VIDEO: Buget de 142 de milioane de lei propus pentru investiții la Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 959 Vizualizări

VIDEO: Buget de 142 de milioane de lei propus pentru investiții la Târgu Mureș

Într-o conferință de presă care a avut loc miercuri, 31 martie, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, împreună cu Ionela Ciotlăuș, consilier personal al primarului, și Ani Năznean, director economic în cadrul instituției, au prezentat propunerea bugetară pentru anul acesta.

În realizarea bugetului au fost luate în considerare factori multipli, printre care datoriile Primăriei, dar și posibilitățile de dezvoltare și investiții.

„Una dintre cele mai importante provocări din primul trimestru al anului 2021 a fost în mod cert să construim bugetul pe acest an. Am ținut cont atât de datoriile care există deja, de ratele care trebuie rambursate, dobânzile sau cheltuielile de funcționare, însă am încercat să conturăm o direcție spre dezvoltare și spre investiții. În acest an, miza o reprezintă absorbția fondurilor europene, investițiile în educație și în infrastructură și nu în ultimul rând creșterea calității vieții în Târgu Mureș”, a declarat Soós Zoltán.

Veniturile, preconizate mai mari

Conform edilului șef al târgumureșenilor, bugetul propus anul acesta este cu 17% mai mare comparat cu cel de anul trecut în ceea ce privește veniturile, totalizând peste 490 de milioane de lei. Dintre aceștia, mai mult de 140 de milioane de lei sunt propuși a lua direcția investițiilor, dar printre care sunt introduse și creditele de angajament. Mai mult Sportul și agrementul primește 40 de milioane de lei, anume 28% cu aproximație.

„Bugetul propus este în valoare de 492 de milioane de lei, cu 17% mai mare față de bugetul inițial aferent anului 2020. Bugetul de investiții propus în proiect este de 142 de milioane de lei care include și creditele de angajament. Astfel circa 28% din bugetul de investiții, aproximativ 40 de milioane de lei propunem să fie alocate zonelor de agrement și sport, 20% din buget va merge spre dezvoltarea sistemului de locuințe, 18% spre transportul în comun. Peste 17 milioane de lei dorim să alocăm în prima fază pentru infrastructurile stradale, dar foarte probabil aici la rectificările bugetare vor mai fi alocate și alte fonduri. Eu sper să dublăm această sumă până la sfârșitul anului. Tot 17 milioane de lei este prevăzut pentru servicii publice și 4% din investiții vor fi destinate zonei de salubrizare. Proiecția bugetară a fondurilor europene, inclusiv creditele de angajament sunt în cuantum de 580 de milioane de lei, iar bugetul destinat reparațiilor din acest an totalizează 41 de milioane de lei din care un procent de 21%, adică 8,9 milioane de lei vor fi alocați zonei de infrastructură a unităților de învățământ, care este una dintre prioritățile noastre”, a punctat Soós Zoltán.

Ecologie, peisagistică și spații verzi

La conferința de presă, Soós Zoltán a declarat că în planul bugetar sunt prevăzute investiții care să se îndrepte în direcția ecologizării orașului, prin „îmbunătățirea calității aerului”, dar și o reconstrucție estetică a urbei, atât pentru a mulțumi cetățenii, dar și pentru a atrage potențiali turiști.

„Un alt segment căruia dorim să îi acordăm o importanță deosebită este zona de ecologie, peisagistică și spații verzi. În acest moment, conform ultimelor date din registrul spațiilor verzi, Târgu Mureș are aproximativ 23 metri pătrați spațiu verde pe cap de locuitor. Ne propunem ca sub sloganul „Orașul Viu, Orașul Verde” să creăm noi spații verzi care să ducă la o creștere a calității vieții în Târgu Mureș, atât prin îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm, cât și printr-o estetică menită să încânte localnicii și să atragă turiștii. Așa cum am menționat într-o conferință de presă anterioară, ne menținem ferm dorința de a înființa Direcția de Ecologie, care va avea în structură specialiști care redesenează deja zonele verzi din punct de vedere peisagistic, iar în următorii ani vom observa o reconfigurare vizibilă și o renaștere a acestui oraș”, a specificat edilul șef.

Cu urechea la asociațiile de proprietari

Soós Zoltán a menționat că în bugetul de anul acesta va încerca să țină cont de doleanțele asociaților de proprietari, în ceea ce privește renovarea blocurilor. De asemenea, edilul a amintit de facilitățile fiscale pe care le au cei care aleg să renoveze termic locuințele pe cheltuiala proprie.

„Până acum am avut numeroase întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, iar în construcția bugetului s-a ținut cont și de dorințele și necesitățile acestora în ceea ce privește reabilitarea blocurilor. Am avut onoarea să îl primim pe ministrul Dezvoltării, domnul Cseke Attila, care ne-a asigurat că 15 blocuri vor fi finanțate din bugetul central. Facilitățile fiscale pentru persoanele fizice care își reabilitează termic locuințele pe chestuiala lor care este oferită pe baza Hotărârii de Consiliu Local din 2013 și la inițiativa Ionelei Ciotlăuș”, a conchis Soós Zoltán.

Cheltuielile vin și ele

În ceea ce privește cheltuielile preconizate în bugetul pe acest an, printre altele, acestea se ridică la un cuantum de aproape 300 de milioane de lei în ceea ce privește cheltuielile pentru instituțiile și serviciile publice. Mai mult, „pentru cheltuielile aferente proiectelor din fonduri externe nerambursabile în sumă de 147.684.700 de lei şi pentru cheltuielile cu investiţiile în sumă de 35.288.391 de lei”.

„La cheltuieli – resursele au fost alocate pentru susţinerea cheltuielilor operaţionale cu funcţionarea instituţiilor şi serviciilor publice în sumă de 298.701.022 de lei, pentru cheltuielile aferente proiectelor din fonduri externe nerambursabile în sumă de 147.684.700 de lei şi pentru cheltuielile cu investiţiile în sumă de 35.288.391 de lei, cheltuieli cu dobânzi și rate de rambursat la credit 11.000.000 de lei reprezentând un total de cheltuieli de finanţat în valoare de 492.674.113 de lei. – Cheltuieli curente 446.385.722 de lei – Cheltuieli de capital  35.288.391 de lei – Cheltuieli dobânzi și rate credit 11.000.000 de lei. Ponderile cele mai mari în cadrul cheltuielilor operaționale le au cheltuielile cu serviciile publice, cheltuielile cu unitățile de învățământ, serviciul datoriei publice locale, funcţionarea instituţiilor publice şi asistenţa socială”, se specifică în comunicatul de presă remis de reprezentanții Primăriei Târgu Mureș cu ocazia evenimentului menționat anterior.

Proiecțiile bugetare arată „fain”

Cât despre proiecția bugetară a fondurilor europene, aceasta se ridică la 580 de milioane de lei, în timp ce „8,9 milioane lei, vor fi alocate zonei de infrastructură a unităților de învățământ”.

„Bugetul multianual de investiții propus este de 142 milioane de lei și include creditele de angajament, respectiv creditele bugetare multianuale. Totodată, proiecția bugetară a fondurilor UE, care curprinde credite bugetare dar și de angajament, sunt în cuantum de 580 de milioane lei, iar bugetul destinat reparațiilor totalizează 41 milioane de lei, dintre care 21%, adică o sumă consistentă, de 8,9 milioane de lei, vor fi alocate zonei de infrastructură a unităților de învățământ”, se menționează în aceeași sursă.

Târgumureșenii sunt ascultați

Toate datele extinse ale bugetului local pe anul 2021 pot fi găsite pe site-ul oficial al instituției, www.tirgumureș.ro. Mai mult, reprezentanții Primăriei municipiului Târgu Mureș afirmă că oricine dorește să vină cu propuneri o poate face până în data de 8 aprilie a.c., trimițând un e-mail la adresa menționată în comunicat, dar pot fi și depuse la sediul instituției.

„Menţionăm că cetăţenii interesaţi pot face propuneri referitoare la proiectul de buget până la data de 8 aprilie 2021, prin email pe adresa infopublic@tirgumures.rosau la sediul instituției, Piața Victoriei nr. 3.  Materialele transmise vor purta precizarea ”În atenția Direcției economice, Referitor la proiect buget local 2021”, se arată în comunicat.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE