VIDEO-INTERVIU. Povestea apei, explicată copiilor de la Grădinița ”Albinuța” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 975 Vizualizări

VIDEO-INTERVIU. Povestea apei, explicată copiilor de la Grădinița ”Albinuța”

Alina Vlasa, coordonator al Grădiniței cu Program Prelungit ,,Albinuța”, structură în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Liviu Rebreanu” Târgu Mureș, a acordat un interviu cotidianului Zi de Zi în care a oferit detalii despre Ziua Mondială a Apei, sărbătorită anual în data de 22 martie și marcată la Grădinița ,,Albinuța” din Târgu Mureș.

Totodată, Alina Vlasa a oferit informații și despre activitățile desfășurate în grupa sa, respectiv grupa ,,Buburuzelor”, grupa mare, precum și despre proiectele derulate la nivelul grădiniței, amintind de desfășurarea acestora în timpul perioadei online.

Reporter: Vă rog să ne spuneți cum a fost marcată Ziua Mondială a Apei la Grădinița ,,Albinuța”?

Alina Vlasa: Preșcolarii grădiniței noastre s-au bucurat de o zi frumoasă în care au ascultat povești despre apă, povești spuse de către educatoarele noastre, colegele noastre. Au desfășurat… din cadrul poveștilor, din cadrul mesajelor transmise, diverse activități de pictură, diverse activități practice, jocuri de rol, jocuri de mișcare și ne-am bucurat cu toții să avem o zi atât de frumoasă în care să știm si să conștientizăm că apa este unul din elementele noastre, elementele vieții. Ziua Mondială a Apei a fost marcată și prin proiectul ,,Citește-mi 100 de povești!”, proiect care se derulează în Programul Național ,,România Educată” de către Asociația OvidiuRo, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Culturii. Este un proiect amplu la care grădinița noastră a fost înscrisă și în fiecare lună noi trebuie să întocmim un plac de lectură pe care trebuie să-l și respectăm. Dat fiind acestea, trebuie să avem ,,insule” de lectură în grupe, trebuie să marcăm niște rutine de lectură, trebuie să avem niște ateliere de lectură cu invitați din diverse domenii de specialitate, excluzând învățământul. Așadar, în decursul săptămânii, ne-am bucurat foarte tare, și îi mulțumim pe această cale, de prezența doamnei prefect, Mara Togănel, care a venit în grădinița noastră și a citit o poveste copiilor. Ne-am bucurat, totodată, și de implicare și de partea organizatorică și îi mulțumim pe această cale și domnului inspector școalar general, profesor doctorand Sabin Gvril Pașcan și, totodată, domnului director al Școlii Gimnaziale ,,Liviu Rebreanu”, Cornel Popa.

Rep.: Care este grupa de care vă ocupați personal și ce activități ați abordat în cadrul grupei dumneavoastră?

A.V.: În acest moment grupa ,,Buburuzelor”, grupa mare. În cadrul acestei teme am abordat povestea apei pe înțelesul copiilor la Târgu Mureș, în care au aflat de unde provine apa în orașul nostru, și anume din râul Mureș, ce se întâmplă, unde merge, și anume la uzina de apă ca să ajungă în casele noastre și ce se întâmplă ulterior: ajunge apa reziduală în stațiile de epurare, după care din nou în râul Mureș. A fost o poveste foarte interesantă, unde am marcat o parte și din activitatea de cunoaștere a mediului și activitatea de limbaj. Totodată, la sfârșit fiecare a avut de ales, să picteze sau să realizăm o activitate practică din ceea ce le-a transmis mesajul acestei activități.

Rep.: Cum au reacționat copiii din cadrul grădiniței, din toate grupele?

A.V.: Au fost curioși, au colaborat, le-a plăcut în mod deosebit pentru că, apa este o temă în cadrul științelor foarte interesantă și putem face activități foarte diversificate pe această temă. Curioși, bineînțeles, dornici de a explora, dornici de a realiza diverse experimente. Ne-am bucurat cu toții de o zi frumoasă și, bineînțeles, vom desfășura și în continuare astfel de activități cu diversele ocazii ca să marcăm și în continuare tot ce ține de cunoașterea mediului în grădinița noastră și nu numai.

Rep.: Ce alte proiecte la nivelul grădiniței au loc?

A.V.: Odată cu începerea anului școlar întregul colectiv ne gândim la ce am putea desfășura pe tot parcusul anului școlar. Așadar la nivelul unității avem diverse proiecte educaționale care se desfășoară pe anotimpuri. La început am avut ,,Bogățiile toamnei”, după care ,,Bucuriile iernii”. Acum suntem în așteptarea primăverii și urmează ,,Bucuriile copilăriei”. Toate proiectele sunt realizate și desfășurate de către toate educatoarele din grădiniță, împreună cu preșcolarii și ca parteneri principali, părinții care ne susțin și le mulțumim foarte mult. Acum, în momentul de față, urmează să ne pregătim încet și de Paște, când vom desfășura activități specifice.

Rep.: Cum ați reușit să puneți în aplicare aceste proiecte în perioada online?

A.V.: Am reușit să le implementăm cu sprijinul părinților, aplicând toate activitățile prin platforma Teams. Acolo fiecare părinte a creat un cont și săptămânal ne întâlneam și discutam ceea ce este necesar și ce mai trebuia în cadrul planificărilor cu copilașii de realizat. În cadrul proiectului ,,Bucuriile iernii”, în fiecare zi, începând cu 1 decembrie și până la Crăciun, fiecare educatoare a citit o poveste și a fost postată pe pagina de Facebook a grădiniței. Am luat-o ca pe o formă de ,,educația continuă”. Se poate accesa oricând, acolo se pot vedea poveștile și bucuria a fost și mai mare a copiilor și a părinților când, pe lângă activitățile pe care le propuneam săptămânal și întâlnirile noastre săptămânale în online, au putut vedea și fiecare poveste spusă de fiecare educatoare și bineînțeles, și-au putut alege poveștile oricând, și acum le pot alege. A fost o activitate foarte frumoasă și intensă și vreau să spun că a fost atât în limba română, cât și în limba maghiară. Țin să mulțumesc foarte mult tuturor colegelor, tuturor cadrelor didactice și personalului nedidactic al Grădiniței cu Program Prelungit ,,Albinuța” pentru toată implicarea, pentru toată încrederea și pentru că facem tot ce ne stă în putință ca toate lucrurile să funcționeze așa cum trebuie, mai ales în această perioadă.

A consemnat Alexandra HAJA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE