Home / Cultură / Festivalul “Virginia Zeani”, solidar cu Filarmonica Națională din Chișinău

Festivalul “Virginia Zeani”, solidar cu Filarmonica Națională din Chișinău

Festivalul Internațional de Operă “Virginia Zeani”, ediția 2021 va fi una ceva mai atipică, date fiind condițiile generate de pandemia Covid-19. Potrivit organizatorilor, pentru acest an concertele vor avea loc în aer liber, iar Concursul de canto L’Assoluta Virginia Zeani a fost amânat pentru ediția viitoare.

„Festivalul Regal de Operă ”Virginia Zeani” se va desfășura în condiții speciale datorită situației sanitare existente, în aer liber. În Tîrgu Mureș sunt programate două concerte, un concert de operă sacră și un concert spectacol. De asemenea, concursul de canto L’Assoluta Virginia Zeani nu se va susține în acest an”, ne-a declarat Marian Jurgiu, directorul general al Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”.

„Împreună renaștem”, motto-ul festivalului

Altă noutarte a ediției din acest an este dată de caracterul umanitar al festivalului. În acest sens, a fost semnat un acord de parteneriat cu Filarmonica din Chișinău, scopul fiind ajutorarea colegilor de breaslă de peste Prut, grav afectați în cursul anului trecut cînd Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” de la Chișinău a fost a devastată de un incendiu puternic.

„Prin acest parteneriat ne-am asumat ca în România să ne implicăm ca actor principal în strângerea de fonduri pentru reconstruirea filarmonicii din Chișinău arsă total în incendiu. Contăm pe sprijinul autorităților locale ca și în anii precedenți, chiar mai mult de atât având în vedere scopul nobil asumat si declarat de ajutorare a fraților nostri din Republica Moldova. Astfel, am decis ca motto-ul acestei a patra editii să fie „Împreună renaștem”. Deja instituții private și publice și-au oferit concursul pentru a sprijini în acest demers. Filarmonica din Chișinău, care a concertat la a treia editie a festivalului, va veni în Romania să susțină concertele, soliștii de operă fiind finaliști ai concursului de canto a festivalului. Invităm alături de noi pe oricine este interesat de a ajuta concret, nu doar declarativ, la reconstruirea celui mai important edificiu de cultură a Republicii Moldova. Municipiile Oradea și Râmnicu Vâlcea și-au oferit sprijinul Festivalului Regal de Opera ”Virginia Zeani” pentru susținerea unui concert de operă caritabil cu același scop caritabil. Este dovada că, dacă ne dorim, fară mari eforturi, putem ajuta concret”, a precizat Marian Jurgiu.

Citeste si:  Ziua Culturii Naționale, la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”

Legat de data de desfășurare a festivalului, propunerea organizatorilor este ca ea să fie luna mai.

„Intenția este să începem în 7-8 mai la Tîrgu Mureș, dar am solicitat autorităților să ia în considerare li o dată ulterioară, în functie de situația sanitară existent”, a spus directorul Festivalului„ Virginia Zeani”.

(A. Z.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Expoziția ”Armonii”, la Hotel ”Grand”

Rotary Club Târgu Mureș Maris organizează joi, 20 ianuarie, de la ora 18.00, în incinta …