VIDEO: Oferta educațională a Liceului Tehnologic „Vasile Netea” Deda Deda
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2041 Vizualizări

VIDEO: Oferta educațională a Liceului Tehnologic „Vasile Netea” Deda

Singurul liceu situat între Reghin și Toplița este „Vasile Netea” din Deda, unitate de învățământ care își propune în fiecare an să țină ridicată ștacheta în ce privește educația tinerilor Văii Mureșului Superior.

„Un liceu din mediul rural cum este „Vasile Netea” din Deda oferă toate nivelurile de învățământ zi și seral care există în România, preșcolar, primar, gimnazial, liceal, post liceal, școală profesională. În ce privește oferta noastră educațională, ea cuprinde atât filiera tehnologică cât și cea și teoretică. La ciclul liceal, la învățământul real, avem specializarea „Științele Naturii”, iar la filiera tehnologică avem profilul Fabricarea produselor din lemn, calificarea profesională fiind cea de Tehnician în prelucrarea lemnului. În ceea ce privește învățământul profesional, fiind un liceu din mediul rural cu tradiție în prelucrarea lemnului, avem o grupă de Prelucrare a lemnului și o grupă de Turism începând cu acest an școlar. Chiar am depus documentația pentru autorizare pentru calificarea profesională Ospătar/Chelner în unități de alimentație publică. Sperăm ca prin această specializare să atragem mai mult și fetele, unde eram deficitari. De asemenea, avem o școală postliceală de tehnician activități de agroturism acreditată în care locurile sunt ocupate până la refuz. Avem în anul I un număr de 28 de elevi, iar în anul II, 32 de elevi”, a declarat prof. Maria Ștețco, directorul Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda.

Bază materială corespunzătoare

Un punct forte în ce privește Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda îl reprezintă baza materială. La loc de cinste este atelierul școlar unde elevii fac practică, grație unui proiect PHARE derulat în perioada 2004-2006 cu o finanțare de 600.000 de euro prin care s-a construit un atelier școală dotat cu utilaje și dispozitive pentru prelucrarea lemnului în valoare de 300.000 de euro.

„În acest atelier școlar se fac diferite produse de mobilier prin care am dotat școala, birourile, sălile de clasă. Am făcut inclusiv prestări servicii la diferite persoane care ne-au cerut acest lucru și care ne-au asigurat materia primă necesară. Pot spune că pe partea practică ne descurcăm foarte bine. Suntem o unitate de învățământ bine dotată, cu laboratoare, cabinete de informatică, cu cadre didactice foarte bine pregătite. Aici vreau să amintesc faptul că nu avem probleme cu suplinirea, avem doar profesori cu gradul II, gradul I, inclusiv două cadre didactice cu doctorat. Îi asigurăm pe elevii care vor veni la noi că vor face învățământ de calitate în liceul din Deda”, a afirmat prof. Maria Ștețco.

Un aspect deloc de neglijat pentru cei care urmează cursurile liceului din Deda îl reprezintă posibilitatea accederii în învățământul superior, grație programelor dedicate absolvenților de liceu din mediul rural.

„Sunt universități, inclusiv în Cluj și Târgu Mureș care oferă locuri speciale pentru elevii din mediul rural. Elevii care vin la noi vor avea marele avantaj că vor intra pe locuri separate. Este unul din avantajele deosebite la accederea în facultăți. Îi așteptăm cu drag, îi asigurăm că vor face școală ca în oricare alt liceu din județul Mureș”, a afirmat directoarea liceului din Deda.

În pas cu dezvoltarea comunei Deda

Viitorul Liceului Tehnologic „Vasile Netea” ține cont și de perspectivele de dezvoltare ale comunei Deda, cu precădere dezvoltarea turismului. „Primăria a depus un proiect prin care Deda să devină stațiune turistică de interes local. Pentru acest lucru avem acea specializare la școala postliceală de Tehnician activități de agroturism prin care asigurăm resursa umană pregătită pentru acest domeniu. Încercăm să ținem pasul cu dezvoltarea comunei. Dat fiind faptul că este o zonă turistică, prelucrarea lemnului și turismul cred că sunt cele mai bine dezvoltate domenii în a ceastă zonă”, a spus prof. Maria Ștețco. Pentru perioada următoare se anunță un proces masiv de reabilitare care va schimba complet fața liceului din Deda.

„Este câștigat deja un proiect, acum se fac demersurile pentru a se face licitația pentru constructor, prin care se vor realiza nouă săli de clasă la etajul superior al liceului. Practic, va fi încă un etaj, unde vor fi cabinete de specialitate dotate cu mobilier și tehnică modernă. Vom fi o unitate de învățământ în care vom asigura atât resursa materială cât și resursa umană specializată la un nivel destul de performant”, a subliniat prof. Maria Ștețco.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE