Home / Cultură / VIDEO-INTERVIU. Semnificația Învierii, explicată de părintele Palkó Ágoston

VIDEO-INTERVIU. Semnificația Învierii, explicată de părintele Palkó Ágoston

Distribuie

Palkó Ágoston, preot romano-catolic în satul Iara de Mureș, comuna Gornești, județul Mureș, a acordat un interviu cotidianului Zi de Zi, cu ocazia sărbătorii Sfintelor Paști, în care ne-a vorbit despre semnificația Învierii lui Iisus Hristos și despre sacrificiul făcut de Fiul lui Dumnezeu pentru întreaga omenire. Totodată, părintele transmite un mesaj tuturor credincioșilor, amintindu-le cum trebuie să se pregătească pentru această sărbătoare importantă a creștinismului, accentuând faptul că trebuie să ne pregătim, în special, din punct de vedere spiritual.

Mai mult decât atât, pr. Palkó Ágoston încurajează credincioșii la respectarea regulilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19, prin distanțare socială, purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și a lucrurilor, scoțând în evidență faptul că prin aceste măsuri omul nu are grijă doar de viața sa, ci are grijă și de viața aproapelui său.

Reporter: Vă rog să ne spuneți care este semnificația Învierii?

Palkó Ágoston: În viața fiecărui credincios este un moment în care se afundă în greșeli sau în neplăceri, dar întotdeauna apare în viața lui o rezolvare a acestor greșeli sau neplăceri și ajunge la acel moment când este bucuros. Iată că momentul Învierii a fost transmis către apostoli și anume faptul că L-au trădat sau chiar L-au lăsat pe Iisus să sufere de unul singur, dar în momentul când au auzit că a înviat din morți, atunci a apărut în inimile lor acel simțământ al bucuriei, că într-adevăr Dumnezeu nu ne-a lăsat, nu ne lasă în suferință, în păcat, ci se alătură nouă ca să ne ridice din aceste greșeli, din suferințe și din păcat. Iată că acest moment al Învierii i-a cuprins pe apostoli și a transmis celorlalți credincioși că Dumnezeu nu ne lasă, Dumnezeu va fi permament cu noi. Acesta este un semn al Învierii că Iisus este cu noi.

Rep.: Cum ar trebui să se pregătească credincioșii pentru a întâmpina Învierea?

P.A.: Fiecare credincios simte că nu numai casa sau bucatele trebuie pregătite pentru această sărbătoare. Simte în interiorul ei sau al lui, că trebuie să facă curățenie și în interior, în sufletul și în inima lor. De aceea, iată că acest moment care îi pregătește, din clipă în clipă, pe acești credincioși, ajunge la punctul culminant când într-adevăr ajung în comunitate, comunitatea sărbătoririi Învierii, și acolo împăcându-se cu frații, să se poată împăca și cu bunul Dumnezeu. Nu numai exterior este expus omul sau chiar credinciosul să se pregătească, ci este chemat de către Dumnezeu prin biserică, ca să se pregătească și în interior. Bucuria atunci este perfectă, este pe deplin împlinită, când nu numai exteriorul își manifestă bucuria, ci mai mult această bucurie este chemată din interior.

Rep.: Ce semnificație are sacrificiul făcut de Iisus?

P.A.: Sacrificiul este enorm pentru omenirea întreagă pentru că de-a lungul istoriei s-au sacrificat sau au fost sacrificați și alți mari conducători, regi, împărați, faraoni, dar nimeni nu s-a înjosit până acolo, încât să fie lăsat singur, încât să se jertfească pentru aproapele lui. Iată că Dumnezeu prin Iisus Hristos, prin a doua Persoană dumnezeiască, prin Fiul Său le-a arătat oamenilor că nu numai îi învață, îi vindecă, face minuni, dar iată că este posibil ca să se jertfească pentru ei, ca să înțeleagă oamenii semnul și semnificația jertfei lui Hristos.

Rep.: Cum se va desfășura slujba Învierii în contextul pandemiei?

P.A.: În limita cerințelor guvernamentale sau a autorităților locale. Fiecare trebuie să păstreze această distanțare cerută de către autorități, să poarte mască fiecare și întotdeauna, dacă este posibil să fie dezinfectanți sau chiar să fie puși ostiari, cei care stau în ușă și la intrare în biserică să fie dezinfectanți pentru mâni, pentru ca aceste persoane în timp ce ating aceste lucruri să aibă mâinile dezinfectate și lucrurile dezinfectate. Fiind dezinfectate și mâinile și lucrurile, atunci virusul nu poate să se manifeste sau să se răspândească mai amplu, dar întotdeauna suntem expuși la acel fapt că cine nu jertfește viața lui pentru aproapele său, nu merită viața veșnică. Iată că și noi suntem puși în această încercare, în timpul pandemiei, de a ne salva viața noastră, dar Iisus ne învață că cine își salvează viața lui nu va câștiga viața veșnică, cine își jertfește viața lui va câștiga, va dobândi viața veșnică. Prin faptul că participăm la aceste sfinte slujbe, iată că ne jertfim, poate nu noi, dar prin faptul că suntem prezenți, aducem o jertfă bunului Dumnezeu.

Rep.: Vă rog să le transmiteți un mesaj tuturor credincioșilor acum în prag de sărbătoare.

P.A.: Fiecare credincios să se pregătească sufletește, trupește, pentru ca bunul Dumnezeu când îl va chema sau îl va susține atunci să fie întotdeauna pregătit, pentru că nu știm nici clipa, nici ora când va sosi El și dacă vom fi pregătiți, chiar această sărbătoare ne va pregăti pe noi. Oricare ar fi clipa să fim pregătiți ca să ne alăturăm lui Iisus în viața veșnică și prin asta, bucuria să fie permanentă, nu numai a sărbătorii Paștelui, ci mai mult a sărbătorii în Împărăția lui Dumnezeu.

A consemnat Alexandra HAJA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.