Home / Administratie / Marius Ceontea, un consilier devotat comunității din Deda
Marius Ceontea, consilier local Deda

Marius Ceontea, un consilier devotat comunității din Deda

Distribuie

„Rolul nostru al consilierilor locali este să susținem proiectele mari, implementarea și nu în ultimul rând ducerea lor la bun sfârșit”

După un prim mandat în care a deținut funcția de viceprimar al comunei Deda (2016- 2020), Marius Ceontea a revenit în toamna anului trecut la atribuțiile de consilier local. Născut și crescut în Deda, Marius Ceontea ne-a creionat câteva aspecte legate implicarea sa în viața comunității în interviul acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: Când ai început să te implici în viața comunității?

Marius Ceontea: În comunitate am fost implicat aproape tot timpul, iar în ce privește activitatea politică, am prins TSD (Tineretul Social Democrat) în perioada 1995-1996 alături de actualul coleg în Consiliul Local Deda, Ioan Valer Marcu. Am candidat pentru un post de consilier la alegerile din 2012 fără sorți de izbândă însă. Patru ani mai târziu am candidat din nou, de această dată cu succes fapt pentru care am devenit consilier local începând cu anul 2016. La prima ședință de consiliu am și fost ales în funcția de viceprimar al comunei Deda. am intrat direct în pâine după cum se spune.

Rep.: Lumea e fruntașă la datul din gură, mai puțin în ce privește implicarea efectivă în rezolvarea problemelor unei comunități. Cât de mult contează acest lucru?

M.C.: Contează foarte mult acest aspect. Foarte mult am fost criticat în perioada în care am fost viceprimar că nu sunt genul de om care să vorbească prea mult. La multă lume ține acest aspect, să ai papagal cum se spune, dar de făcut ceva concret mai puțin. Cel mai mult contează să te implici prin fapt, nu prin vorbărie. De asemenea, contează foarte mult să fii între oameni, chiar și din postura de consilier. Cel puțin eu așa văd lucrurile, trebuie să fii între oameni, să le asculți problemele, pe care apoi să încerci să le rezolvi în Consiliu Local. Este important să-i asculți pe oamenii care te-au votat, care te-au trimis în Consiliul Local până la urmă. Fiecare cetățean are o problemă, mai mică sau mai mare pe care trebuie să o ai în vedere, să încerci să o rezolvi din postura de consilier.

Rep.: Cum au fost primii pași în postura de viceprimar?

M.C.: Pot să spun că am învățat totul din mers, în condițiile în care eram nou în ce privește acest domeniu al administrației. Venind din domeniul silvic în sistem nu prea știam nimic la început, dar prin muncă și disciplină am reușit să parcurg etapele de dezvoltare ale mele în acest domeniu. Am avut parte și de o deschidere din partea celor din jur, în special cel venit din partea doamnei primar Lucreția Cadar care mi-a acordat întreg sprijinul. Și eu la rândul meu am încercat să-mi fac treaba cât mai bine, să o ajut în ce privește dezvoltarea proiectelor de dezvoltare ale comunei Deda. A fost un volum extrem de mare de muncă pe care l-am parcurs, iar acum, când mă gândesc că e singură, neexistând viceprimar, realizez volumul mare de muncă care îi revine. Este foarte important să înveți de la cei cu experiență, este chiar indicat acest lucru, și ce e și mai important, este să citești legile, să cunoști foarte bine legislația. Este o vorbă, în politică și în administrație se pricepe toată lumea, dar când e vorba de a face ceva legal, este esențial cunoașterea legii. Am o cunoștință care este consilier într-o altă comună la primul mandat la care mi-am permis să-i dau un sfat, să pună mâna pe carte, să învețe legislația, în caz contrar tot pe lângă va fi, și va face totul aiurea, lipsit de un temei legal. Alt exemplu relevant este cel în care țineam locul doamnei primar la vreo ședință la Târgu Mureș, la diferite instituții precum ADI Ecolect. Mereu mergeam cu lecția învățată, în permanență eram la curent cu chestiunile importante aflate până la urmă în atribuțiile mele, respectiv cea de viceprimar în cazul de față.

Rep.: Sunteți părtaș la realizările comunei din ultimii ani. Care vă sunt mai pe suflet din aceste realizări?

M.C.: Am participat la realizarea proiectului de canalizare, începând de la semnarea contractului de finanțare din 2017, până la demararea lucrărilor în 2020. Ca să fiu mai exact, am încercat să mă implic în totalitate în ce privește proiectele de dezvoltare ale comunei. Dacă nu erau deschise drumurile sunau viceprimarul, dacă nu funcționa iluminatul public sunau viceprimarul, la fel și în cazul altor probleme, primarul era cel sunat. Pentru mine nu a contat ziua, locul și ora în care eram sunat, aceste probleme trebuiesc rezolvate în orice moment. În ce privește implicarea mea, am fost legat și de partea de tineret și sport. Aici mă refer la asociația de sport care am înființat-o la nivelul comunei. La fotbal, înainte de pandemie am avut două grupe, iar cea mare a avut rezultate deosebite, respectiv locul doi pe județ, la concurență cu echipe mult mai bine cotate. De asemenea, am încercat să implementăm și dans sportiv, iar mai nou chiar și un club de arte marțiale coordonat de Alin Suciu, administratorul Clubului de Arte Marțiale „David Reghin”. Atât la fotbal cât și la dans sportiv sau arte marțiale, am reușit să atragem copii și din alte localități din jur, nu doar din Deda, dovadă că se face treabă serioasă în cadrul acestor activități sportive.

Rep.: Din toamna anului trecut sunteți doar consilier local. Cum puteți ajuta comunitatea din care faceți parte din această postură?

M.C.: Ducând în fața Consiliului Local, în fața consilierilor, problemele oamenilor. Acestea nu sunt deloc puține, chiar dacă comuna Deda a ajuns la un nivel de dezvoltare destul de mare, și aici mă refer în special la infrastructură în primul rând. Sunt și probleme mai mici, mai mărunte care trebuie rezolvate. În primul rând, rolul nostru al consilierilor locali este să susținem proiectele mari, implementarea și nu în ultimul rând ducerea lor la bun sfârșit. Nu trebuie să omitem doleanțele pe care oamenii le au. Aici mă refer în primul rând la lemnul de foc, o problemă destul de mare la nivelul comunei Deda. În acest sens, noi susținem menținerea unui preț cât mai mic pentru a ajuta oamenii din comună în vederea obținerii lemnului de foc.

Rep.: Se întrevăd perspective frumoase legate de promovarea turismului. Cum vedeți această oportunitate pentru comune Deda? Ce beneficii ar aduce realizarea unor pași în acest demers?

M.C.: Beneficiile care ar putea fi sunt sunt multiple, în special pentru locuitorii de pe Valea Bistrei, zonă foarte frumoasă cu mulți proprietari de pensiuni și case de vacanță care ar putea beneficia de pe urma revigorării turismului. Este o chestiune extrem de benefică pe termen lung după cum o văd eu. Aici trebuie venit cu anumite lucruri care să completeze cadrul natural. Avem o zonă foarte frumoasă, perfect adevărat, are utilitățile necesare, asfalt, urmează canalizarea și trebuie să oferi ceva în plus pentru atragerea turiștilor. O variantă ar fi o telegondolă de le Valea Bistrei până sus pe Scaunul Domnului. Multă lume a fost reticentă când auzea de posibilitatea unei stațiuni turistice de interes local pe Valea Bistrei. Dincolo de acest scepticism, e un deziderat realizabil din punctul meu de vedere. Mai mult de atât, în urma realizării unui asemenea proiect, toată lumea ar avea de câștigat, asta fără discuție.

Rep.: Zona Văii Mureșului Superior este foarte frumoasă, unde natura este una extrem de generoasă în peisaje, parte din obiectul muncii de tehnician silvic.

M.C.: Contează foarte mult acest aspect legat de natură. S-ar putea face în acest sens trasee turistice, atât pentru drumeții pe jos cât și pe bicicletă. Sunt foarte mulți oameni dornici să iasă în mijlocul naturii, în special în această perioadă de pandemie unde posibilitățile care ți le oferă un oraș sau o localitate sunt destul de limitate, iar ieșirea în natură poate fi o soluție extrem de binevenită. După ce omul a stat în apartament un an de zile, o ieșire în natură, nu doar că este plăcută dar e și indicată, natura și aerul curat fiind remediul cel mai indicat.

Rep.: Cum vă gestionați timpul liber?

M.C.: În perioada în care am fost viceprimar am avut parte de foarte puțin timp liber. Am pus pe primul plan funcția, în ideea în care doream ca toate să le fac bine, fapt pentru care m-am implicat mai mult. Am încercat și pe partea cu familia să-mi aloc mai mult timp. Chiar dacă am avut sprijinul ei în totalitate, de multe ori am neglijat timpul petrecut cu ei în detrimentul muncii din administrație. Acum datele sunt cu totul altele, timpul alocat familiei este mult mai mare. Munca aici la ocol e de cu totul altă natură, programul e fix, plus că problemele legate de locul de muncă rămân aici, nu le duc acasă cu mine. În schimb, la primărie, nu știai când apare vreo inundație, când vine o zăpadă mare și blochează drumurile sau fel de fel de astfel de probleme care apar pe neprevăzute. Ca și preocupări în timpul liber, aș aminti aici sportul, mișcarea, respectiv fotbalul, de care nu prea am avut timp în ultima vreme, mai mult ca și sprijin pentru copiii din Deda. Legat de fotbal, trebuie amintit faptul că am organizat un fel de minicampionat pe satele din comuna Deda. Dacă la început lumea a fost sceptică, spunând că nu e o idee prea bună, pe parcurs lumea a apreciat acest demers, având echipe și din Bistra, Filea, Pietriș și Deda, cu participanți de până în jur de 50 de ani, nu neapărat copii. Dacă pentru cei tineri am făcut această asociație sportivă, am zis să facem și pentru adulți această competiție. Alte pasiuni ale mele sunt tenisul de masă, care la fel a cam luat o pauză în ultima vreme.

Rep.: Vă considerați un om împlinit?

M.C.: Da, pot spune că mă consider un om împlinit, în special ce privește familia, soția Septimia și copiii Luca și Irina. Din punct de vedere profesional, nu știu ce ne rezervă viitorul, asta vom vedea pe parcurs. Ca și concluzie, sunt mulțumit cu ce am realizat până acum. A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.