Home / Cultură / VIDEO: Împodobirea ouălor cu mărgele, obicei prezentat de Marioara Kulcsar din Maiorești

VIDEO: Împodobirea ouălor cu mărgele, obicei prezentat de Marioara Kulcsar din Maiorești

Distribuie

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin a primit marți, 6 aprilie vizita a doi inimoși creatori de frumos care au prezentat  procedeul încondeierii, respectiv împodobirii ouălor de Paști. Este vorba de Anna Farkas, creator popular din zona Miercurea Nirajului, cu un obicei străvechi al încondeierii ouălor și Marioara Kulcsar din Maiorești cu un inedit obicei al împodobirii ouălor cu mărgele.

„Sunt de loc din satul Maiorești, comuna Rușii Munți. Din copilărie am cusut cu mărgeluțe. La noi în sat toată lumea lucra cu mărgele. De la o vârstă destul de mica am început să am contact cu acest obicei, văzând-o pe bunica, pe mama și pe celelelalte femei cum lucrau. Atunci, era ceva obișnuit ca lumea să coase costume populare, se cultiva și se lucra inul, vremuri minunate pe care, spre bucuria mea le-am prins. Ca și pasiune de-a mea, acum mai bine de 20 de ani am preluat acest obicei al cusutului cu mărgele fapt pentru care am cusut multe coliere, brățări, cu precădere pe haine. Această metodă a împodobirii ouălor am abordat-o după ce am văzut ouăle din lemn din Bucovina pe care sunt lipite mărgele direct pe ceara care învăluie oul. Fac astfel de ouă împodobite de vreo 23 de ani. La început ouăle erau umplute cu vatelină dar produsul final nicicum nu ieșea, la fel și pe ouăle naturale, fapt pentru care am încercat cu succes pe cele din lemn. Sunt durabile, aspectuoase, sunt de fapt niște mici bijuterii” , a precizat Marioara Kulcsar, creator popular.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.