Proiecte noi pentru comunitatea din Chețani Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 229 Vizualizări

Proiecte noi pentru comunitatea din Chețani

Comuna Chețani are foarte mulți pași finalizați înspre a deveni o comună europeană, dar există și proiecte care așteaptă să fie implementate. Odată ce autostrada va fi finalizată există perspective foarte mari pentru o mai bună și rapidă dezvoltare economică.

Într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi, primarul comunei, Emil-Florin Mocan, a spus că de la preluarea primului mandat, în 2016, a reușit să să asfalteze întreg satul central al comunei, satul Chețani. Mai mult a reușit să termine, pe lângă altele, și o stație de epurare a apei și să facă posibilă racordarea la apă potabilă în toate localitățile comunei. Pentru toate lucrările a reuși să atragă fonduri de peste 13 milioane de lei.

„Comuna Chețani, din 2016 de când am preluat-o, în patru ani de zile a atras fonduri nerambursabile de peste 13 milioane de lei, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Am asfaltat tot satul Chețani. E vorba de 26 de străzi. Am terminat stația de epurare în comuna Chețani. Este apă, gaz, stație de epurare, toate utilitățile. Un proiect în satul Grindeni, care era singurul sat care nu avea apă potabilă, anul trecut s-a terminat și s-a dat în folosință reșeaua de apă potabilă. Acestea au fost două proiecte mari de infrastructură. În 2016 am asfaltat drumul care face legătura cu E60 cu satul Grindeni, 7 kilometri. Am terminat cele două capele din satul Chețani și Hădăreni și am făcut una nouă în satul Grindeni. De asemenea, în satul Grindeni, prin GAL, am făcut un parc de joacă modern. Momentan toate satele din comuna Chețani sunt conectate la apă potabilă, cu posibilitate să se racordeze cine dorește, mai puțin două sau trei cătune care urmează să facem extinderea, în special în Cordoș unde sunt vreo 25 de case. Anul acesta sperăm noi să tragem noi (apă potabilă – n.r.) pe fonduri proprii. La canalizare, din păcate doar satul Chețani e conectat. De aceea avem și proiectele pentru extinderea canalizării.”, a specificat edilul șef al Chețaniului.

Un viitor verde, luminat de LED-uri

La ora actuală, reprezentanții Primăriei au trei proiecte depuse la Compania Națională de Investiții și sunt în pregătirea celui de-al patrulea. Dintre acestea, este o lucrarea de mare importanță care își așteaptă rândul încă din 2007, anume terminarea clădirii școlii de 10 clase. Mai mult, un proiect deja depus la Fondul de Mediu este un proiect de modernizare a iluminatului stradal și trecerea pe LED a acestuia.

„În viitor sunt pregătite și depuse deja patru proiecte foarte mari, iar acum îl pregătim și pe al cincilea. Am depus la Compania Națională de Investiții pentru finanțare extindere rețelei de canalizare în satul Hădăreni și Grindeni. De asemenea, avem depus tot la CNI asfaltarea străzilor din satul Hădăreni. La Fondul de Mediu avem depus îmbunătățirea iluminatului public, schimbarea lui pe LED-uri în toate trei satele. Mai există și un proiect care trenează din 2007. L-am tot depus prin finanțări, dar acum l-am depus iarăși la CNI. Este vorba despre terminarea clădirii școlii de 10 clase care a fost începută în 2007. În pregătire avem un proiect pentru asfaltarea drumurilor în satul Grindeni. Avem și un proiect pentru un Parc Industrial. Proiecte avem, așteptăm finanțări. Pe lângă toate aceste mici proiecte, trotuare, am mai dori să facem un teren de sport cu gazon sintetic. Avem totul pregătit, dar depinde de finanțări. Pentru investițiile mari ai nevoie de sprijin din fonduri nerambursabile, atât de la Guvern, cât și de la Uniunea Europeană. Toate proiectele enumerate mai înainte le avem pregătite, toată documentația este finalizată și așteptăm deschiderea sesiunilor de bani europeni, sesiunea 2021-2027. Când se va deschide, toate proiectele le vom depune și pe fonduri europene”, a expus Emil-Florin Mocan.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE