VIDEO: Se caută personal medical pentru centrele de vaccinare din Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3666 Vizualizări

VIDEO: Se caută personal medical pentru centrele de vaccinare din Târgu Mureș

În centrele de vaccinare de la nivelul municipiului Târgu Mureș activează 171 de cadre medicale-medici, asistenți medicali, registratori – într-un număr de trei centre de vaccinare unde sunt operaționale 11 fluxuri din cele 27 amenajate. Pentru momentul în care se vor deschide și celelalte două centre și se va ajunge la un total de 51 de fluxuri de vaccinare pentru imunizarea populației generale este nevoie de personal medical care să lucreze în aceste centre.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș a făcut un apel în acest sens.

”Pentru a putea realiza o campanie de vaccinare eficientă la nivelul județului Mureș ne-am organizat astfel încât avem un număr mare de fluxuri. Am repartizat centrele de vaccinare pe întreg teritoriul județului, nu le-am concentrat într-un loc. Am încercat să acoperim totul astfel încât accesibilitatea cu o echipă de vaccinare fie fixă, fie echipă mobilă să fie cât mai bună pentru toți cei care doresc să facă vaccinarea. Din datele pe care le avem până la această dată, numărul de doze care vor ajunge în țară va crește destul de mult. Acest lucru va duce la posibilitatea de a vaccina cât mai multe persoane, inclusiv în Târgu Mureș. Dar avem nevoie de cadre medicale- medici, asistenți medicali, registratori- care să se implice în aceste centre. Fac un apel public, pe această cale, pentru ca toți cei care doresc și vor să se implice să apeleze la Primăria Târgu Mureș pentru a putea duce la bun sfârșit și partea aceasta de vaccinare”, a declarat joi, 18 martie, Dr. Iuliu Moldovan, director executiv al DSP Mureș, în cadrul unei conferințe de presă.

Personalul medical care dorește să activeze în centrele de vaccinare din Târgu Mureș vor încheia contracte de prestări servicii cu Primăria Târgu Mureș.

În prezent, în cele trei centre operaționale cu 11 fluxuri lucrează 29 de medici, 130 de asistenți medicali și 12 registratori medicali. Printre aceștia se numără și cadre medicale din asistența medicală școlară, aflată în subordinea Primăriei Târgu Mureș.

”Pe fluxurile existente până acum am reușit să acoperim nevoia de personal medical. Dar noi sperăm și dorim să deschidem restul de fluxuri. Dar din punctul de vedere al resursei de cadre medicale a Primăriei Târgu Mureș nu mai avem nicio resursă. Întreaga resursă de cadre emdicale a Primăriei Târgu Mureș este mobilizată în aceste centre. Pe lângă aceste cadre medicale din subordinea Primăriei am contactat și alte persoane cu pregătire medicală, care au contractat servicii cu unitatea administrativ teritorială. Atunci când vom da drumul la toate cele 51 de fluxuri este nevoie de implicarea și altor unități medicale sau alte unități care au personal medical în subordine”, a precizat Dr. Remus Șipoș, medic cabinete școlare din cadrul Primăriei Târgu Mureș.

Personal medical pentru continuitate

Dr. Șipoș a precizat că personalul medical, în special asistentele medicale, este nevoie să fie implicate nu doar 1-2 ore pe zi, ocazional, ci să asigure o continuitate după ce deprind întreaga procedură, respectiv efectuarea diluțiilor, vaccinarea, utilizarea tabletei pentru introducerea vaccinului etc.

”În momentul în care noi în fiecare zi învățăm o asistentă să facă aceste manopere noi nu ocupăm loc vacant, noi disponibilizăm pacientul în alt loc al asistentei care știe să facă diluții, aceste manopere. Este nevoie de o continuitate a acestui personal medical în centre. (..) Dacă o persoană vine o oră sau 2 ore o dată pe săptămână nu ajunge să deprindă acele automatisme care să-i asigure o cursivitate! (…) Centrul de vaccinare funcționează 12 ore, dacă din oră în oră se schimbă medicul sau asistenta, dar mai ales asistenta care trebuie să facă diluția, să folosească tableta pentru introducerea vaccinului, la fiecare din cele 3 fluxuri, o asistentă o învață pe cealaltă ce trebuie să facă, cine mai vaccinează pacientul? Am reușit să aducem personal care s-a fidelizat centrului și a dezvoltat automatism, rutină. Toți cei care au avut disponibilitate de a oferi constanță în acordarea serviciilor în centrele de vaccinare au fost contactați și încorporați”, a adăugat Dr. Remus Șipoș.

Medicul a precizat că au fost și situații în care o asistentă nu s-a putut prezenta la centru din cauza unor urgențe și s-a apelat, pentru înlocuirea ei, la personal medical care avea depus dosarul la Primăria Târgu Mureș în vederea prestării de servicii medicale în centrele de vaccinare.

”Au fost persoane, asistenți, cu care astăzi am vorbit și astăzi au venit. Se întâmplă ca peste noapte să i se facă rău (unui asistent care lucrează în centrul de vaccinare – n.r.) și să anunțe că nu se poate prezenta și atunci trebuie să iei rapid o decizie, trebuie să asiguri personalul din centru”, a mai spus Dr. Șipoș.

Acesta a ținut să mulțumească asistentelor din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș care

”au ajutat și au venit organizat și constant în centrele de vaccinare”, dar și personalului de la Servicul Județean de Ambulanță Mureș care în a treia săptămână de la debutul campaniei de vaccinare în centre a înlocuit personalul din Direcția Școli care nu avuseseră weekend liber în toată acea perioadă.

”Erau epuizați fizic și psihic”, a conchis medicul. 

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE