Finanțarea învățământului superior pusă în dezbatere de senatorul Leonard Azamfirei Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 389 Vizualizări

Finanțarea învățământului superior pusă în dezbatere de senatorul Leonard Azamfirei

Senatorul PSD de Mureș Leonard Azamfirei, care deține și funcția de vicepreședinte al Senatului României, a organizat marți, 23 martie, în incinta Senatului României, dezbaterea cu tema ,,Finanțarea învățământului superior din România”.

Speranțe pentru viitoare ”decizii înțelepte”

Dezbaterea s-a bucurat de participarea unor senatori, deputați, reprezentanți ai Guvernului și reprezentanți ai unor entități cu activitate în sfera învățământului superior și a (re)adus în discuție problemele concrete cu care se confruntă, în prezent, finanțarea învățământului superior din România, precum și propuneri de soluții legislative și administrative capabile să optimizeze funcționarea universităților.
”În calitate de vicepreședinte al Senatului României, am organizat o dezbatere privitoare la finanțarea în învățământul superior. Au participat, alături de ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, și de secretarul de stat domnul Gigel Paraschiv, directorii generali ai Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior și ai Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, rectori din Biroul permanent al Consiliului Național al Rectorilor, reprezentanți ai organizațiilor studențești și sindicale. Partea politică a fost reprezentată de președintele Senatului, doamna Anca Dragu, de vicepreședintele Camerei Deputaților, domnul Alexandru Rafila, de președinții Comisiilor de învățământ de la cele două Camere dar și de alți senatori și deputați aparținând întregului spectru politic, interesați de învățământul superior”, a precizat rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, senatorul Leonard Azamfirei.

Potrivit senatorului social-democrat de Mureș, dezbaterea a fost ”un prilej de a analiza situația actuală și de a inventaria măsurile administrative și legislative necesare a fi adoptate la nivel de Parlament, pentru eficientizarea modului de utilizare a resurselor financiare pe care le au sau de care vor putea dispune universitățile din România.”

De asemenea, senatorul Leonard Azamfirei a remarcat ”interesul tuturor partidelor politice” pentru subiectul referitor la finanțarea învățământului superior din România, despre care a afirmat că ”nu este nici de stânga, nici de dreapta, este al nostru, al tuturor, și înclin să cred că el nu ne va polariza, ci ne va uni pentru decizii înțelepte.”

”Analiza va sta la baza inițierii unor demersuri legislative menite să eficientizeze modul de utilizare a resurselor financiare pe care le au sau de care vor putea dispune universitățile din România”, a mai menționat rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Finanțare pentru cercetarea științifică

În alocuțiunea sa, ministrul Educației a arătat că în timp ce bugetul întregului învăţământ superior din România pentru acest an este de 1,15 miliarde de euro, universităţi de top din lume nu coboară sub 2 miliarde de euro.
”Bugetul întregului învăţământ superior din România – 1,15 miliarde de euro, iar Harvard University – 4,6 miliarde de euro, Stanford – 5,5 miliarde de euro, buget anul acesta, Cambridge are 2,6 miliarde de euro, MIT are 3,1 miliarde de euro, Oxford are 2,5 miliarde de euro. Sub două miliarde de euro nu coboară nicio universitate de top, iar noi avem 1,15 miliarde de euro tot învăţământul superior. Să fim atenţi la ce performanţă ne aşteptăm dacă investim atât”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Totodată, Sorin Cîmpeanu a anunțat că Ministerul Educației va finanța cercetarea științifică ”pe baza evaluării performaneți fiecărei universități.”

”Pentru prima dată, din bugetul Ministerului Educaţiei vom acorda o componentă pentru finanţarea instituţională a cercetării ştiinţifice din universităţile româneşti. Ne dorim să reuşim să construim în interiorul lui, bugetul deja cunoscut şi aprobat al Ministerului Educaţiei, în aşa fel încât o sumă de 100 de milioane de lei, cel puţin, să fie destinată finanţării cercetării ştiinţifice din universităţile româneşti pe baza evaluării performanţei fiecărei universităţi. Deci, să nu fie o sumă alocată arbitrar, ci să fie alocată în raport cu potenţialul şi cu strategia fiecărei unităţi”, a menționat ministrul Educației.

În acest an, Ministerul Educației va finanța fiecare dintre cele zece universități care sunt câștigătoare ale apelurilor, primul și al doilea, pentru rețele de universități europene, cu o sumă egală cu finanțarea pe care fiecare dintre cele zece universități o primește de la Bruxelles, de la Comisia Europeană.

,,Cât dă Comisia Europeană, în ansamblul ei, câștigătorilor unei competiții redutabile, atât va da și Ministerul Educației din România”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Nevoie de planificare și investiții strategice

În intervenția sa, președintele Senatului a fost de părere că universitățile au nevoie de ”proiecte foarte bine închegate” pentru a accesa surse de finanțare altele decât cele publice, precum și de planificare și investiții strategice în special în zona de cercetare, dezvoltare, inovare şi antreprenoriat.
”Ca fost ministru de Finanţe, înţeleg extrem de bine importanţa resurselor financiare pentru dezvoltare – fie economică, fie socială. Îmi doresc ca această abordare să nu se limiteze la bani. Vă încurajez să discutăm şi despre eficientizarea resurselor de finanţare, despre coordonarea priorităţilor de finanţare, de coordonare a acestor priorităţi cu tendinţele actuale şi cu meseriile viitorului. Universităţile din România au nevoie de planificare şi investiţii strategice, mai degrabă către zona de cercetare, dezvoltare, inovare şi antreprenorial”, a subliniat Anca Dragu.

Învățământul și sănătatea, priorități investiționale

Deputatul social-democrat Alexandru Rafila, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a menționat că ,,în România, am putea ajunge în situația în care finanțarea învățământului superior să țină cont de resursele pe care mulți operatori privați ar fi dispuși să le investească.”

”Să sperăm că împreună reușim să facem în așa fel încât în România învățământul, alături de sănătate, să devină priorități investiționale atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat”, a completat deputatul Alexandru Rafila.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE