Stradă din Luduș prelungită Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 299 Vizualizări

Stradă din Luduș prelungită

În anul 1999, Consiliul Local Luduș a aprobat Hotărârea nr. 49 din 29 iulie cu privire la atribuirea de denumiri noi unor străzi din oraș. Expunerea de motive a aparținut Biroului „Administrarea domeniului  public și privat, urbanism și amenajarea teritoriului” și a fost avizată favorabil de comisiile de specialitate ale Consiliului Local, conform Decretului-Lege nr. 100/1990, cu privire la atribuirea sau schimbarea de denumiri și în temeiul articolul 20 (3) și articolul 28 din Legea nr. 69/1991, privind administrația publică locală.

Ioan Vlăduțiu s-a născut la 30 ianuarie 1929 în Bogata, a urmat școala generală la Luduș, liceul la Târgu Mureș și Facultatea de istorie la Moscova. În anul 1956 devine doctor în etnografie și ocupă o serie de funcții științifice importante: director al Direcției Monumentelor Istorice și Așezămintelor culturale din Comitetul de Stat pentru cultură și artă; director științific al Institutului de Cercetări Etnografice și Dialectologice din București; membru al Comisiei de Etnografie a Academiei Române; profesor universitar la Facultatea de istorie din București. Activitatea sa de autor a peste 200 de studii de specialitate, autor de cursuri universitare în domeniul etnografiei și autor a 9 cărți de referință din domeniul etnografiei a fost apreciată, fiind Laureat al Premiului Academiei Române și Laureat al premiului internațional „Herder” pentru întreaga activitate științifică. A deținut funcțiile de Cercetător al Institutului de științe ale educației și vicepreședinte al Mișcării Ecologiste din România cu probleme internaționale. A decedat în anul 1991, la 11 octombrie, la Berlin, acolo unde participa la un simpozion de științe ecologice și este înmormântat în cimitirul din orașul Luduș conform dorinței sale. În semn de omagiu o școală gimnazială din oraș îi poartă numele.

După 22 de ani de la atribuirea numelui „Ioan Vlăduțiu” unei străzi din intravilanul orașului Luduș, dezvoltarea edilitară a impus aprobarea hotărârii Consiliului local nr. 17/202, cu privire la alipirea a două imobile (terenuri) din categoria de folosință „arabil” din care s-a format un corp de proprietate nou, având suprafața de 499 m.p. cu categoria de folosință „drum” (HCL nr. 17/2020). Instituția Prefectului – Județul Mureș a exercitat controlul de legalitate conform OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ și în consecință, Consiliul Local al orașului Luduș a aprobat modificarea articolului 1 din HCL nr. 130/2020 prin care s-a prelungit strada „Ioan Vlăduțiu”.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE