Home / Politic / Senatorul Leonard Azamfirei, pledoarie pentru ”ocrotirea sănătății”

Senatorul Leonard Azamfirei, pledoarie pentru ”ocrotirea sănătății”

Senatorul PSD de Mureș Leonard Azamfirei, care deține și funcția de vicepreședinte al Senatului și de rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, a transmis, prin intermediul cotidianului Zi de Zi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, eveniment sărbătorit în fiecare an în data de 7 aprilie, un mesaj adresat tuturor profesioniștilor care au legătură cu Sănătatea, domeniu atât de încercat pe timp de pandemie.

Redăm, în rândurile de mai jos, mesajul transmis de prof. dr. Leonard Azamfirei:

”Peste 2,8 milioane de oameni au murit în întreaga lume din cauza pandemiei de coronavirus, conform unui bilanț stabilit de Organizația Mondială a Sănătății. Aceste cifre nu sunt simple numere, ci tot atâtea drame; au dispărut de lângă noi părinți, rude, colegi sau prieteni. De fapt, noi suntem cei care i-am pierdut.

Cu siguranță, nu sunt singurul care se întreabă dacă totuși nu am fi putut salva mai multe vieți? Ne este teamă de răspunsuri.

La mai bine de un an de la debutul pandemiei, peste 120 de milioane de oameni au fost împinși în pragul sărăciei extreme. Criza sanitară este dublată de o criză economică, iar când vom fi depășit unda de șoc provocată de aceste două crize, ne vom confrunta cu cea de-a treia: criza datoriilor.

În fiecare an, pe 7 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Sănătății. Este un bun prilej pentru a medita asupra unei întrebări fundamentale: ce reprezintă pentru noi SĂNĂTATEA? Este condiția sine-qua-non pentru a ne bucura de compania celor dragi, pentru a munci și învăța, pentru a ne trăi în mod deplin viața. Criza generată de coronavirus ne-a învățat o lecție importantă. Nu ne permitem luxul de o uita vreodată: sănătatea trebuie prețuită cât timp o avem. Și o vom prețui cu adevărat doar atunci când vom prioritiza investițiile în sănătate, când vom opri exodul cadrelor medicale (hemoragie care afectează dramatic zonele defavorizate) și când vom reuși să creștem încrederea românilor în actul medical. „Ocrotirea sănătății” nu trebuie să rămână un simplu deziderat constituțional, ci însăși baza pe care putem clădi o nouă realitate socială.

Tema subfinanțării sănătății este recurentă și pare aproape formală prin lipsa unei consecințe, bătălia fiind an de an pierdută inevitabil înaintea oricărei dezbateri concrete.

În calitate de medic am salvat vieți, din poziția de profesor universitar i-am învățat pe studenți să prețuiască sănătatea și să lupte pentru viața pacienților, iar astăzi mă alătur celor care susțin o acțiune solidară și responsabilă, menită să asigure accesul tuturor la servicii medicale de cea mai bună calitate.”

(Redacția)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

A început prohibiția! Unde poate fi practicat pescuitul recreativ

Printr-un comunicat de presă remis de către Compartimentul informare, relații publice și cu publicul al …