Schema de ajutor de stat de la Aeroportul ”Transilvania” notificată de Consiliul Concurenței Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 311 Vizualizări

Schema de ajutor de stat de la Aeroportul ”Transilvania” notificată de Consiliul Concurenței

Aleșii județeni au decis joi, 25 martie, cu prilejul unei ședințe ordinare de lucru, modificarea Anexei Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 199 din 22 decembrie 2020 privind inițierea demersurilor pentru elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de epidemia de coronavirus COVID-19.

Observații făcute de Consiliul Concurenței

Potrivit informațiilor furnizate de Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, după adoptarea hotărârii din 22 decembrie 2020, conducerea Aerportului Internațional ”Transilvania” Târgu Mureș a elaborat documentația de prenotificare a schemei care, prin grija autorității publice județene a fost înaintată Consiliului Concurenței, în vederea avizării și transmiterii Comisiei Europene, pentru autorizarea acesteia. Astfel, Consiliul Concurenței a răspuns în data de 17 martie 2021, adresă prin care informează asupra modificării cadrului temporar de acordare a ajutoarelor de stat de sprijinire a economiei, în contextul actualei epidemii de COVID019 și implicit a formularului de notificare.

”Amendamentul adus cadrului temporar constă în creșterea plafonului valoric al sumei pe care un operator poate s-o primească pe teritoriul unei țări, de la 800.000 de euro la 1.800.000 de euro. De asemenea, a fost extinsă perioada de valabilitate a schemei de la 30 iunie 2021 la 31 decembrie 2021, perioadă în care trebuie finalizate contractele. În acest context, perioada de 12 luni consecutive acordate pentru derularea operării are ca limită maximă data de 31 decembrie 2022. Totodată, Consiliul Concurenței a adus unele observații, ce vizează recomandări pentru crearea unui cadru real de concurență între operatori. Astfel, având în vedere că bugetul schemei aprobat de Consiliul Județean Mureș prin Hotărârea 199 din 22 decembrie 2020 este de 800.000 de euro, ar exista riscul ca întreaga sumă să fie atribuită unui singur operator. În aceste condiții, se propune ca suma maximă ce poate fi acordată unui operator să nu depășească 400.000 de euro, asigurându-ne astfel că, vor putea fi încheiate contracte pentru minim doi operatori”, a precizat Péter Ferenc.

Totodată, președintele Consiliului Județean Mureș a mai arătat că ”pentru crearea unei concurențe loiale, Consiliul Concurenței recomandă renunțarea la principiul de selecție „ primul venit, primul servit” , propunându-se în acest sens, elaborarea unei grile de evaluare, pe baza unor parametri ce vizează atingerea obiectivelor schemei: creșterea capacității de trafic, a numărului de destinații și a frecvențelor de operare.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE