Home / Cultură / VIDEO: Încodeiatul ouălor la muzeul „Anton Badea”, cu Anna Farkas din Lăureni

VIDEO: Încodeiatul ouălor la muzeul „Anton Badea”, cu Anna Farkas din Lăureni

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin a primit marți, 6 aprilie vizita a doi inimoși creatori de frumos care au prezentat în cadrul unul atelier procedeul încondeierii, respectiv împodobirii ouălor de Paști. Este vorba de Anna Farkas, creator popular din zona Miercurea Nirajului și Marioara Kulcsar din Maiorești, cu un inedit obicei al împodobirii ouălor cu mărgele.

„Suntem în Postul Mare al Paștelui ortodox, plus că tocmai s-a încheiat și Paștele catolic, fapt pentru care am invitat o persoană care  încondeiază ouă din zona Miercurea Nirajului. Creatoarea populară Anna Farkas încondeiază ouă pe baza unei tehnici asemănătoare tehnicii de încondeiat ouă din Bucovina. Tehnica este ușor diferită, ouăle sunt diferite prin motive, prin ornamente, simbolurule care sunt pe ele”, a declarat Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Anna Farkas, creator popular

Obicei străvechi din părțile Gimeșului

„Sunt de loc de lângă Miercurea Nirajului din satul Lăureni. De mult am această pasiune pentru încondeierea ouălor, obicei pe care l-am deprins aproape singură. Majoritatea modelelor care le fac sunt preluate din partea Ghimeșului, din secuime, unde se folosește acest obicei al încondeiatului ouălor. Din păcate,  prin părțile noastre acest obicei s-a cam pierdut, de aceea  bucuria mea este cu atât mai mare aprofundînd acest obicei străvechi”, a precizat Anna Farkas, creator popular.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Directorul Direcției Silvice Mureș, analiză despre problema urșilor

La cinci ani de când ursul brun mioritic a intrat în anexele speciilor protejate la …