corespunzătoare. Chiar la nivelul județului Mureș, s-a și format Asociația Elevilor din Mureș, înființată cu sprijinul proiectului. Până în acest moment, și subliniez, că noi încă nu am încheiat proiectul. Se va încheia, dar în luna iunie. Avem în jur de 50 de unități administrativ teritoriale care și-au însușit recomandările noastre, recomandări lansate în rapoartele județene, trimise public în luna septembrie – octombrie, precum și în întâlnirile ulterioare pe care le-am avut cu aceștia, și anume: au acordat burse sociale și au mărit investițiile în școli, în așa fel încât să fie racordate nevoilor pe care școlile le au. O altă realizare importantă a proiectului  „Școli curate” este pentru bursele elevilor care este la nivelul întregii țări, nu doar la nivelul celor cinci județe. Noi, la Societatea Academică Română, am lansat împreună cu Avocatul Poporului, în luna septembrie, un raport național de diagnoză pe întreaga țară. Este vorba despre ”harta burselor.” Atunci am luat date despre toate cele 3.182 de localități din România, ca să vedem cum ne prezentăm, și din păcate… am avut 95% dintre autoritățile publice locale din întreaga țară care încălcau legea în materia burselor școlare. Pe baza acestor date, pe baza rezultatelor care ne arătau că se respecta legea doar în 180 de localități din cele 3.182, am reușit împreună cu o coaliție de alte două organizații naționale să convingem Guvernul să stabilească un cuantum minim de 100 de lei pe bursă, să nu fie nicio bursă sub 100 de lei , pentru că și în județul Mureș existau burse de câte 7 lei pe lună, și cel mai important, am reușit să convingem Guvernul să aloce bani, aproape 520 de milioane de lei, aproape jumătate de miliard de lei, bani din care să fie plătite bursele la acest cuantum minim. Practic, începând din anul 2021, bursele pentru elevi vor exista în fiecare oraș, sat și cătun din România și nu va fi mai mică de 100 de lei.

Reporter: Cu voia dumneavoastră, o să trecem discuția la arealul județului Mureș. Care au fost concluziile activității dumneavoastră din anul 2020 referitor la acordarea burselor școlare la nivelul județului Mureș?

Anda Mețac: Referitor la acordarea burselor la nivelul județului Mureș, am descoperit faptul că 86 de unități administrativ teritoriale nu acordă burse școlare, dintr-un total de 102. Avem și patru exemple de bună practică, care acordă toate tipurile de burse școlare.

Reporter: După părerea mea, merită să amintim care sunt acele patru localități unde se acordă toate cele patru burse existente.

Anda Mețac: Datele noastre pot fi consultate în raportul educației din județul Mureș. Dacă îmi aduc bine aminte, este vorba despre Sighișoara, Târnăveni, Reghin și Sărmașu.

Reporter: Care sunt cele patru tipuri de burse?

Anda Mețac: Burse de performanță, burse de merit, burse sociale și burse de studiu.

“Ne dorim ca autoritățile locale să își facă treaba”

Rep.: Ne aflăm în momentul în care unitățile administrativ teritoriale pregătesc să adopte bugete pentru anul 2021. Transmiteți vă rog mesajele voastre pentru conducătorii acestor primării, dar și pentru consilierii locali in județul Mureș.

Anda Mețac: Ne dorim ca educația să fie finanțată bine, ne dorim ca educația să fie o prioritate pe lista acestor bugete locale. Mai importantă decât orice altă activitate de altă natură care poate nu pot să aducă o schimbare reală în viața elevilor, ne dorim ca autoritățile locale să își facă treaba și să o pună (legea – n.r.) în aplicare. Ne dorim să avem transparență în școli, transparență decizională și cu toții să ne implicăm pentru o educație mai bine finanțată.

Reporter: Inevitabil, nu se poate să nu vă întreb despre situația la nivelul municipiului Târgu Mureș, care este municipiu reședință de județ. Care este situația din punctul dumneavoastră de vedere în privința burselor în ultimii doi ani?

Anda Mețac: Din păcate, este o situație nefericită, deoarece acest subiect a fost ignorat, iar din fericire avem și în acest an acțiuni pentru a remedia această problemă, deoarece în trecut a fost luată o hotărâre de Consiliu Local privind bursele, prin care se acordau într-un mod greșit, deoarece legea prevede ca aceste burse să se acorde de la media 8,50 în sus. Însă, bineînțeles, acest criteriu prevede doar un tip de bursă, însă nu au existat interese pentru a se da toate cele patru tipuri de bursă. Prefectura a acționat în instanță, astfel că sperăm să vedem schimbări în bine în viitorul apropiat.

Reporter: Considerați că gestul/ acțiunea făcută de prefectul județului Mureș poate fi un precedent, astfel încât și în celelalte localități drepturile elevilor să fie respectate?

Anda Mețac: Da! Consider că fiecare județ ar trebui să ia acest model ca un exemplu, considerând că această acțiune va aduce un plus mare acestui subiect.

Reporter: Unii aleși locali consideră că bursele ar fi un privilegiu. Vorbim despre un privilegiu sau despre un drept care este stipulat chiar în legislația în vigoare?

Anda Mețac: Este un drept al elevilor prevăzut de lege. Din păcate, pentru acești aleși locali probabil că putem vorbi că au aceași părere în care bursele de performanță sunt tip premiu, pentru că am găsit în raport, și am găsit la nivelul județului o mulțime de situații în care se considera o premiere a elevilor merituoși și nu era respectată legea care prevede acordarea burselor în conformitate cu legea.

”Dacă nu pui bani în buget, nu te poți scuza că nu ai respectat drepturile elevilor”

Reporter: Alături de dumneavoastră, în acest proiect au fost implicați și câțiva ambasadori ai elevilor. Ce ne puteți spune despre discuțiile pe care le-ați avut cu primarii din aceste unități administrativ teritoriale, în perspective noului buget din 2021? Vom avea iarăși patru localități model sau vor fi mai multe?

Anda Mețac: Cu siguranță anul acesta vor fi mult mai multe decât patru, deoarece în urma discuțiilor purtate am reușit să obținem o atitudine mult mai pozitivă față de acest aspect. Ne-am bucurat să vedem deschidere, în unele situații, dar din nefericire a existat și o atitudine de opoziție.

Reporter: Care sunt instrumentele administrative, legale, prin care puteți reacționa în cazul unor unități administrative în care nu vor fi aprobate și adoptate aceste burse? Având în vedere că aveți chiar o asociație a elevilor cu personalitate juridică, veți putea acționa în instanță?

Anda Mețac: Acesta a fost și motivul, scopul, pentru care proiectul “Școli curate” încă din incipientul său a urmărit ca la nivelul județelor să fie înființată o organizație cu personalitate juridică, care să aibă drept bază de pornire echipa locală de ambasadori ai bunei guvernări în școli și licee. Cu siguranță, noi am avut niște demersuri bazate în primul rând pe date. Am făcut un raport, am văzut cum stă treaba și am început să ne utilizăm drepturile pentru a obține din partea autorităților o îmbunătățire a situației, iar această îmbunătățire s-a făcut bineînțeles și prin mijloacele de presiune publică. În continuare, în cazul acelora care vor refuza să respecte drepturile elevilor, vom acționa bineînțeles și în instanță, în sensul obligării acestora de către instanță la acordarea de burse sau la acordarea de bani pentru investiții în școli. Există și un precedent juridic la Constanța, unde avem peste 15 comune și orașe condamnate de către instanță la adoptarea unor hotărâri de Consiliu Local pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor. Spune foarte frumos instanța de la Constanța, într-o motivare, că nu poți să-ți invoci tu, ca și Primărie, propria culpă, tu ca și Consiliu Local nu poți să spui că nu au fost bani în buget pentru că fix tu erai obligat de când ai făcut bugetul, să pui banii în buget. Cred că asta este foarte important să rețină fiecare primar și fiecare consilier local, că de la buget pleacă totul. Și dacă nu pui bani în buget, nu te poți scuza că nu ai respectat drepturile elevilor.

Au consemnat Alex TOTH și Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE