Home / Cultură / Mircea Rusu, inventator al ”șezătorii live online”

Mircea Rusu, inventator al ”șezătorii live online”

Distribuie

Muzica folk are porţile deschise până aproape de opţional, afirmă Mircea Rusu, care, săptămâna viitoare, va urca pe scena Festivalului „Om Bun”, la ediţia sa aniversară cu numărul 30.

„În principiu, un fapt pozitiv, timpul validând în dreptul fiecăruia sau nu. Cert – muzica folk nu mai este de multă vreme un loc privilegiat şi rezervat. Ea ţâşneşte azi te miri de unde, indiferent de vârstă, dezinhibat şi dezinvolt. Ea merge împreună cu vremurile, plătind inevitabil tributul superficialului, gloriei imediate etc. Cu excepţii notabile, pe fond se resimte lipsa identitară”, a declarat, pentru Agerpres, artistul.

Pentru el, „Festivalul „Om Bun” înseamnă o sărbătoare a muzicii folk, a bucuriei şi vieţii”.

„Deopotrivă, un loc în care generaţii diverse de protagonişti şi spectatori scriu împreună file de istorie a genului. Nu în ultim rând, rampa de lansare a unor tinere talente. În fine, prin chiar numele ce-l poartă, îl percep ca fiind şi un omagiu adus regretatului Dan Andrei Aldea, un muzician a cărui valoare nu mai necesită insistenţă”, subliniază el.

Nu a participat la nicio ediţie a Festivalului, după cum mărturiseşte. „Privind în urmă, regret acum lipsa vreunei amintiri legate de festival”, spune Mircea Rusu.

Deşi până acum Galele „Om Bun” aduceau în sala de spectacol sute, mii de spectatori, în acest an, din cauza condiţiilor impuse de pandemie, va fi altfel. Însă, „timpurile grele repliază oamenii în interioritatea lor. Şi acolo redescoperă nevoile sufleteşti reale. Din această perspectivă, cred că această gală aniversară va fi un succes. În ciuda condiţiilor improprii de desfăşurare”, consideră muzicianul.

În opinia sa, „muzica folk a ajuns la vremea coagulării”.

„Decenii la rând, a fost teren al manifestărilor ego, al orgoliilor şi vanităţilor. Vremurile grele netezesc astfel de asperităţi. Când însăşi viaţa devine comandamentul major al fiecărei zile, astfel de poziţionări sunt ridicole. Îmi place să cred că începutul unei coeziuni a breslei va coincide cu Gala 30 ‘Om Bun’ „, subliniază el.

Artistul este de părere că, „atunci când simte forţa şi valoarea în forme autentice, tinerimea participă frenetic” la fenomenul folk. „În ciuda diversităţii şi abundenţei ofertelor de tot felul. Să îşi vadă folkul cu seriozitate de treabă, cu vocaţie şi pasiune şi tinerii îl găsesc. În mod firesc, nu ca un target”, declară artistul.

Pentru că în ultimul an cel mai mult i-a lipsit „emoţia directă, publicul”, din martie 2020 a inventat „şezătoarea live online”.

El spune că, de-a lungul timpului, „muzicile, artele, în general, au cunoscut o boemă prelungă”. Şi, dacă ar fi să dea timpul înapoi… „Aş scurta-o, privind în urmă, raportându-mă la o responsabilizare sporită pe care performanţa inteligenţei sufletului o cere pentru a născoci cânt şi cuvânt. La fel de adevărat însă, privindu-i frumuseţea inefabilă, e ca şi cum mi-aş muşca degetele…”, afirmă folkistul.

„În fiecare lună, timp de două ore, cânt în faţa telefonului. Am atins audienţe consistente de 20 – 22 K. Am creat o adevărată stare de spirit şi este şi în prezent o supapă, o breşă spre oameni, un mod şi un mijloc de comunicare”, precizează el.

În prag de Festival aniversar, consideră că „toată greierimea noastră are a mulţumi celor ce au adus „Om Bun” până, iată, la ediţia 30″.

„Simpatizez necondiţionat cu zidirea trainică. Şi cred că toată greierimea noastră are a mulţumi celor ce au adus Festivalul „Om Bun” până, iată, la ediţia 30. Toate gândurile mele bune organizatorilor, îmbrăţişări cordiale şi… La mulţi ani ‘Om Bun’ „, transmite Mircea Rusu. 

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.