Stelian Doru Cătană: „Vom fi consecvenți pe ideile noastre” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1022 Vizualizări

Stelian Doru Cătană: „Vom fi consecvenți pe ideile noastre”

Stelian Doru Cătană se poate considera un om împlinit. Familie, doi copii, o carieră în plină ascensiune, aspecte care fac din tânărul avocat reghinean un om realizat la nici 40 de ani. La toate acestea se adaugă și activitatea sa din postura de consilier local PNL despre care Stelian Doru Cătană a acceptat să ne vorbească în interviul următor.

Reporter: Care a fost motivația de a intra în politică?

Stelian Doru Cătană: Activând în domeniul dreptului sunt tot timpul alături de oameni care, de foarte multe ori mi-au adus la cunoștință diferite problem. Unele care țineau de procese cu alte persoane, altele aflate în strânsă legătură cu administrația publică. Am reprezentat oameni în aceste procese, iar prin faptul că, de partea cealaltă nu s-a găsit întotdeauna înțelegere sau respectarea întocmai a legislației, am câștigat mai multe procese în care am obținut sentințe împotriva administrației publice, indiferent din ce localitate. La un moment dat s-a pus în discuție posibilitatea de a mă implica în mod direct în administrație. Nașul meu, Ioan Tușnea, fost consilier local, fost primar, mi-a solicitat de mai multe ori să vin în PNL. L-am refuzat spunând că nu e momentul pentru că sunt implicat în mai multe activități personale, lucruri ce țineau de familie. Odată cu solicitarea venită din partea lui Gabriel Toncean de a face parte dintr-o echipă tânără, de a schimba orașul cu adevărat, de a schimba modul de administrare al orașului, am zis că e momentul să fac acest pas. Am și o vârstă, lucrurile pe partea familială sunt așezate, la fel și pe partea financiară, fapt pentru care am considerat că prin cunoștințele care le am și prin ceea ce pot face în continuare aș putea să aduc un aport la dezvoltarea orașului din funcția de consilier local. Sunt bucuros că fac parte dintr-o echipă foarte frumoasă, o echipă cu specialiști pe fiecare domeniu, colegi de care sunt mândru, alături de care pot oricând să ies în față. Dorim să punem umărul în așa fel încât să schimbăm lucrurile în direcția bună, să fie o administrație cât mai transparentă, iar banii să fie folosiți cu chibzuință și în interesul cetățenilor.

”În calitate de consilier local am posibilitatea să formulez proiecte pentru hotărâri de consiliu local care să fie în beneficiul oamenilor. Pe de altă parte, mie îmi și place să fiu prezent în mijlocul oamenilor, așa se explică și meseria pe care o am. Sunt tot timpul între oameni, în felul acesta am tot timpul discuții, întâlniri cu diferiți oameni, iau contact cu diferite probleme. Nu e o monotonie în viața mea, nu în viața celor care se învârt în jurul meu”

Rep.: Cât de important este să aveți acoperite domeniile prioritare prin oamenii care fac parte din grupul PNL?

S.D.C.: Prin felul în care colegul nostru Gabriel Toncean a format echipa PNL Reghin sunt acoperite toate părțile dintr-o administrație, sănătate, învățământ, antreprenoriat, sport, cultură, juridic. Sunt domenii în spatele cărora sunt oameni care au arătat că pot să realizeze lucruri, și nu în ultimul rând, oameni pe care ne putem baza. Ca și exemplu, în momentul în care avem o problemă ce ține de sănătate, Oana Nicușan ne va oferi răspunsul cel mai bun, cel mai corect pe baza cunoștințelor ei, iar noi putem merge sută la sută pe mâna ei. Acest lucru e valabil și în celelalalte domenii. La fel, îi asigur și eu pe colegii mei, când vine vorba de o chestiune juridică, că acel lucru pe care îl studiez și care îl expun va fi sută la sută corect pentru interesul nostru. Suntem opt persoane care împreună formăm un grup puternic .Chiar dacă din punct de vedere al votului suntem 8 împotriva la 11, în toate situațiile, ceea ce noi hotărâm, ceea ce noi gândim și calculăm împreună este doar în interesul cetățeanului. Faptul că anumite partide politice sau anumite persoane votează împotriva celor spuse de către noi e deja o chestiune care nu ține de noi. Cu timpul își vor da seama că au greșit la anumite proiecte de hotărâre.

Rep.: Care este aportul pe care îl poți aduce în Consiliul Local pentru comunitate prin prisma formării tale profesionale?

S.D.C.: Aportul meu este unul cu dublu sens. În primul rând, sunt alături de cetățeni, îi ajut, le explic și îi îndrum în demersurile lor. În calitate de consilier local am posibilitatea să formulez proiecte pentru hotărâri de consiliu local care să fie în beneficiul oamenilor. Pe de altă parte, mie îmi și place să fiu prezent în mijlocul oamenilor, așa se explică și meseria pe care o am. Sunt tot timpul între oameni, în felul acesta am tot timpul discuții, întâlniri cu diferiți oameni, iau contact cu diferite probleme. Nu e o monotonie în viața mea, nu în viața celor care se învârt în jurul meu. Cam acesta ar fi aportul meu, faptul că sunt mereu alături de ei, îi susțin în totalitate și fac tot ce e mai bine pentru ei din punct de vedere legal. Desigur, tot ceea ce fac se bazează pe experiența dobândită de-alungul anilor.

Rep.: Care e atmosfera de lucru în cadrul Consiliului Local Reghin?

S.D.C.: Este oarecum frustrant faptul că sunt respinse proiecte de hotărâri sau amendamente la proiectele noastre care ar fi benefice pentru oameni. Este frustrant faptul că se trece peste anumite lucruri, poate din obișnuință sau din neîncredere. Probabil, noi fiind de curând în acest domeniu al administrației publice, unii considerăm că avem intenția de ai dirija într-o direcția sau alta. Intenția noastră clară este înfăptuirea administrației în interesul cetățeanului și nimic mai mult. Faptul că veghem ca orice hotărâre să fie legală, să fie temeinică, e un lucru normal până la urmă, nu trebuie să creeze o stare de teamă sau neplăcere la alte partide. Pur și simplu trebuie făcut lucrul bine de la început.

”Suntem opt care muncim, ne susținem reciproc și ce e foarte important, nu ne vom opri. Chiar dacă din partea cealaltă probabil se așteaptă o perioadă de relaxare, de o așa-zisă intrare în normalitate, noi vom munci din prima și până în ultima zi la fel de mult, ne vom implica la fel de intens pentru ce ne-am propus să facem în Consiliul Local, respectiv interesul cetățeanului”

Rep.: Dacă la centru PNL este la conducere, la nivel local lucrurile stau invers. Vă simțiți în opoziție în cadrul Consiliului Local Reghin?

S.D.C.: Trebuie să vedem lucrurile în ansamblu. Reghinul în mandatul trecut a avut doat trei consilieri PNL. Faptul că acum suntem opt, este o creștere de aproape 300%. Anul trecut oamenii au vrut o schimbare la nivel de țară, o schimbare la nivel de Reghin. Oamenii nu pot să facă mai mult decât să voteze, celelalte jocuri din spatele partidelor, cele din spatele alianțelor care se fac nu le pot controla. În felul acesta, noi suntem opt, muncim cât zece, sau chiar mai mult. Suntem atenți la fiecare proiect, îl dezbatem, îl studiem în parte în așa fel încât să scoatem ce e mai bun din el. Faptul că o suntem în opoziție în Consiliul Local Reghin este o chestiune care nu a ținut de noi. Eu, personal, Stelian Doru Cătană, am fost la domnul primar, Mark Endre, pentru a discuta cu privire la alegerea viceprimarului și pentru a stabili ce dorim să facem pe mai departe. La această discuție am spus următorul lucru: noi suntem opt consilieri noi, oameni care venim oarecum din privat. Nu cunoaștem mult din ce înseamnă administrația publică, suntem în perioada în care ne formăm ca și politicieni, ca și oameni de administrație. De ce să nu dăm mâna, 8 – UDMR cu 8 – PNL, să învățăm o politică de dezvoltare, o politică în care ne punem la masa 16 persoane și discutăm proiecte. Fiecare vine cu o idee, le implementăm, și nu avem nicio problemă cu privire la vot în Consiliul Local. Orice proiect discutat de către noi 16 ar fi trecut cu brio, orice proiect ar fi fost, de patrimoniu, de buget, orice. Astfel am putea pune umărul împreună la dezvoltarea orașului cu adevărat, iar noi toți 16 am fi muncit într-o direcție bună pentru Reghin și pentru reghineni. Ori, ei au ales să meargă pe partea cu PSD. Acum, e clar că cele spuse de noi în timpul campaniei, după și în timpul alegerilor s-au adeverit într-un fel sau altul.

Rep.: ”Ai câștigat, continuă, ai pierdut, continua” spune o vorbă înțeleaptă. Cât de mult contează să fiți perseverenți în tot ceea ce faceți?

S.D.C.: Avem energia de a merge mai departe. Suntem opt care muncim, ne susținem reciproc și ce e foarte important, nu ne vom opri. Chiar dacă din partea cealaltă probabil se așteaptă o perioadă de relaxare, de o așa-zisă intrare în normalitate, noi vom munci din prima și până în ultima zi la fel de mult, ne vom implica la fel de intens pentru ce ne-am propus să facem în Consiliul Local, respectiv interesul cetățeanului. Nu o vom lăsa moale, vom fi consecvenți pe ideile noastre. Noi nu avem un interes financiar, nu avem un interes personal în ceea ce facem. Noi muncim, iar banii care îi primim lunar ca și consilieri locali sunt donați unei asociații. Mergem în Consiliul Local dezinteresați din punct de vedere financiar sau personal. Pur și simplu muncim pentru ceva mai bun pentru comunitatea din care facem parte cu toții. Până la urmă o să înțeleagă și colegii noștri că nu trebuie decât să meargă cu adevărul și corectitudinea. Asta ne trebuie, nimic altceva.

Rep.: Decizia finală aparține cetățeanului. Cum vezi acest aspect la finalul actualului mandat?

S.D.C.: Fiecare om are o problemă care și-o dorește rezolvată. Pe el nu-l interesează foarte tare dacă problema respectivă o rezolvă UDMR, PSD sau PNL, el dorește rezolvarea problemei și nimic mai mult. În cei patru ani de mandat vom încerca să rezolvăm cât de multe probleme putem, și atunci oamenii vor ști cu siguranță cine a pus umărul, cine a muncit efectiv, așa cum va ști și cine a trecut nevăzut și care a ridicat doar mâna în ședință și care nu au adus niciun aport la dezvoltarea orașului și a cetățenilor.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE