Testarea rapidă pentru depistarea COVID-19 în școlile din Mureș, deficitară Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 394 Vizualizări

Testarea rapidă pentru depistarea COVID-19 în școlile din Mureș, deficitară

Sub 1% din totalul testelor rapide antigen pentru detectarea infecției cu SARS-CoV-2 alocate școlilor din județul Mureș au fost efectuate în rândul elevilor și personalului din școli, din luna februarie până săptămâna trecută. 

La nivel național, ”din ultima raportare a Ministerului Sănătății reiese că au fost utilizate aproape 5.000 de teste din 1.500.000 de teste”, a anunțat săptămâna trecută ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Direcția de Sănătate Publică Mureș a distribuit Inspectoratului Școlar Județean Mureș 27.000 de teste rapide, dintre care au fost efectuate 132. Dintre acestea 12 au fost pozitive, iar 120 negative. De efectuarea testelor rapide în școli depinde acordul părinților, dar și prezența unui cadru medical, multe școli neavând așa ceva.

”Se fac teste antigen acolo unde există cadre medicale în școli. Noi am dat Inspectoratului Școlar tot ce ține de teste, de echipamente de protecție și ei le-au distribuit la școlile din județul Mureș unde există un cadru medical, cel puțin un asistent care să poată face acea recoltare și, evident, interpretarea testului”, a declarat dr. Iuliu Moldovan, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș, într-o conferință de presă ce a avut loc joi, 18 martie.

Acolo unde nu există cadru medical în școli pentru efectuarea de teste antigen se apelează la medicul de familie sau la cel mai apropiat spital. ”Unde nu este (cadru medical în școli – n.r.) se apelează la medicul de fanilie sau la cel mai apropiat spital. Din punctul de vedere al recunoașterii, al validității unui test antigen, cel mai important lucru este să fie efectuat într-o unitate medicală. Furnizorii de servicii medicale din județ cunosc metodologia de raportare a acestor teste. Dacă ne luăm un test din farmacie ca să văd dacă am sau nu boala și nu e făcut într-o unitate medicală acel test nu este validat ca și pozitiv pentru că nu e făcut într-o unitate medicală”, a adăugat directorul executiv al DSP Mureș.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE