„Nu trebuie să ne gândim doar la neputințele noastre, să ne gândim la acel Dumnezeu care a avutîntotdeauna un gând de iubire față de oameni”- Pr. Nagy Szabó István
Credincioșii reformați din Gurghiu vor marca duminică, 4 aprilie, marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului. Despre pregătirea acestui important moment din lumea creștină ne-a vorbit Nagy Szabó István, preotul reformat din Gurghiu care ne-a împărtășit bucuria acestei sărbători pentru credincioșii reformați din Gurghiu.

Reporter: Cât este de important pentru credincioșii reformați perioada din Săptămâna Mare de dinaintea Învierii Mântuitorului?
Nagy Szabó István: Săptămâna Mare reprezintă momentul în care ne amintim de acele evenimente din viața lui Iisus Christos, începând cu intrarea în Ierusalim până la Răstignirea și apoi Învierea Mântuitorului. Pentru noi fiecare zi are o însemnătate specială, pentru că fiecare zi din această săptămână are o semnificație față de care ne plecăm capul. În toată această săptămână încercăm să conștientizăm jertfa adusă omenirii de către Mântuitorul Iisus Christos.
Rep.: Cum decurg slujbele în săptămâna dinaintea Paștelor?
N.S.I.: Sunt multe comunități unde în fiecare după masă din Săptămâna Mare se ține o slujbă de seară. Cea mai importantă este slujba din Vinerea Mare, zi de post, moment care pregătește spiritual marea sărbătoare a Învierii. Slujba de Înviere la noi se ține în ziua de duminică, nu în noaptea dintre sâmbătă spre duminică cum e la ortodocși. Această slujbă din duminica Paștelui este una deosebită deoarece în timpul acesteia se împărtășesc oamenii la biserică.

Rep.: Care este semnificația Postului la credincioșii reformați?
N.S.I.: Neavând anumite restricții scrise în privința alimentației, postul la reformați se ține prin plecarea sufletului, se ține mai mult interior prin curățarea sufletului. Postul se ține mai mult pe plan spiritual. În fond și la ura urmei, asta este și menirea postului, a pregătirii interioare și spirituale a omului pentru marea sărbătoare a Învierii. Înainte de sărbătoarea Învierii există acea perioadă de post în care duminică de duminică îi îndemnăm pe fiecare enoriaș să încerce să dobândească acea pace sufletească, să se delimiteze cât mai mult de lucrurile care ne trag în jos, pace sufletească care la urma urmei este cea care ne leagă de Cel de Sus, dar și de cel de lângă noi, de aproapele nostru.
Rep.: Un gând pentru credincioșii care duminică, 4 aprilie, vor serba Paștele?
N.S.I.: Cred că în această perioadă este foarte important ca fiecare să înțeleagă faptul că chiar dacă lucrurile câteodată nu par să fie un prilej de bucurie și fericire, acum cu toată nebunia asta de pandemie, fiecare să înțeleagă că nu suntem singuri. Și în aceste momente, cineva este alături de noi, așa cum nici cei care îl conduceau pe Iisus pe Muntele Golgota nu erau singuri, cineva îi avea în vedere de undeva de sus. Cel de Sus ne va ajuta să trecem peste toate cele. Nu trebuie să ne gândim doar la neputințele noastre, să ne gândim la acel Dumnezeu care a avut întotdeauna un gând de iubire față de oameni, gând de al scoate din mlaștina în care se află. Omul care nu se simte singur cu toate luptele și nefericirile ale, cel dacă simte că îl are pe Dumnezeu alături, cu siguranță îi va merge mult mai bine și va avea mereu un prilej de a privi pozitiv lucrurile din jurul său.
A consemnat Alin ZAHARIE