VIDEO: Cum decurge simularea de Bacalaureat în Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 282 Vizualizări

VIDEO: Cum decurge simularea de Bacalaureat în Mureș

În această săptămână are loc simularea examenului de Bacalaureat, susținută de elevii din clasele a XII-a și a XIII-a. Inspectorul școlar general al județului Mureș, prof. drd. Sabin Gavril Pășcan, a declarat miercuri, 24 martie, pentru cotidianul Zi de Zi, că deși ne aflăm într-o situație epidemiologică atipică simularea a decurs fără incidente majore și s-a desfășurat în condițiile de siguranță impuse de Guvern.

Prezența la simulare a fost ridicată, elevii prezentându-se în proporție de 75% din totalul lor preconizat anterior simulării.

„În această săptămână a avut loc, iar mâine va avea loc ultima probă de simulare a examenului național de Bacalaureat sesiunea 2021. La simularea examenului de Bacalaureat, am așteptat un număr de 3.485 de absolvenți de clasa a XII-a și a XIII-a. Prezența la simulare a fost aproximativ 75%. Astăzi a avut loc proba la alegere, în sensul în care absolvenții de clasele a XII-a și a XIII-a au putut să aleagă dintre disciplinele care s-au regăsit în programa lor de studiu în funcție de filieră, profil, specializare. Mâine are loc ultima probă cu privire la simularea examenului de bacalaureat, proba la limba și literatura maghiră maternă, limba și literatura germană maternă. Săptămâna viitoare sunt așteptați în bănci pentru a simula evaluarea națională absolvenții claselor a VIII-a. Simularea a decurs fără incidente. A decurs totul în conformitate cu prevederile legale în vigoare. S-au respectat toate metodologiile, iar simularea nu a făcut decât să îi conștientizeze pe elevi că examenul propriu-zis din vară este un examen al maturității, consecința fiind faptul că ei trebuiau să trateze cu maximă seriozitate și m-am bucurat să constat atât eu, cât și colegii mei inspectori care au monitorizat în fiecare zi de probă prezența într-un număr ridicat al elevilor, implicarea cadrelor didactice și, totodată, faptul că au înțeles că și în aceste condiții trebuie să se respecte toate măsurile de siguranță în vederea prevenirii răspândirii sau îmbolnăvirii cu noul coronavirus”, a declarat prof. drd. Sabin Gavril Pășcan.

Simulare fără „copiiști”, dar cu febrili

Din datele pe care inspectorul școlar general al județului Mureș le are până la data acordării interviului, nu au existat situații în care elevi să fi fost scoși din simulare pentru copiat. Totuși, a existat o situație excepțională în care un elev nu a putut participa la examenul de limba română, întrucât temperatura sa era mai mare de 37,3 grade Celsius. Până la examenul propriu-zis, Ministerul Educației va găsi o soluție pentru astfel de cazuri, în așa fel încât toți elevii să beneficieze de dreptul lor de a susține examenul de Bacalaureat.

„Ne-am așteptat la situații în care elevii să se inspire din alte surse la simulare, dar, spre bucuria noastră, în cele trei zile cât au avut loc simulările nu am avut niciun astfel de incident. Un singur elev luni, la liceul Electromureș, din cauza temperaturii mai mari de 37,3 grade nu a reușit să susțină proba de simulare la limba și literatura română, urmând ca acest elev, cu cadrul didactic de la clasă să discute subiectul atunci când starea de sănătate îi va permite acest lucru. Dacă apar astfel de situații la examenul propriu-zis, la fel ca și anul trecut, Ministerul Educației probabil că va gândi o sesiune specială pentru acești absolvenți. În acest moment nu avem încă o metodologie care să reglementeze situațiile de acest fel, urmând probabil ca aceste aspecte să ne fie aduse la cunoștință și toți elevii să poate să beneficieze de acest drept al lor de a susține examenul de la final de ciclu. Nu am avut semnale din teritoriu care să se refere la faptul că au existat cadre didactice care să nu se poată prezenta la supravegherea simulării examenului de Bacalaureat din cauza temperaturii prea mari sau a unor simptome specifice pentru COVID-19. Toți colegii noștri care au fost cooptați în comisiile constituite la nivelul unităților de învățământ au putut să se prezinte și au putut să ducă la bun sfârșit această activitate. Dimineața la intrare are loc verificarea temperaturii, a stării de sănătate, distanțare, măsuri de prevenție cu privire la răspândirea sau îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Toate măsurile de igienizare au fost luate de către toți directorii, președinți ai comisiilor de simulare a examenelor naționale.”, a specificat inspectorul școlar general al județului Mureș.

Reguli noi impuse de noul coronavirus

Cu toate că în anii trecuți, atât la simulare cât și la examenul de Bacalaureat propriu-zis, elevii erau așezați în bănci în ordine alfabetică, făcându-se abstracție de specializare sau de profilul pe care îl absolvise, acum elevii sunt așezați împreună cu colegii lor de la clasă.

„Elevii stau tot câte unul în fiecare bancă, dar la distanță de un metru față de colegul din spatele lui. Ei sunt așezați în ordine alfabetică, respectându-se clasa din care provin. Dacă într-o situație de normalitate erau așezați în ordine alfabetică indiferent de clasă, profil, specializare, acum se așează în ordine alfabetică doar că se respectă clasa. Nu se amestecă elevii dintr-o clasă cu elevii din altă clasă. S-au luat aceste măsuri tocmai pentru a fi înspre folosul sănătății și înspre evitarea răspândirii sau îmbolnăvirii cu noul coronavirus”, a conchis prof. drd. Sabin Gavril Pășcan.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE