Home / Administratie / VIDEO: Chețani pledează pentru INCLUZIVitate

VIDEO: Chețani pledează pentru INCLUZIVitate

Distribuie

Marți, 30 martie, a avut loc prima conferință de presă online, pe platforma Zoom, a proiectului ”INCLUZIV – Acțiuni complexe de  îmbunătățire a calității vieții, de creștere a coeziunii sociale și de dezvoltare economică pentru populația din Chețani”, finanțat din fonduri europene, sub egida Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020.

Proiectul a fost lansat de Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi (FCRCR), al cărei președinte executiv este Florin Moisă, având ca parteneri Comuna Chețani, și Asociația Grup de Acțiune Locală (GAL) ”Poarta Apusenilor”. Prin urmare, ca obiectiv principal, proiectul urmărește, conform comunicatului de presă remis de reprezentanții FCRCR, „reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socialăși îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viațăși creșterea economică în comuna Chețani pentru 250 de beneficiari.”

Aceeași sursă menționează că, în cadrul POCU, proiectul se află pe „Axa prioritară 5 – Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Prioritatea de investiție 9.vi – Strategii de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității, apel de proiecte POCU/ 827/5/2/ Reducerea numărului de comunități marginalizate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din zona rurală și orașe cu o populație de până la 20.000 de locuitori prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC.”

Cu alte cuvinte, inițiativa își propune să ofere oportunități comunităților dezavantajate, în speță, din comuna Chețani, atât din perspectiva calificării și locurilor de muncă ulterioare a beneficiarilor, cât și din perspectiva incluziunii sociale a acestora pentru a ajunge să fie parte integrantă a comunității și să nu mai riște excluziunea socială. Pentru acestea, proiectul implementat în comuna Chețani, pe o perioadă de 34 luni, în perioada martie 2021 – decembrie 2023, are un buget total alocat de 4.688.436,26 de lei, din care valoarea co-finanțării eligibile a parteneriatului este în valoare de 41.206,97 de lei.

Obiective înspre dezvoltare neîngrădită

Mai specific, proiectul își propune să asigure pentru cei 250 de beneficiari, persoane aflate în risc de sărăcie și/sau excluziune socială, creșterea accesului la servicii sociale, medicale și socio-medicale, ca răspuns lanevoile lor precum și la cele speciale, individuale, familiale sau de grup, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, aprevenirii și a combaterii riscului de excluziune socială, a promovării incluziunii sociale și a creșterii calității vieții în comuna Chețani.

Mai mult decât atât, proiectul dorește să ofere posibilități mai ridicate pentru beneficiari de acces pe piața muncii. De asemenea, se urmărește și Îmbunătățirea percepției și creșterea acceptanței membrilor comunității de romi, altor grupuri dezavantajate și/sau marginalizate de către populația majoritară, locuitori ai comunei Chețani.

Partener de încredere

Primarul comunei Chețani, Emil Florin Mocan, a declarat la prima ședință a proiectului că în comuna Chețani au mai fost implementate încă trei proiecte fondate din bugetul Uniunii Europene, astfel încât speră ca acest proiect, pe care îl consideră foarte important, să aibă urmări fericite în ceea ce privește structura socială a localității pe care o conduce.

„Suntem foarte bucuroși că avem un parteneriat foarte bun din toate punctele de vedere cu GAL și cu (FCRCR – n.r.) în acest proiect. Țin să vă anunț că noi suntem la al patrulea proiect pe fonduri europene ca parteneri cu GAL (”Poarta Apusenilor” – n.r.). Avem trei proiecte în derulare prin GAL, acesta fiind al patrulea, dar de o valoare foarte mare. Sperăm să avem o colaborare atât cu (FCRCR – n.r.) cât și cu GAL-ul, încât acest proiect să aducă un strop de bunăstare, un strop de fericire pentru satul Grindeni și pentru comuna Chețani unde va fi implementat”, a declarat edilul șef al comunei Chețani.

Perspective pentru un parc industrial

Emil Florin Mocan a dezvăluit la ședință faptul că în comuna pe care o conduce sunt la ora actuală oportunități pentru beneficiarii acestui program, dar sunt și planuri pentru dezvoltarea economiei în localitate. Edilul șef plănuiește construirea unui „mini parc industrial” pe o suprafață nu mai mică de 16 hectare. O astfel de investiție ar fi oportună, întrucât ar crea locuri de muncă pentru întreaga comunitate, dar în special pentru beneficiarii programului proaspăt lansat.

„La noi în comună sunt destule oportunități. Țin să vă anunț că Primăria Chețani are un proiect de a dezvolta un mini parc industrial pe o suprafață de 16 hectare în comuna Chețani, unde sperăm să atragem investitori și unde sperăm ca beneficiarii acestui proiect să îi îndreptăm spre acele locuri viitoare. De asemenea, ce vreau să vă spun, în comunitatea noastră sunt foarte mulți care au „meserii” pe care le practică, dar nu au un certificat de atestare al acelei meserii. Spre exemplu, sunt foarte mulți zugravi, constructori, dar ei au învățat meseria „furând-o”. Nu au un certificat, iar când merg să se angajeze undeva ca zugrav, deși el știe să practice meseria, el nu are „țidula”, așa cum se zice pe românește. Mai mult, avem și alte oportunități. Noi ca și Primărie avem, de exemplu, lucrări mici de reparații, construcții și nu găsim o firmă. Abia acum doi ani s-a înființat o firmă pe raza comunei Chețani. Primăria ar putea să le dea de lucru. Sau o firmă de amenajări și întreținere de spații verzi, pe care nu o putem găsi nici la Luduș. Ar fi o oportunitate pentru câțiva beneficiari ai acestui proiect să îi calificăm, să îi îndrumăm spre unele calificări, dar dacă am putea și să le oferim un certificat. Sperăm ca acest proiect să aducă în comunitatea noastră o îmbunătățire a vieții sociale, un pic de fericire. În așa fel trebuie să colaborăm încât acest proiect să fie implementat ca la carte. Din partea echipei Primăriei, aveți tot concursul. Ne vom zbate să facem totul la timp și conform programului acestui proiect”, a exemplificat primarul comunei Chețani.

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.