Home / Politic / Cât a costat campania POL pentru alegerile locale din 2020

Cât a costat campania POL pentru alegerile locale din 2020

În Monitorul Oficial al României din data de 2 aprilie 2021, partea I, Nr. 338, a fost publicat un extras din raportul privind verificarea legalității veniturilor și cheltuielilor electorale ale Partidului Oamenilor Liberi (POL), cu ocazia alegerii autorităților administrației publice locale din anul 2020, efectuat de reprezentanții Autorității Electorale Permanente (AEP).

„În conformitate cu prevederile articolul 42, alineatul (1) și ale articolului 44 alineatul (1), (4) și (6) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 18 ianuarie 2021 – 29 ianuarie 2021 s-a desfășurat misiunea de control referitoare la verificarea legalității veniturilor și cheltuielilor electorale înregistrate de Partidul Oamenilor Liberi, cu ocazia alegerii autorităților administrației publice locale din anul 2020”, se arată în sursa menționată.

38.912 de lei, validați pentru decont

Conform documentului, contribuțiile electorale s-au ridicat la 211.676,21 de lei, iar cheltuielile electorale au fost în cuantum de 202.676,21 de lei. Potrivit articolului 48 alineatul (12) din Legea nr. 334/2006, care stipulează că „Autoritatea Electorală Permanentă validează și rambursează, în limita plafoanelor stabilite la articolul 37 și articolul 38 alineatul (2), sumele aferente cheltuielilor efectuate în circumscripțiile electorale, precum și cele efectuate la nivel central, pentru care s-a constatat că respectă destinațiile prevăzute de articolul 38 alineatul (2) și nu sunt finanțate din alte surse decât cele prevăzute de lege”, echipa de control a AEP a validat suma de 38.912,01 de lei aferentă cheltuielilor electorale, pe care o propune în vederea rambursării către Partidul Oamenilor Liberi.

Ca urmare a verificărilor efectuate asupra documentelor puse la dispoziție echipei de control s-a constatat că pentru campania electorală aferentă alegerii autorităților administrației publice locale din anul 2020 contribuțiile electorale au fost în cuantum de 211.676,21 de lei, reprezentând contribuții ale candidaților și ale partidului politic; cheltuielile electorale au fost în cuantum de 202.676,21 lei. Conform cererii de rambursare a cheltuielilor electorale depuse de către mandatarul financiar coordonator, cuantumul cheltuielilor electorale solicitate în vederea rambursării este de 91.499,54 lei, iar conform documentelor justificative cuantumul acestora este de 202.103,98 lei. În conformitate cu prevederile articolului 48 alineatul (12) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în urma verificărilor efectuate, echipa de control a validat suma de 38.912,01 de lei aferentă cheltuielilor electorale, pe care o propune în vederea rambursării către competitorul electoral, și a invalidat suma totală de 52.587,53 de lei, conform prevederilor articolului 48 alineatul (5) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Nereguli

În concluzia extrasului publicat în Monitorul Oficial al României se specifică faptul că în urma verificărilor au fost constatate încălcări ale unor prevederi legale, anume articolul 28 alineatul (1) litera a și alineatul (9) și ale articolului 38 alineatul (1) din Legea nr. 334/2006.

„S-a constatat faptul că au fost încălcate prevederile articolului 28 alineatul (1) litera a și alineatul (9) și ale articolului 38 alineatul (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în sursa oficială.

Conform articolului 28 alineatul (1), litera a, cheltuielile aferente campaniilor electorale trebuie să respecte următoarele condiții: a) să provină numai din contribuții ale candidaților sau ale formațiunilor politice, în timp ce alineatul (9) stipulează următoarele: În cel mult 3 zile lucrătoare de la data angajării cheltuielii de către formațiunea politică sau de către candidat, după caz, mandatarul financiar competent aduce la cunoștința Autorității Electorale Permanente valoarea și destinația acesteia conform articolului 38 alineatul (2). La rândul său, articolul 38 (1) spune: Cheltuielile aferente campaniei electorale pot fi efectuate numai prin intermediul conturilor prevăzute la articolul 28 și 30.

Explicații

Dan Mașca, membru fondator al POL, a explicat, printr-o postare făcută joi, 25 martie 2021, pe pagina sa de Facebook, că neregulile constatate de AEP nu sunt altceva decât o eroare umană.

„Astăzi am făcut mai bogat bugetul local al Municipiului Târgu Mureș cu încă 165 lei. Urmare a campaniei de la localele din 202o, nu numai că nu am primit vreun ban de la bugetul de stat pentru finanțarea campaniei, așa cum au primit și primesc cei mari, dar mai trebuie să dăm 165 lei ca amendă, deoarece dintr-o neatenție, s-a plătit 165 lei din 500 lei cât era o factură pentru servicii, fără să fie banii depuși în contul de campanie. Așa că POL având sediul central în Târgu Mureș a fost nevoit să plătească această sumă sub formă de amendă în contul Trezoreriei Mureș deținut de Municipalitatea Târgu Mureș”, a scris membrul fondator al POL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Anunţ închidere proiect “ACHIZIŢIE DE UTILAJE LA NORDIC MONOLIT SRL”

Distribuie pe Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share