VIDEO: Teatrul ”Ariel” din Târgu Mureș revine la viață Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 454 Vizualizări

VIDEO: Teatrul ”Ariel” din Târgu Mureș revine la viață

După aproape un an de când regulile impuse pentru a combate pandemia impuneau tuturor teatrelor să își închidă porțile și, în cel mai bun caz să se mute în online, are loc o timidă dar sigură redeschidere a vieții artistice. Directorul Teatrului ”Ariel” din Târgu Mureș, Gavril Cadariu, a povestit, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi, cât de emoționantă a fost revederea cu spectatorii aflați fizic pe scaunele sălii de teatru, chiar dacă într-un număr mai mic decât de obicei.

„Capacitatea sălii mari a teatrului este de 170 de locuri. În raport cu această cifră, 30%, cât se permite în momentul de față ca acces al publicului în această sală înseamnă aproximativ 50, maxim 60 de persoane, în funcție de familii cum vin. Spectacolele sunt programate, de regulă, după-masa, când părinții pot să își aducă copii la spectacol. Sunt săli pline. De când am reînceput în ianuarie și, slavă Domnului că am avut această șansă ca Mureșul să fie sub 3%. Aici cred că este parte de contribuție și responsabilitate și a comunității felul în care fiecare dintre noi respectă în primul rând acele reguli care sunt absolut de bun simț. Vă spun că sunt săli pline, programările se fac la telefon, iar biletele se ridică de aici. În curând plata se va putea face și online. Participările la spectacolele online sunt cu foarte multe răspunsuri. Unele dintre ele sunt chiar scrisori de apreciere și așa mai departe. Bucuria cu care au venit la spectacol părinți și copii, de fiecare dată după ce am început în ianuarie, a fost imensă. A fost chiar înduioșător”, a explicat Gavril Cadariu.

Spectacole noi, tarife diverse

Pentru că pandemia a impus o scindare a vieții artistice între „fizic” și „online”, Consiliul Județean Mureș a introdus, împreună cu conducerea Teatrului ”Ariel”, noi tarife și bilete pentru toate tipurile de spectacole. Acestea pot fi consultate pe site-ul oficial al Teatrului ”Ariel” din Târgu Mureș.

„Nu s-a modificat foarte mult prețul, au mai apărut alte categorii de prețuri care vizează biletele profesionale, în același timp biletele de grup. Abonamentele ca preșuri nu s-au schimbat. Au apărut prețurile pentru spectacolele difuzate în streaming sau online. Anterior nu am avut decât prețuri de adulți și de copii, respectiv pentru abondamente. Dar apărând acest nou sistem de difuzare al spectacolelor noastre a fost important să avem și această categorie de valoare, plus am adăugat noi lucruri pe care, din practica altor teatre, s-au dovedit a fi foarte utile. Am diversificat categoriile de bilete, iar unele prețuri sunt chiar mai mici decât decât poate se așteptau unii din spectaotirii noștri. Diversificarea lor este importantă. Sunt calupuri de cinci spectacole pe care în grup poți să le cumpere la un preț mult mai avantajos. Asta echilibrează puțin lucrurile și vis-a-vis de puterea de cumpărare a spectatorilor noștri și în același timp și vis-a-vis de nevoile noastre de a face venituri proprii. Avem și noi o „câtime” de responsabilitate în bugetul propriu de funcționare”, a explicat Gavril Cadariu.

Venituri proprii, mai greu în pandemie

De regulă, bugetul Teatrului ”Ariel” este format din subvenții și din venituri proprii. Dar pandemia a tăiat din șansele de vinde bilete, așa că cei din conducerea teatrului s-au văzut nevoiți să se mute și în online. Acum, totuși, cu mica redeschidere, cu toate că trupele nu pot face reprezentații în alte orașe sau județe, sălile sunt pline, atât cât permite legea.

„Bugetul nostru este alcătuit din subvenții și din venituri proprii, care sunt, în mare parte, din vânzarea de spectacole. În același timp încercăm să facem în așa fel încât să țintim și pe zona de streaming, pentru că încă de plasări nu putem să facem. De regulă noi jucăm în județ spectacolele noastre și în județele limitrofe: Harghita, Covasna, Bistrița sau chiar Brașov cu ambele trupe. Acest lucru nu este posibil momentan, dar când va fi posibil vom merge acolo. Până atunci țintim acele școli, grupe care funcționează în localitățile pe care noi de regulă le vizitam pentru a avea acces acei copii în grupe în principal la spectacolele noastre online sau streaming. Avem grijă să nu fie abandonați atunci aproape nominal îi strigăm și îi invităm să participe la spectacolele naostre și în această formă, încercând să reglăm lucrurile în așa fel încât în  a doua parte a stagiunii să avem cele trei titluri cumva împlinite, pe care le pot vedea copii noștri în formatul vechi de abonamente. Poate că al treilea spectacol în această formă să îl putem prezenta în județ și în cele limitrofe, cu prezență fizică. Toate informațiile necesare conectării la spectacolele online sau streaming sunt pe site-ul nostru și pe pagina noastră de Facebook. Toate detaliile despre spectacole, numerele de telefon la care se pot face rezervări, cu sistemul de plată online sunt acolo”, a povestit directorul Teatrului ”Ariel”.

Arta, fericirea actorului

Nu doar cei mici sunt încântați că pot vedea din nou reprezentații live. Actorii sunt la fel de încântați că pot juca din nou în fața unui public, în cel mai pur spirit thespian, nu doar în fața unor camere de transmisiuni live care nu știu să râdă sau să plângă. Doar să se plângă când rămân fără baterie.

„Deja este un an de zile sau mai mult de când a început perioada cu restricții destul de severe în ceea ce privește viața teatrului. Nu am mai avut voie să jucăm în sală, am stat o lună de zile și în acea formă de șomaj tehnic, dar în toate aceste perioade, pentru a-și onora arta, au lucrat acasă și pe urmă au lucrat în teatru după ce a fost posibil, chiar și fără spectatori, am lucrat la povești, la repetiții, la reluarea spectacolelor, la premiere noi din existentul nostru pentru că au fost tot felul de decizii luate de noi care au redus cheltuielile materiale în așa fel încât să ne putem încadra în deficitul pe care îl semnala încă de pe atunci situația în ceea ce privește veniturile noastre proprii. Cu foarte multă căldură, cu foarte mult entuziasm am mulțumit în mod public de câte ori am avut prilejul, tuturor colegilor mei pentru felul în care s-au dedicat profesiei. Nu este doar un job, este o dedicație, o responsabilitate și nu  a fost unul măcar care să spună că nu va veni pentru că îi este teamă de o infecție. Toate măsurile de siguranță pe care am putut să le luăm și care erau impuse de Hotărâri sau Dispoziții de Guvern au fost luate. Nu ne-am îmbolnăvit și am putut să lucrăm ca să putem să prezentăm spectacolele. De fiecare dată am spus noi ne raportăm la un tip de normalitate și lucrăm pentru această perioadă de normalitate. Asta înseamnă mult”, a conchis Gavril Cadariu.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE