Exproprieri pentru podul de la Vânători Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 362 Vizualizări

Exproprieri pentru podul de la Vânători

Hotărârea Guvernului României privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Pod pe DN 13C km 1+200, peste râul Târnava Mare la Vânători” a fost publicată marți, 23 martie 2021, în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 289.

Hotărârea, semnată de primul-ministru al României, Florin-Vasile Cîțu, și contrasemnată de Ilie-Dan Barna, în calitate de viceprim-ministru, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor și infrastructurii, și Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, stabilește amplasarea noului pod, aceasta fiind specificată și detaliată în studiul de fezabilitate al lucrării.

„Se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Pod pe DN 13C km 1+200, peste râul Târnava Mare la Vânători”, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre, conform variantei finale a studiului de fezabilitate”, se specifică în Monitorul Oficial.

Conform aceluiași act, anexa menționată la articolul 1 se comunică persoanelor interesate la cererea acestora, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – SA. Motivul nepublicării în Monitorul Oficial este de natură tehnico-redacțională.

Documentul menționează și aprobarea declanșării procedurii de expropriere a proprietăților privare care se află pe amplasamentul viitorului pod peste râul Târnava Mare, în localitatea mureșeană Vânători. Lista numelor celor expropriați cuprinde două intrări.

„Se aprobă declanșarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Pod pe DN 13C km 1+200, peste râul Târnava Mare la Vânători” care constituie, situat pe amplasamentul prevăzut la articolul 1, aflate pe raza localității Vânători din Județul Mureș, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii rutiere SA”, se arată în sursa menționată.

A fost garanție de 100 de ani

Contactat de cotidianul Zi de Zi, primarul comunei Vânători, Mircea-Augustin Felegean, a declarat că necesitatea unui nou pod a survenit în momentul în care vechea structură de trecere peste râu a ieșit din garanția de 100 de ani acordată de către compania constructoare din Austria.

„Drumurile naționale realizează acest pod. Impactul e acela care a fost de prima dată, când ne-am trezit după 100 de ani când cei din Austria ne-au trimis că nu mai avem garanție la pod. Acolo a fost impactul cel mai mare, în anul respectiv. Compania străină și-a asumat 100 de ani garanția unui pot. Eu aș întreba cine mai garantează ceva timp de 100 de ani în România? Asta este una dintre marile probleme. Oamenii aceia au știut și au ținut documentele, au avut arhivă și câte altele și ne-au trimis și ne-au înștiințat și pe noi și pe dumbrăveni că nu mai avem garanție pentru acest pod. Podul de fier de la Sighișoara care trece peste calea ferată, nou, ce garanție are? Cu siguranță nu 100 de ani. La noi în 100 de ani dispar firmele sau se reinventează sub altă formă, cu aceiași patroni. După expirarea garanției, nu și-a mai asumat nimeni răspunderea de a trece peste acel pod. În interior s-a făcut un pod provizoriu. Acum se face un alt pod. Drumurile naționale răspund de lucrarea respectivă. Ei știu câți bani, exproprieri și așa mai departe. Noi ne-am făcut treaba noastră, certificat de urbanism, autorizație de construire și altele. Noi îi ajutăm și pe cetățenii comunei care urmează să fie expropriați. Le facem legătura cu cei de la Drumurile Naționale să vină să vadă dacă sunt de acord, pentru că și aici este o problemă cu rapoartele de expropriere și evaluare. Dacă unui cetățean nu îi convine cum a fost făcută evaluarea? Când a fost ea făcută? Dacă au fost făcute acum cinci ani de zile când era alt salariu minim pe economie decât acum? Încă nu am discutat cu cei care urmează să fie expropriați pentru această lucrare”, a declarat Mircea-Augustin Felegean.

Exproprieri din fonduri europene

Conform Monitorului Oficial, suma exproprierilor pentru podul nou peste Târnava Mare din localitatea Vânători se ridică la puțin peste 20.000 de lei, bani provenoți din fonduri europene.

„Sumele individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Pod pe DN 13C km 1+200, peste râul Târnava Mare la Vânători”, situate pe amplasamentul prevăzut la articolul 1, aflate pe raza localității Vânători din județul Mureș, sunt în cuantum de 20,06 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transportului și Infrastructurii, în conformitate cu Legea Bugetului de stat pe anul 2021 nr 15/2021, la capitolul 84.01 „Transporturi” subcapitolul 03 „Transport rutier” titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020” articolul 58.01 – „Programe din Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR” ”, se explică în sursa menționată.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE