VIDEO-INTERVIU. ”Școala gravidelor”, și pe timp de pandemie Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1109 Vizualizări

VIDEO-INTERVIU. ”Școala gravidelor”, și pe timp de pandemie

Aliz Bako Tunde, profesor, doctor în educație fizică și sport, a acordat un interviu cotidianului Zi de Zi în care ne-a expus detalii importante cu privire la ,,Școala gravidelor” din Târgu Mureș, prima școală de acest gen în România, pe care a înființat-o în anul 1994.

În interviul următor aflăm care a fost motivul primordial pentru care Aliz Bako a decis să înființeze o astfel de școală și care sunt principalele activități desfășurate în cadrul acesteia. Totodată, Aliz Bako a transmis gânduri și sfaturi pozitive femeilor care din anumite motive nu pot participa la cursurile predate în ,,Școala gravidelor”.

În calitatea sa, de profesor și doctor în educație și sport, și mai mult decât atât, în calitatea unică și deosebită de mamă, Aliz Bako a împărtășit tuturor femeilor anumite păreri esențiale, care cu siguranță ajută orice femeie-mamă în devenire.

Reporter: Ce v-a determinat să înființați ,,Școala gravidelor” în Târgu Mureș?

Aliz Bako: Nașterea celor doi copii. Prima naștere a fost în 1990. Am născut singură la etajul 9. Nu mai năștea nimeni, în 31 decembrie. Atunci am considerat că pregătirea mea nu este atât de bună, datorită faptului că eu am simțit nevoia de a fi luată în centrul atenției, pentru că oamenii nu nasc de o mie de ori, ci de una, două, patru, cinci ori. La un an și nouă luni am născut-o pe fiica mea, unde o doamnă asistentă care era atunci acolo m-a întrebat: doamna profesoară cineva v-a pregătit pentru naștere? După ce fiica mea a împlinit doi ani, m-am gândit că ar trebui să înființăm ceva. Nu știam ce, dar ceva.

Rep.: Ați trecut printr-o anumită etapă de pregătire?

A.B.: După înființare. Eu cred că pregătirea cea mai mare a fost nașterea celor doi copii, pe care am trăit-o, am pregătit-o, mai ales a doua și care a reușit, în așa fel încât, am fost întrebată cine m-a pregătit. Ulterior, am fost la cursuri de perfecționare în Ungaria, în Anglia, iar după zece ani de ,,Școala gravidelor” am pregătit teza mea de doctorat, tot cu acest subiect.

Rep.: Cum vă desfășurați concret activitatea în cadrul școlii?

A.B.: ,,Școala gravidelor” este o formă complexă de pregătire pentru naștere, având parte de pregătire fizică, cu exerciții fizice, special adaptate acestei perioade. Avem tehnici de respirație, avem lecții teoretice, începând cu naștere, alăptare, bagaj, spitalizare, frică, intervenție precoce etcetera și avem tehnici de relaxare psihosomatice, unde avem program de naștere, avem comunicare mamă-făt în timpul relaxării și mai avem și niște vizionări de microfilme despre îngrijirea copilului, despre alăptare, despre plânsul copilului.

Rep.: Cum ați reuțit să vă desfășurați activitatea în perioada pandemiei?

A.B.: În perioada pandemiei a fost destul de urât pentru că la început nu am putut desfășura nimic și eram și noi puțin supărați, speriați de ce se va întâmpla. Mămicile care au fost înainte de pandemie, înainte de a începe acest lucru foarte negativ, mi-au solicitat și mi-au sugerat să începem și ceva online, pentru că ele fiind acasă se plictiseau, nu se simțeau bine și simțeau nevoia de socializare. Atunci cu ajutorul lor am făcut și niște pregătiri desfășurate online.

Rep.: Care considerați că sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont o viitoare mămică?

A.B.: Este o întrebare destul de interesantă. Eu consider că nașterea este naturală. O mămică, instinctual, știe ce să facă, instinctual știe ce să pregătească și instinctual știe să conlucreze, să colaboreze cu acest copilaș minunat care este în interior, dar cred că o colaborare cu tatăl copilului și o pregătire a acestei familii este foarte importantă, chiar în perioada în care copilul este încă intrauterin.

Rep.: Cu siguranță există anumite femei care din anumite motive nu se pot înscrie la o astfel de școală. În calitate de profesor, doctor în educație fizică și sport, care este sfatul sau mesajul pe care îl transmiteți?

A.B.: Să nu fie necăjiți și necăjite. Să colaboreze foarte mult în familie. Nu consider că este bine să se uite la filme, pentru că aceste filme și mai ales internetul dă niște informații care sunt destul de periculoase în această perioadă, datorită faptului că din punct de vedere hormonal, mama este foarte sensibilă și nu recomand acest lucru. Eu consider că instinctual vor ști, la momentul respectiv, ce trebuie să facă. Colaborarea cu medicii să fie ok. Avem medici foarte buni, avem asistenți foarte buni și dacă tatăl copilului este alături, familia este alături, mama se va descurca sigur, foarte bine.

Rep.: Cum se simt viitoarele mămici care practică astfel de cursuri în cadrul ,,Școlii gravidelor”?

A.B.: Eu consider că se simt bine, din moment ce vin înapoi și la a doua și la a treia sarcină, ceea ce, din punctul meu de vedere, este pe undeva inutil, pentru că ele au născut, știu ce trebuie să facă, dar ,,Școala gravidelor” nu este doar o pregătire, este un mijloc de socializare. Mămicile care se cunosc aici, ulterior rămân prietene foarte bune de familie, copiii cresc împreună, fac petreceri împreună, fac excursii împreună, pentru că, de la un moment dat, prietenii noștri se aleg dintre oameni care au copii de aceeași vârstă, pentru că mergem împreună, schiem împreună, avem școală împreună. Eu consider că acest lucru este foarte important, că se leagă prietenii pe viață.

A consemnat Alexandra HAJA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE