Home / Politic / Senatorul Cristian Chirteș, prezent la aniversarea NATO din România

Senatorul Cristian Chirteș, prezent la aniversarea NATO din România

Președintele Partidului Național Liberal (PNL) Mureș, senatorul Cristian Chirteș, a participat marți, 6 aprilie, la un eveniment dedicat marcării a 72 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și a 17 ani de când România a devenit stat membru în cadrul Alianței.

Evenimentul a fost organizat de către Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților.

“Am participat astăzi la evenimentul dedicat marcării a 72 de ani de la înființarea NATO și a 17 ani de când țara noastră a devenit stat membru în cadrul Alianței Nord-Atlantice, organizat de către Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților. Am avut deosebita plăcere de a întâlni în acest cadru membri ai corpului diplomatic acreditat în România. Cele 30 de state membre fac din NATO o alianță mai puternică și mai unită ca niciodată. NATO este garantul principal al securității României și a regiunii din care facem parte. Ca stat membru, România are un rol foarte important în ceea ce privește securitatea în flancul estic și la Marea Neagră. Mulțumesc pentru invitație domnului Constantin Șovăială, președintele Comisiei de apărare și îl felicit pe colegul meu, deputatul Sorin Moldovan, pentru profesionalismul cu care a găzduit acest eveniment remarcabil”, a precizat marți, 6 aprilie, pe pagina sa de Facebook, liderul PNL Mureș, care îndeplinește și funcția de președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Contribuțiile României la NATO

Potrivit paginii web www.nato.int, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este cea mai importantă organizație politico-militară a statelor democratice din Europa și America de Nord, și totodată cea mai longevivă organizație non-guvernamentală.

Organizația a luat ființă la data de 4 aprilie 1949 din dorința statelor fondatoare de a fortifica deterența împotriva blocului sovietic, și de a facilita o cooperare internațională prosperă.

Internauții care vizitează site-ul Ministerului Afacerilor Externe din România, www.mae.ro, sunt informați că țara noastră a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din noiembrie 2002, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO, iar la data de 2 aprilie 2004, a avut loc ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. De atunci și până astăzi, trupele românești au participat activ și participă în continuare în operațiunile militare, operațiunile de menținere a păcii și misiuni diplomatice.

În realitate, statul Român a aparținut din totdeauna structurii nord-atlantice, fiind un stat care respectă valorile democratice comune, și care a avut interese geopolitice asociate Alianței.

Laura NICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Directorul Direcției Silvice Mureș, analiză despre problema urșilor

La cinci ani de când ursul brun mioritic a intrat în anexele speciilor protejate la …