Zeci de milioane de euro pentru agricultura mureșeană Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 369 Vizualizări

Zeci de milioane de euro pentru agricultura mureșeană

Pandemia de COVID-19 a dat bătăi de cap multor domenii de activitate, inclusiv celor din industria agronomică și zootehnică. Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a povestit, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi, cum a reușit instituția pe care o conduce să își îndeplinească atribuțiile față de beneficiari, dar și cum preconizează că se va desfășura anul 2021.

După cum se cunoaște, nici în acest an lucrurile nu pot intra pe un făgaș normal, dar măcar există o experiență anterioară despre cum pot fi înfăptuite lucrurile în aceste vremuri tulburi din punct de vedere medical.

„APIA a început în forță 2021, ca în fiecare an. E de notorietate faptul că începând cu data de 1 decembrie a anului trecut demarează plata finală a cererilor unice de plată aferente anului 2020. Un număr de 90% din fermieri au fost chiar autorizați la plată în luna decembrie, iar în lunile ianuarie și februarie am continuat cu această activitate de autorizare și plată efectivă către fermieri pentru tot ce înseamnă drepturi de plată aferente Cererii Unice de plată depusă de către fermieri în anul 2020. Fermieri sunt în număr de 24.500 în județul Mureș. Atâți au depus în campania 2020. La acest moment ne aflăm în luna martie și suntem la 96-97% din fermieri sunt autorizați și cu plata efectivă în conturi a tot ceea ce presupune sume de plată aferentă schemelor de sprijin pe care le-au depus în campania 2020”, a declarat directorul executiv al APIA Mureș.

 Legislație în tranziție

Anii 2021 și 2022, chiar dacă nu ar fi existat pandemia, ar fi fost puțin diferiți față de periaoda 2015-2020, întrucât sunt ani de tranziție legislativă în domeniul agrotehnic.

„Suprapus cu această activitate de autorizare la plată la debutul anului 2021, ne-am pregătit cu predilecție în luna februarie după ce am avut la îndemână și legislația aferentă celor doi ani de tranziție. Se cunoaște, exercițiul financiar 2015-2020 practic a avut o legislație specifică, atât din punct de vedere al regulamentelor europene, cât faptul că aceste regulamente europene au trebuit armonizate în legislație națională. Ordinul 619 al Ministrului Agriculturii și Ordonanța de Urgență Nr. 3, ambele din anul 2015, cu aplicabilitate până în anul 2020. Ne aflăm în 2021-2022, iarăși este un lucru bine cunoscut deja de toți cei care activăm în acest domeniu, în agricultură, indiferent dacă vorbim de administrație agricolă sau  fermieri, sunt cei doi ani de tranziție până la următorul exercițiu financiar, respectiv 2023-2027. Pe cale de consecință, legiuitorul român a trebuit să emită acte noi normative pentru acești doi ani de tranziție și iată că avem Ordinele 45 și 46, care statuează și legiferează tot ceea ce presupune schemele de plăți și modalitatea de accesare a lor pentru această perioadă de tranziție de la un exercițiu financiar la celălalt”, a explicat Ovidiu Săvâșcă.

Agricultura trece în online în 2020…

După o scurtă întrerupere de trei săptămâni în anul 2020, care s-a datorat bruștei apariții a unei situații epidemiologice fără precedent, APIA și-a continuat activitatea într-un registru online. În sprijinul fermierilor și agricultorilor, pentru depunerea Cererilor de Plată și a celorlalte documente necesare activității lor, au venit în sprijin atât reprezentanții APIA, dar și cei ai Primăriilor.

„Am informat la rândul nostru tot ce înseamnă fermieri pe sistemul acesta online. Din păcate, de Pandemia de Coronavirus nu am scăpat așa cum ne-am fi dorit cu toții și exact cum am mers în anul trecut în cea de a adoua parte de preluarea cererilor. Anul trecut am avut o întrerupere de trei săptămâni până ne-am pus la punct și am găsit o modalitate de preluare a cererilor, pentru că altfel riscam să treacă perioada de 15 mai și fermierii să nu poată depună Cererea Unică de Plată pentru anul în curs. S-a găsit această variantă de depunere online sau prin telefon. Nu a mai fost necesară prezența fermierilor la sediile APIA, atât la Centrul Județean, cât și la cele cinci Centre Locale arondate Centrului Județean. Cu ajutorul primăriilor, aceștia au trimis adeverințele cu datele de la Registrul Agricol, adeverințe care sunt documentul care face dovada utilizării de către fermieri a terenului agricol și acestea au fost transmise online sau prin „delegați” săptămânal care le lăsau la sediile Centrelor Locale, asta în zonele unde nu puteau fi transmise altfel. În anul 2021 nu mai este un element de noutate pentru că ne-am antrenat cu această metodă de lucru”, a spus directorul executiv al APIA Mureș.

 … și va rămâne tot acolo în 2021

Se pare că același regim va fi implementat și în acest an. Mai mult, cei 24.500 de fermieri din județul Mureș vor fi ajutați din nou de aceleași instituții acreditate pentru a depune actele pentru 2021. Totodată, directorul executiv al APIA Mureș amintește că termenul limită de depunere a Cererilor de Plată din acest an este 17 mai.

„În 2021 de la debutul Campaniei de Primire a cererilor, exclusiv prin această modalitate de depunere a cererilor în regim online, însemnând apel telefonic, e-mail, chiar și prin poștă dacă e cazul. Prin această măsură sunt protejați atât beneficiarii, cât și funcționarii. Chiar și la Primării, beneficiarii trebuie doar să își dea consimțământul că sunt de acord ca Primăria să transmită către APIA adeverința cu datele de la Registrul Agricol actualizată. Din punctul acesta de vedere nu cred că vor fi probleme pe toată durata campaniei de preluare. Reamintesc faptul că 17 mai este ultima zi de depunere a cererilor fără penalități. Există și în acest an acele două săptămâni în care fermierii pot să aducă modificări fără penalități, retrageri sau adăugiri de suprafață, până în data de 31 mai. Rugămintea mea este să ne mobilizăm cu toții pentru ca cei 24.500 de potențiali beneficiari care au depus în anul anterior Cererea Unică de Plată să se încadreze în această periaodă de depunere a cererilor. Există, într-adevăr, și o perioadă de depunere cu penalități, încă două săptămâni deupă 31 mai, până în data de 12 iunie, iar penalitățile sunt de 1% pe zi. Anul trecut a fost unul de cumpănă. Nu am mai trecut niciodată prin această nefericită situație cauzată de pandemie și ne era teamă să nu rămână cineva pe dinafară, să nu reușească să depună. Dar dacă anul trecut când a fost primul an în care a intervenit această schimbare, de la depunere fizică la depunere online, anul acesta ne-am antrenat și nu cred că vom avea surpize de această manieră”, a menționat Ovidiu Săvâșcă.

Zeci de milioane de euro pentru agricultori

Conform directorului executiv al APIA Mureș, cu toate că situația epidemiologică extraordinară a dat bătăi de cap industriilor de tot felul, valoarea totală a plăților către agricultorii și fermierii din județul Mureș a fost de aproape 74 de milioane de euro conform schemelor de plată.

„În fiecare an, începând cu data de 15 octombrie, până în 30 noiembrie autorizează avansul aferent Cererii Unice de Plată care este în proporție de 70% din schemele de plată din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă – n.r.) și de 85% pentru schemele de Plată din Fondul European de dezvoltare rurală. Începând din 16 octombrie a anului trecut până la 10 martie 2021, tot ce înseamnă scheme, măsuri de plată gestionate de APIA Mureș, e un cuantum total de 73.751.735,4 euro. Conform regulamentului european, banii trebuie plătiți până la 30 iunie a anului următor. Iată că noi în ultimii 2-3 ani, ne-am străduit prin eforturi deosebite ca un procent mare de 98-99% să fie plătiți până la data de 31 martie tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor care ar putea beneficia de aceste drepturi de plată în campania de primăvară, care e cea mai importantă. La 31 martie anul acesta, eu sper ca peste 99% dintre fermieri să fie plătiți până la data de 31 martie. Acum suntm undeva la 95-97% în acest moment, la jumătatea lunii martie (22 martie – n.r.). Cred că e un lucru benefic pentru ambele părți: e benefic pentru noi pentru că nu suprapunem cele două campanii, cea de autorizare pentru cele de anul trecut, ce cea de primire a cererilor în anul 2021, dar beneficiul mai mare este pentru fermieri pentru că banii le intră în conturi la debutul campaniei de primăvară”, a conchis Ovidiu Săvâșcă.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE