Home / Administratie / Sorin Megheșan, învingător la Curtea Supremă în fața ANI

Sorin Megheșan, învingător la Curtea Supremă în fața ANI

Distribuie

Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan, a remis un comunicat luni, 29 martie, pe pagina sa de Facebook, în care anunță câștigarea unui proces la Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), instituție care îi cerea să renunțe la mandatul său, invocând incompatibilitatea între funcția de edil-șef și un PFA (Persoană Fizică Autorizată) pe care acesta îl deținea pentru exercitarea profesiei de arbitru.

“Instanța Supremă mi-a făcut dreptate! Au trecut cinci ani de când oameni fără Dumnezeu au încercat să mă pună pe tușă. Au reclamat la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că aș fi deţinut simultan funcţia de primar şi un PFA, a cărui singură activitate a fost relația cu Federația Română de Fotbal, pe vremea când exercitam profesia de arbitru. Miza era să îmi fie retras mandatul de primar. Am făcut așa cum am spus acum 5 ani: “până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti de confirmare sau infirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate, îmi voi exercita mandatul de primar cu același devotament și implicare față de cetățenii municipiului Târnăveni”. Ulterior raportului ANI, Curtea de Apel Târgu Mureș mi-a respins acțiunea, dar astăzi instanța supremă din România a admis recursul pe care l-am formulat și a anulat raportul Agenției Naționale de Integritate. Cam asta este concluzia a cinci ani de procese și vorbesc ultima dată despre acest lucru”, a transmis primarul municipiului Târnăveni.

De la arbitru la primar

Sorin Megheșan a explicat motivul creării PFA-ului pe numele său. După cum a precizat în comunicatul menționat anterior, PFA-ul a fost creat doar pentru a încasa sumele cuvenite provenite din arbitraj de la Federația Română de Fotbal. Până în 2012 baremurile arbitrilor erau plătite de către „cluburile gazdă, pe bază de chitanțe fiscale eliberate cluburilor, de către Asociațiile Județene de Fotbal”. Apoi, odată cu schimbarea regulamentului, indemnizațiile pentru prestarea serviciilor de arbitraj erau „plătite de Federația Română de Fotbal direct arbitrilor, obligându-i pe aceștia să își înființeze PFA (persoană fizică autorizată), în vederea achitării drepturilor bănești cuvenite pentru prestarea activității de arbitraj.” Conform edilului șef al municipiului Târnăveni, afirmație susținută și de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe respectivul PFA Sorin Megheșan nu a încasat alte sume decât cele provenite din arbitrarea meciurilor de fotbal, urmând apoi ca entitatea juridică să fie radiată în 2015. 

“În anul 1991 am urmat cursurile Școlii de Arbitri și ulterior am început să profesez în acest domeniu. În perioada 1996 – 2003 am fost arbitru în Ligile a II-a și a III-a, unde am arbitrat aproximativ 400 de jocuri. În perioada 2003 – 2013 am fost promovat arbitru de Liga I, unde am arbitrat peste 150 de jocuri și două jocuri internaționale. În perioada 1991-2012, indemnizațiile (baremurile) de arbitraj erau plătite de către cluburile gazdă, pe bază de chitanțe fiscale eliberate cluburilor, de către Asociațiile Județene de Fotbal. În 2012, Federația Română de Fotbal și Comisia Centrală a Arbitrilor (aflată în subordinea Federației Române de Fotbal), au luat decizia ca indemnizațiile (baremurile) arbitrilor să fie plătite de Federația Română de Fotbal direct arbitrilor, obligându-i pe aceștia să își înființeze PFA (persoană fizică autorizată), în vederea achitării drepturilor bănești cuvenite pentru prestarea activității de arbitraj. Ca atare, în urma solicitării din partea Federației Române de Fotbal, în anul 2012 am înființat Persoana Fizică Autorizată „Megheșan N Nicolae Sorin Persoană Fizică Autorizată (F26/166/2012)”, cu activitatea declarată “9319 Alte activități sportive”. Singura activitate desfășurată pe această entitate juridică a fost arbitrajul meciurilor de fotbal. De asemenea, singurele sume încasate pe „Megheșan N Nicolae Sorin Persoană Fizică Autorizată (F26/166/2012)” sunt cele obținute pentru activitatea de arbitraj, din partea Federației Române de Fotbal, conform Declarației de Avere din 2 iulie 2012. Ultima sumă încasată pe „Megheșan N Nicolae Sorin Persoană Fizică Autorizată (F26/166/2012)” a fost în 2013, pentru ultimul meci pe care l-am arbitrat, ulterior validării mele în funcția de primar. „Megheșan N Nicolae Sorin Persoană Fizică Autorizată (F26/166/2012) a fost radiată, conform certificatului de radiere din 27 ianuarie 2015, în baza rezoluției nr. 832 din 21 ianuarie”, a explicat Sorin Megheșan.

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.