VIDEO: Investiții noi pentru dezvoltarea județului Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 453 Vizualizări

VIDEO: Investiții noi pentru dezvoltarea județului Mureș

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a efectuat vineri, 26 martie, o vizită de lucru în mai multe comunități locale din județul Mureș. Cu acest prilej, Cseke Attila și Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, au susținut o conferiță de presă în curtea Palatului Administrativ din Târgu Mureș, în cadrul căreia s-a discutat despre principalele investiții pentru județul Mureș finanțate din bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Veste bună pentru ISU Mureș

În cadrul conferinței de presă, Cseke Attila a vorbit despre semnarea unui contract de execuție pentru o sală de sport în Sângeorgiu de Pădure, dar și despre o investiție importantă pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș.

„Am început astăzi cu o semnare de contract de execuție pentru o sală de sport cu 180 de locuri la Sângeorgiul de Pădure. După aceasta am predat în folosința comunităților locale noul Cămin Cultural din Călimănești și am predat și protocolul de predare-primire, ca din punct de vedere juridic să fim total în regulă. Comunitatea locală a luat în primire această investiție a Ministerului Dezvoltării. Lucrarea privind consolidarea și extinderea pavilionului administrativ al ISU Târgu Mureș, o investiție de 10,6 milioane de lei, tot din bugetul Ministerului Dezvoltării”, a declarat Cseke Attila.

2021, anul proiectelor

Președintele Consiliului Județean Mureș a afirmat că urmează un an în care se pot depună un număr mare de proiecte, atât la nivel local cât și la nivel județean.

„Trebuie să declar că anul acesta este anul proiectelor, anul planificării și anul realizării proiectelor. Acum pornesc multe prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, FTJ – Fondul pentru Tranziție Justă în care este inclus și județul Mureș, dar tot așa și Programul Operațional Regional și AFIR-ul. Într-un scurt timp vom avea foarte multe oportunități de a depune proiecte. Toate unitățile administrativ teritoriale, și aici am atras atenția primarilor și colegilor din administrația publică să facem cât mai multe proiecte să avem cât mai multe studii de fezabilitate pregătite pentru a putea depune în momentul în care vor porni aceste axe de finanțare. Noi știm că dacă anul acesta este anul proiectelor, următorii 10 ani trebuie să fie anii lucrărilor și obligația noastră, a celor din județul Mureș cu ajutorul celor din ministerele de resort, ca județul Mureș să fie pe primul loc nu numai în inima noastră, ci și în regiunea noastră. Toate discuțiile pe care le-am avut astăzi cu reprezentanții administrațiilor publice locale a fost vorba de finanțările din aceste programe. Aș spune că în aceste vizite vorbim despre sute de milioane de lei. Doar dacă mă gândesc că toate contractele încheiate recent și astăzi se ridică la o valoare de 144 milioane de lei și sunt un sprijin real pentru dezvoltarea acestui județ, despre care a vorbit domnul ministru, dar sunt sume mai mare despre care vom vorbi în perioada următoare”, a subliniat Péter Ferenc.

Investiții pentru Sport, Divertisment și Cultură

Printre altele, bazinul olimpic de înot și patinoarul acoperit au fost în atenția lui Cseke Atilla în timpul vizitei la Târgu Mureș, dar și lucrările de la Tribunalul și Curtea de Apel din municipiul reședință de județ.

„Urmează să mergem la două investiții importante pentru Târgu Mureș, și anume bazinul de înot care are un stadiu de execuție de 98% și în curând va putea fi predat comunității locale. Doresc să văd și acea investiție a patinoarului care a pornit în 2007 și, după cum bine știți, în 2013 din lipsa finanțării și a blocajelor legate de partea de teren a fost oprită, suspendată. Guvernul a făcut o solicitare în concordanță cu dorința autorităților locale de a rezolva această problemă către Consiliul Local Târgu Mureș. Mulțumesc domnului primar pentru implicare deoarece am înțeles că hotărârea de Consiliu Local există de ieri. Va fi transmisă Secretariatului General al Guvernului. Terenul acela va fi preluat în domeniul statului după care această investiție importantă, de altfel, care în totalitate are o valoare estimată de 68 de milioane de lei va fi predată Ministerului Dezvoltării și Companiei Naționale de Investiții pentru a finaliza lucrarea și a avea acest patinoar artificial acoperit în Târgu Mureș, investiție finalizată din bugetul Ministerului Dezvoltării. În ceea ce privește alte proiecte care sunt în curs de derulare în județul Mureș și pe care le susținem din bugetul propriu sunt cele referitoare la reabilitarea și intervenția la sediul Tribunalului Mureș, la sediul Curții de Apel Mureș. Vom merge și în municipiul Reghin să vedem o investiție în curs de derulare, anume o hală agroalimentară, care se ridică la 8,1 milioane de lei, cu un grad de execuție de 75%. De asemenea, la Târnăveni avem un așezământ cultural spre finalizare și la Sânpaul, la fel un așezământ cultural. Sunt în procedură de licitație în diferite stadii două bazine de înot didactic la Miercurea Nirajului și la Sângeorgiul de Pădure și un cinematograf în municipiul Reghin. De asemenea, proiectul de construire de cămin studențesc pentru Facultatea de Medicină (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș – n.r.), o investiție de 24,5 milioane de lei, a Ministerului Dezvoltării, a Statului și a Guvernului”, a specificat Cseke Attila.

Creșe, terapii intensive și cadastrări

Unul din cele mai importante programe care urmează să fie lansate la nivel național și care va avea un impact asupra comunităților locale este construcția de creșe din bugetul Ministerului Dezvoltării. Cseke Atilla a spus că a „invitat autoritățile locale să identifice terenuri disponibile unde putem construi aceste creșe”. Mai mult, s-a menționat și despre programul de cadastrare sectorială, care va ajuta în dezvoltarea ulterioară a comunităților locale. 

„Am lansat acest Program Național de Construcție de Creșe. Este o penurie de infrastructură pentru educația antepreșcolară. Am prezentat în această săptămână cele trei proiecte tip de creșe pe care le va contrui Ministerul Dezvoltării pentru cele 4-5 grupe de copii, 6-7 grupe de copii, 10-11 grupe de copii. Finanțarea va veni din bugetul Ministerului Dezvoltării și am invitat autoritățile locale să identifice terenuri disponibile unde putem construi aceste creșe. Să ne asigure de rezolvarea infrastructurii rețelei edilitare și, evident, vom cere și o justificare legată de numărul de copii și perspectiva numărului de copii pentru a construi creșa acolo unde într-adevăr acest lucru este absolut necesar. Am mai prezentat autorităților locale și finanțările care vor veni pe finanțare națională în ce privește cadastrarea localităților. Vom da drumul în foarte scurt timp prin Oficiul Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară la o finanțare pentru 2.371 de UAT-uri (Unități Administrativ Teritoriale n.r.), fiind vorba de cadastrare sectorială. Este un lucru important. Fără rezolvarea proprietății în comunitățile locale, posibilitatea depunerii de proiecte, respectiv de investiții este mult îngreunată. Aceasta este o altă oportunitate care e oferită tuturor autorităților locale și am cerut implicare conducătorilor acestor autorități”, a punctat Cseke Atilla.

Speranțe pentru o secție nouă de ATI

Președintele Consiliului Județean Mureș și-a încheiat discursul amintind că poate cea mai importantă investiție este cea referitoare la construirea unei secții noi de terapie intensivă în incinta Spitalului de Boli Infecțioase din Târgu Mureș.

„Am avut o colaborare cu domnul ministru Cseke Atilla foarte bună și în perioada în care conducea Ministerul Sănătății. În continuare avem aceeași colaborare bună și dorim ca acest parteneriat pe care administrațiile publice locale și Ministerul să fie la un nivel foarte ridicat. Eu spun că aceste investiții sunt toate în interesul comunităților noastre și consider că toate investițiile, piscine, săli de sport, patinoare asigură posibilități adecvate sportului pentru comunitate, iar acele cămine culturale sunt locuri centrale pentru dezvoltarea acestor comunități. În cursul consultării din această după amiză îl voi ruga pe domnul ministru, pentru că vom avea și o întâlnire în cadrul Consiliului Județean, să avem un sprijim pentru a putea demara investiția de la Secția de terapie intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase care am văzut cât de necesar este. Și chiar dacă putem spune că am făcut față acestor valuri din pandemie trebuie să ne pregătim și pentru următoarea perioadă. Considerăm în continuare că investițiile în sănătate sunt prioritare, dar și investițiile din învățământ și pentru acest lucru îl vom ruga pe domnul ministru să ne sprijine în derularea acestor programe”, a conchis Péter Ferenc.

Alex PĂTRAȘCU

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE