Home / Politic / Tiberiu Bățagă, acuzat de incompatibilitate de către ANI

Tiberiu Bățagă, acuzat de incompatibilitate de către ANI

Distribuie

Biroul de presă al Agenției Naționale de Integritate (ANI) a anunțat joi, 8 aprilie, prin intermediul unui comunicat, o posibilă stare de incompatibilitate și conflict de interese de natură administrativă în care s-ar afla prof. univ. dr. Tiberiu Bățagă, șeful Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Potrivit comunicatului remis de către reprezentanții ANI, ”în perioada 22 noiembrie 2016 – 21 iulie 2020, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde persoana evaluată exercită funcția de șef secție al Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie, soția acestuia deține funcția de șef secție al Secției Clinice Gastroenterologice”, iar ”persoana evaluată a încălcat dispozițiile articolului 178, alineatul (2), litera b) din Legea nr. 95/2006, coroborat cu articolul 185, alineatul (15) din același act normativ.”

Totodată, comunicatorii ANI au mai precizat că prof. univ. dr. Tiberiu Bățagă ”și-a exercitat dreptul de apărare, prin transmiterea unui punct de vedere personal.”

Verdictul ANI, contestat

Contactat de cotidianul Zi de Zi, prof. univ. dr. Tiberiu Bățagă, care deține și funcțiile de consilier județean, profesor universitar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “Emil Palade” din Târgu Mureș și președinte al Societății Române de Ortopedie și Traumatologie, a precizat că a înaintat un răspuns către ANI și se află în așteptarea unei rezoluții din partea respectivei instituții.

Ce prevede legislația invocată de ANI:

Articolul 178, alineatul (1), litera d) și alineatul (2), litera b) din Legea nr. 95/2006:

„(1) Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: […] d) exercitarea unei activităţi sau a unei funcţii de membru în structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti (…) (2) Constituie conflict de interese: (…) b) deținerea de către soțul/soția, rudele managerului ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai acestuia a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcția de manager (…)”;

Articolul 185, alineatul (15) din Legea nr. 95/2006:

„Dispoziţiile articolului 178, alineatul (1), litera c), d), e) şi g) referitoare la incompatibilităţi […] sub sancţiunea rezilierii contractului de administrare şi a plăţii de despăgubiri pentru daunele cauzate spitalului, în condiţiile legii, se aplică şi şefilor de secţie, de laborator şi de serviciu medical din spitalele publice”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Laura NICA

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Candidaturi comune PSD-PNL în mai multe orașe mari. Ce se întâmplă în Mureș?

Distribuie Conducerile PSD şi PNL s-au reunit, astăzi, de la ora 11:00 în ședință pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.