VIDEO: Noutăți despre campania de vaccinare din Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 388 Vizualizări

VIDEO: Noutăți despre campania de vaccinare din Mureș

Peste 24.000 de doze de vaccin, din cele trei aprobate, au fost administrate, până în prezent, în centrele de vaccinare fixe, amenajate de către Primăria Târgu Mureș, și de echipele mobile, iar la nivelul județului Mureș au fost administrate 71.000 de doze, fiind raportate 23 de reacții adverse.

La nivelul municipiului Târgu Mureș sunt pregătite 5 centre de vaccinare, cu 51 de fluxuri, dintre care sunt deschise în prezent trei centre cu un total de 11 fluxuri din cele 27 amenajate. Astfel, la Casa de Cultură ” Mihai Eminescu” din Târgu Mureș sunt operaționale patru fluxuri din cele 10 amenajate, la Sala de sport a Gimnaziului ”Tudor Vladimirescu” sunt operaționale patru din cele 12 fluxuri amenajate, iar la Casa de Oaspeți a Primăriei sunt operaționale 3 din cele 5 fluxuri amenajate.

”Pe lângă aceste centre de vaccinare au fost operaționale 3 echipe mobile, din care la ora actuală o echipă vaccinează persoanele nedeplasabile, iar cealaltă persoanele din centrele rezidențiale. Aceste echipe mobile și-au exercitat activitatea pe toată raza județului Mureș efectuând până astăzi 3.740 de imunizări  în centre rezidențiale și 36 de persoane nedeplasabile. În ceea ce privește numărul de imunizări efectuate în centrele amenajate de Primăria Târgu Mureș, în funcție de tipul vaccinului folosit, situația este următoarea: 19.191 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, 1.534 de doze de vaccin Moderna și 3.448 de doze de vaccin AstraZeneca. Astfel, numărul de doze administrate de către personalul medical contractat de către Primăria Târgu Mureș în centrele de vaccinare și echipele mobile este de 24.173 de doze. În vederea realizării acestui număr de imunizări Primăria Târgu Mureș a încheia contracte de prestări servicii, conform legii, cu 29 de medici, 130 de asistenți medicali și 12 registratori medicali”, a precizat Dr. Cristina Bogățan, medic coordonator cabinete școlare din cadrul Primăriei Târgu Mureș.

Din luna aprilie va fi dat în folosință încă un centru în Târgu Mureș, cu 12 fluxuri, la Sala de sport de la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza”.

Pentru amenajarea centrelor de vaccinare  din Târgu Mureș s-au alocat 361.000 de lei, iar pentru plata personalului medical este nevoie de suma de  287.000 de lei, inclusiv pe luna februarie.

”Până ce nu vor fi virați banii din bugetul central, Primăria nu are posibilitatea să acopere aceste cheltuieli”, a declarat Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș, în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc joi, 18 martie. 

Reacții adverse la vaccinurile administrate

Potrivit directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș, la nivelul județului Mureș au fost administrate aproape 71.000 de doze de vaccin, dintre care peste 46.000 de doze ca și primă doză și 24.342 de persoane au primit și rapelul. Din totalul de vaccinuri administrate 57.000 de doze au fost cu vaccin Pfizer/BioNTech, 4.650 doze de vaccin Moderna și 9.000 AstraZeneca. În ceea ce privește efectele adverse, au fost înregistrate 23 de reacții, șase la AstraZeneca și restul la Pfizer/BioNTech și Moderna.

”Nu am avut decese. Cele 23 de reacții au fost în principiu forme ușoare sau spre mediu, dar au fost foarte puține raportate în centre și majoritatea (au fost raportate – n.r.) ulterior”, a precizat Dr. Iuliu Moldovan.

Din data de 15 martie s-a trecut la a treia etapă a campaniei de vaccinare, respectiv pentru populația generală. Programările sunt vizibile pentru populația generală atât în centrele de vaccinare existente, cât și cele ce vor fi operaționalizate din luna aprilie.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE